Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024

Πεπόνι: η θρεπτική του αξία!

Κοινοποίηση

Νέο άρθρο διατροφής από την Ελένη Νικολάου

Μια παροιμία λέει: η κομμένη φέτα μοιάζει μισοφέγγαρο, αλλά το ολόκληρο δε μοιάζει με φεγγάρι. Τι είναι; Το πεπόνι! Είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και έχει φανατικούς θαυμαστές όσο και το καρπούζι.

Το πεπόνι είναι καρπός της πεπονιάς, που είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών. Συγγενικό φυτό με την κολοκυθιά, την αγγουριά και την καρπουζιά. Ανάλογα με την ποικιλία, τα πεπόνια διαφέρουν στο σχήμα, στο μέγεθος, στο χρώμα της φλούδας και της σάρκας, στο άρωμα και στη γεύση. Έτσι, έχουμε σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές, φλούδα παχιά ή λεπτή, χρώμα κίτρινο ή πρασινωπό, επιφάνεια φλούδας λεία ή με γραμμώσεις, γεύση γλυκιά και αρωματική, σάρκα στερεή, χυμώδης, μαλακιά ή σκληρή που στο κέντρο της σχηματίζει κενό και εκεί βρίσκονται οι πολυάριθμοι σπόροι. Τα πιο διαδεδομένα πεπόνια είναι τα αργίτικα, τα θρακιώτικα και τα μοσχοπέπονα.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η θρεπτική σύσταση του πεπονιού, ανά 100 γραμμάρια. Μία φέτα πεπόνι αναλογεί σε 170 γραμμάρια που ισοδυναμεί ως ένα φρούτο και προσφέρει περίπου 60 θερμίδες. Όπως παρατηρούμε στον πίνακα είναι πλούσιο σε νερό, το 90% είναι νερό, επομένως συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού. Μας παρέχει περίπου 1 γρ. φυτικών ινών στα 100 γρ. και 1,5 γρ. στη μία φέτα πεπόνι. Οι ημερήσιες ανάγκες σε φυτικές ίνες είναι 25-35 γρ. Επομένως μπορούμε να πούμε ότι συμβάλλει στις ημερήσιες ανάγκες και έτσι βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, στη ρύθμιση των μεταβολικών παραμέτρων (σάκχαρο, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), στην πρόληψη εμφάνισης δυσκοιλιότητας και καρκίνου του εντέρου. Είναι καλή πηγή υδατανθράκων, όπως όλα τα φρούτα φυσικά, παρέχοντας έτσι ενέργεια στον οργανισμό. Από μικροθρεπτικά συστατικά είναι πλούσιο στα εξής μέταλλα: ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο, σε ιχνοστοιχεία σε σίδηρο και πλούσιο στις εξής βιταμίνες: βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ.

Το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο προάγουν υγιή οστά και δόντια. Το κάλιο βοηθάει στη ρύθμιση της πίεσης και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς καθώς και για τη μεταφορά και αποθήκευση οξυγόνου στα μυϊκά κύτταρα. Επιπλέον, συμμετέχει στη δομή πολλών ενζύμων και είναι απαραίτητο στοιχείο για τη σύνθεση πολλών αμινοξέων, ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Οι βιταμίνες Α και C είναι αντιοξειδωτικές και συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης γήρανσης, καρκίνων, άνοιας. Ειδικά η βιταμίνη Α συνεισφέρει στην καλή όραση και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Από την άλλη η βιταμίνη C αυξάνει το ποσοστό απορρόφησης του σιδήρου στο έντερο και είναι απαραίτητη για την ικανοποιητική λειτουργία των ανοσοποιητικών μηχανισμών. Επιπλέον, το φυλλικό οξύ βοηθάει στη σύλληψη μιας εγκυμοσύνης και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του βρέφους, ειδικά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης και η βιταμίνη Κ συμμετέχει στην πήξη του αίματος.

Πεπόνι

100 γρ.

Νερό (γρ.)

90,15

Ενέργεια (kcal)

34

Υδατάνθρακες (γρ.)

8,16

Πρωτεΐνη (γρ.)

0,84

Λίπος (γρ.)

0,19

Φυτικές ίνες (γρ.)

0,9

Ασβέστιο (mg)

9

Σίδηρος (mg)

0,21

Μαγνήσιο (mg)

12

Φώσφορος (mg)

15

Κάλιο(mg)

267

Βιταμίνη C (mg)

36,7

Φυλλικό οξύ (μg)

21

Βιταμίνη Α (IU)

3382

Βιταμίνη Κ (μg)

2,5

Πηγή: National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release April, 2018. 

Επομένως, το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που παρέχουν οφέλη στην υγεία, όπως και όλα τα φρούτα. Για το λόγο αυτό είναι καλό να το εντάξετε στη διατροφή σας ως επιλογή φρούτου μέσα στην ημέρα τους καλοκαιρινούς μήνες (προτιμούμε φρούτα εποχής, 2-4 φρούτα την ημέρα, ανάλογα με τις ενεργειακές μας ανάγκες). Μπορείτε να το καταναλώσετε είτε σε κομμάτια ως δεκατιανό ή απογευματινό, είτε ως μέρος φρουτοσαλάτας, είτε ως φυσικό χυμό φρούτων, είτε να το φτιάξετε παγωτό ή γρανίτα. Καλό θα είναι αφού το κόψετε σε κομμάτια να το καταναλώσετε άμεσα, λόγω του ότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα όταν εκτεθεί στον αέρα. Τέλος, αφού το κόψετε καλό είναι να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο με μεμβράνη συντήρησης τροφίμων και να αποφύγετε να το κόψετε σε κομμάτια για να το αποθηκεύσετε ώστε να μην χάσει τα υγρά του και αλλοιωθεί η γεύση του.

Ελένη Νικολάου
Ελένη Νικολάου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2005 και κατέχει το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή (Κατεύθυνση: Διατροφή και Άσκηση) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2008. Από το 2005 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και από το 2008 ιδιωτεύει σε διαιτολογικό γραφείο στο Αγρίνιο. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε έρευνες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της πόλης της. E-mail: [email protected] - Διεύθυνση: Βότση 15, Αγρίνιο.
spot_img

Διαβάστε επίσης: