Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μανιτάρια: θρεπτική αξία και οφέλη στην υγεία!

Κοινοποίηση

manitaria

Τα μανιτάρια ανήκουν στην ομάδα των λαχανικών και μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους μαγειρέματος: είτε ως σαλάτα, όπου μπορείτε να τα ψήσετε ή να τα προσθέσετε σε σαλάτα με ανάμεικτα λαχανικά, είτε ως σούπα, είτε ως πίτα, είτε να τα προσθέσετε σε διάφορα μαγειρευτά φαγητά για να προσδώσετε επιπλέον γεύση!

Επομένως, είναι πολλοί οι τρόποι για να τα εντάξουμε στη διατροφή μας, αλλά γιατί να το κάνουμε; Τα μανιτάρια έχουν υψηλή θρεπτική αξία και συμβάλλουν στην υγεία μας! Συγκεκριμένα, μας παρέχουν λίγες θερμίδες (στα 100 γρ. μας αποδίδουν 31 θερμίδες) και αποτελούνται από περίπου 90% νερό, γι’ αυτό το λόγο μπορούν να καταναλωθούν από κάποιον που ακολουθεί διατροφή για απώλεια βάρους ή προσέχει τη διατροφή του! Επίσης, μας παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή είναι αντίστοιχη αυτής του κρέατος και γι’ αυτό προτιμάτε από τους χορτοφάγους αλλά και τους αθλητές! Επιπλέον, είναι χαμηλά σε λιπαρά και δεν περιέχουν χοληστερόλη, οπότε μπορούν να καταναλωθούν από ανθρώπους με υψηλή χοληστερόλη ή/ και με καρδιαγγειακά προβλήματα. Ακόμη, μας παρέχουν αρκετές φυτικές ίνες (στα 100 γρ. μας αποδίδουν 2,8 γρ.) και έτσι συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στη ρύθμιση του σακχάρου!

Να αναφέρουμε ότι αποτελούν καλή πηγή μετάλλων όπως κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ είναι χαμηλά σε νάτριο! Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο και χαμηλής σε νάτριο συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης! Το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο που περιέχουν συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών αλλά και των δοντιών! Επιπλέον, ο σίδηρος που περιέχουν συμβάλλει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας!

Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως του συμπλέγματος Β (νιασίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη), βιταμίνη D και φυλλικό οξύ! Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα! Η βιταμίνη D συνεισφέρει στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα στα φυσιολογικά επίπεδα (συμβάλλει μακροπρόθεσμα στη διατήρηση της οστικής μάζας) και διαδραματίζει ανάλογο ρόλο και στην ομοιόσταση του φωσφόρου. Επιπλέον, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, για την πρωτεϊνοσύνθεση και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τέλος, περιέχουν σελήνιο και χαλκό με αποτέλεσμα να εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση (συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, δρουν έναντι στη γήρανση του δέρματος). Συγκεκριμένα, το σελήνιο αποτελεί το κύριο υλικό ενός ενζυμικού συστήματος (υπεροξειδάση της γλουταθειόνης), που δρα έναντι των βλαβερών ελευθέρων ριζών. Να αναφέρουμε ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν δρα σε συνεργασία με τη βιταμίνη Ε (περιέχεται στο ελαιόλαδο) μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου. Επιπλέον, ο χαλκός αποτελεί απαραίτητο συστατικό ενός άλλου ενζυμικού συστήματος (υπεροξείδιο δισμουτάσης), που έχει εξίσου σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, ο χαλκός συμμετέχει στη δημιουργία του κολλαγόνου και της ελαστίνης, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος.

Έτσι, όσοι είναι δύσπιστοι απέναντι στα μανιτάρια θα λέγαμε να τους δώσουν μία ευκαιρία, λόγω των οφελών που μας παρέχουν στην υγεία και να τα εντάξουν στη διατροφή τους!

kammenos-banner-inner

Ελένη Νικολάου
Ελένη Νικολάου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2005 και κατέχει το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή (Κατεύθυνση: Διατροφή και Άσκηση) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2008. Από το 2005 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και από το 2008 ιδιωτεύει σε διαιτολογικό γραφείο στο Αγρίνιο. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε έρευνες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της πόλης της. E-mail: [email protected] - Διεύθυνση: Βότση 15, Αγρίνιο.
spot_img

Διαβάστε επίσης: