Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η αξία του πρωινού γεύματος!

Κοινοποίηση

proino

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα μέσα στην ημέρα, αν και δεν αποτελεί καθημερινή συνήθεια για το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων. Οι περισσότεροι Έλληνες συνδυάζουν το πρωινό με την κατανάλωση καφέ μόνο, χωρίς να καταναλώνουν και κάτι φαγώσιμο μαζί. Επίσης, στα παιδιά είναι το λιγότερο διαδεδομένο γεύμα και καθώς αυξάνει η ηλικία των παιδιών μειώνεται η κατανάλωση πρωινού γεύματος. Παρατηρείται όμως, πως η πρόσληψη πρωινού αυξάνεται το Σαββατοκύριακο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ημέρες.

Η λήψη πρωινού γεύματος είναι απαραίτητη γιατί προάγει την ισορροπημένη διατροφή και την υγεία του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που παίρνουν πρωινό έχουν φυσιολογικό βάρος αλλά και ότι βοηθάει στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Παρότι, οι περισσότεροι παχύσαρκοι άνθρωποι θεωρούν ότι το πρωινό μπορεί να τους αυξήσει το βάρος τους και το παραλείπουν, έχει αποδειχθεί ότι το πρωινό δεν σχετίζεται με επιπλέον πρόσληψη θερμίδων/ ενέργειας αλλά αποτελεί μία θετική αλλαγή στον τρόπο ζωής, ο οποίος σχετίζεται και με επιπλέον φυσική δραστηριότητα, που πιθανόν οφείλεται στη μεγαλύτερη ενεργητικότητα που παρέχει η πρόσληψη πρωινού.

Επιπλέον, το πρωινό είναι απαραίτητο γεύμα γιατί έρχεται να καλύψει τη μη πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας έτσι ώστε να αποτρέψει την πιθανή εμφάνιση υπογλυκαιμίας (λόγω της πολύωρης νηστείας κατά τη διάρκεια του ύπνου). Μας παρέχει ενέργεια και έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στο να έχουμε καλύτερη απόδοση στην εργασία μας. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο, δεν είναι νωχελικά και δεν αισθάνονται ότι είναι κουρασμένα.

Άλλο ένα θετικό αποτέλεσμα από την λήψη πρωινού είναι ότι δεν επιθυμούμε να καταναλώσουμε παραπάνω θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και έτσι αποφεύγουμε τα τσιμπολογήματα. Αυτό παρατηρείται γιατί δεν πέφτουν τα επίπεδα της γλυκόζης (αίσθηση υπογλυκαιμίας), οπότε δεν καταφεύγουμε στην άμεση πρόσληψη τροφής και συγκεκριμένα… στο “ότι βρούμε μπροστά μας” ή σε κάτι γλυκό που μας παρέχει άμεσα γλυκόζη και ενέργεια. Επομένως, με το να αποφεύγουμε τα τσιμπολογήματα αποφεύγουμε και την πρόσληψη βάρους.

Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν προάγουμε απλά την πρόσληψη πρωινού αλλά την πρόσληψη ενός πρωινού που περιλαμβάνει ποικιλία υγιεινών τροφίμων με υψηλή θρεπτική αξία και που δεν παρέχουν υπερβολικές θερμίδες/ ενέργεια. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν ένα πρωινό που περιλαμβάνει υδατανθρακούχα τρόφιμα όπως δημητριακά, βρώμη, κουάκερ, ψωμί, κριτσίνια, φρυγανιές, παξιμαδάκια έχουν ένα καλύτερο φυσιολογικό βάρος σε σύγκριση με τα άτομα που καταναλώνουν ένα πρωινό που περιέχει τρόφιμα από την ομάδα του κρέατος (π.χ μπέικον, λουκάνικο), τα οποία είναι υψηλά σε λιπαρά και χοληστερόλη.

Κάποιες υγιεινές επιλογές πρωινού γεύματος είναι οι εξής:

  • Γάλα 0-2% σε λιπαρά με δημητριακά ολικής αλέσεως ή κουάκερ ή βρώμη και 1 φρούτο
  • Γάλα 0-2% σε λιπαρά με ψωμί ή φρυγανιές και μέλι ή μαρμελάδα (με κομμάτια φρούτων) ή ταχίνι
  • Γάλα 0-2% σε λιπαρά με 1 τοστ (τυρί με μειωμένα λιπαρά και γαλοπούλα βραστή)
  • Γάλα 0-2% σε λιπαρά με 1 μπάρα δημητριακών
  • Γιαούρτι 0-2% με 1 φρούτο και 1 κ. γλυκού μέλι
  • Γιαούρτι 0-2% με δημητριακά ολικής αλέσεως ή κουάκερ ή βρώμη
  • Γιαούρτι 0-2% με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς
  • 1 ποτήρι φυσικός χυμός ή εμπορίου χωρίς ζάχαρη με 1 τοστ (τυρί με μειωμένα λιπαρά και γαλοπούλα βραστή)
  • 1 ποτήρι φυσικός χυμός ή εμπορίου χωρίς ζάχαρη με 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ή κριτσίνια ή κουλουράκια καρότου
  • 1 φρούτο και 1 τοστ (τυρί με μειωμένα λιπαρά και γαλοπούλα βραστή)

(οι ποσότητες εξαρτώνται από τις συνολικές ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου)

Τέλος, να επισημάνουμε ότι επιλέγουμε ένα πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά καθημερινά, χωρίς να το παραλείπουμε, γιατί αποτελεί σύμμαχο της υγείας μας!

kammenosbanner2

Ελένη Νικολάου
Ελένη Νικολάου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2005 και κατέχει το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή (Κατεύθυνση: Διατροφή και Άσκηση) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2008. Από το 2005 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και από το 2008 ιδιωτεύει σε διαιτολογικό γραφείο στο Αγρίνιο. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε έρευνες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της πόλης της. E-mail: [email protected] - Διεύθυνση: Βότση 15, Αγρίνιο.
spot_img

Διαβάστε επίσης: