Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

10 διατροφικές συμβουλές για τις ημέρες των γιορτών!

Κοινοποίηση

Νέο άρθρο διατροφής από την Ελένη Νικολάου

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές οι προσκλήσεις για φαγητό, ποτό και γλυκό πληθαίνουν και η πρόκληση για τη διαχείριση της ποσότητας που θα καταναλώσουμε μας “χτυπάει” την πόρτα! Όσοι ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους αλλά και όσοι διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος με ισορροπημένη διατροφή αναρωτιούνται πως θα μπορούσαν να απολαύσουν τις γιορτές διατροφικά και να μην πάρουν βάρος! Για όλους αυτούς θα παραθέσουμε 10 διατροφικές συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν τις ημέρες των γιορτών ώστε να αισθανθούν ότι συμμετέχουν στα γιορτινά τραπέζια διατηρώντας το βάρος τους!

  1. Δεν ξεχνάμε τα ενδιάμεσα γεύματα ώστε να μην είμαστε με κενό στομάχι για πάνω από 4 ώρες και θέλουμε να φάμε όλα τα εδέσματα του τραπεζιού! Προτιμήστε να καταναλώσετε ως ενδιάμεσα γεύματα 1 φρούτο ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό ή 1 χούφτα ξηρούς καρπούς ή 1 γιαούρτι 2%!
  2. Πίνουμε άφθονα υγρά μέσα στην ημέρα (8-10 ποτήρια υγρών, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 6-8 ποτήρια να είναι νερό)! Πίνετε 1-2 ποτήρια νερό πριν το γεύμα ώστε να καταναλώσετε λιγότερη ποσότητα φαγητού. Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά με ζάχαρη, προτιμούμε ανθρακούχο νερό ή σόδα!
  3. Ξεκινάμε το γεύμα μας στο γιορτινό τραπέζι με σαλάτα (1/2 ποσότητα του πιάτου μας να είναι σαλάτα) ώστε να καταναλώσουμε λιγότερη ποσότητα φαγητού. Αποφεύγετε τις σαλάτες που περιέχουν ντρέσινγκ με μαγιονέζα ή προσπαθήστε να παραμερίσετε την μαγιονέζα από την σαλάτα ή τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα τέτοιας σαλάτας με περισσότερη ποσότητα από μια σαλάτα με ελαιόλαδο.
  4. Αφαιρούμε όσο μπορούμε το ορατό λίπος από το κρέας και επιλέγουμε μέρη του κρέατος που δεν περιέχουν λίπος ώστε να αποφύγουμε τις επιπλέον θερμίδες αλλά και να προστατέψουμε την υγείας μας από τα κορεσμένα λιπαρά.
  5. Ιδανικά προτιμούμε να συνοδέψουμε το φαγητό μας με λίγο ρύζι ή λίγο ψωμί ή λίγες πατάτες φούρνου (το ¼ του πιάτου μας συστήνεται να είναι πηγή αμύλου). Διαφορετικά επιλέγουμε 1 κομμάτι σπιτική πίτα ή 1 μικρό κομμάτι σουφλέ ή 10-15 πατάτες τηγανιτές.
  6. Καλό θα είναι να αποφύγουμε τα ορεκτικά που είναι τηγανιτά ή περιέχουν κρέμα γάλακτος ή μαγιονέζα ή μπέικον διότι είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά που επιβαρύνουν την υγεία μας! Αν δεν μπορέσετε να αντισταθείτε επιλέξετε το ορεκτικό που σας αρέσει περισσότερο και βάλετε στο πιάτο σας μια μικρή ποσότητα.
  7. Ακολουθούμε το πρόγραμμα διατροφής μας όλες τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας ώστε να είμαστε πιο χαλαροί την ημέρα του γιορτινού τραπεζιού. Επιλέγουμε όσπρια, λαδερά, ψάρι και κοτόπουλο τις ημέρες εκείνες διότι στο γιορτινό τραπέζι θα καταναλωθεί κόκκινο κρέας (χοιρινό, αρνί, κατσίκι, μοσχάρι).
  8. Αφήνουμε πάντα λίγο χώρο στο στομάχι μας και σταματάμε το φαγητό πριν αισθανθούμε απόλυτα ότι έχουμε χορτάσει! Γι αυτό προτιμούμε να τρώμε αργά ώστε να δώσουμε χρόνο στον εγκέφαλο να λάβει το σήμα ότι έχουμε χορτάσει και έτσι να απολαύσουμε περισσότερο το φαγητό! Αν αισθανθείτε ότι δεν χορταίνετε με τίποτα καταναλώστε επιπλέον σαλάτα!
  9. Προσπαθούμε να αποφύγουμε το γλυκό μέσα στην εβδομάδα ώστε να το απολαύσουμε στο γιορτινό τραπέζι ή σε κάποια γιορτή που θα πάμε. Αν γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί να φάμε περισσότερες από 1 φορά γλυκό μέσα στην εβδομάδα προτιμούμε να φάμε 1-2 κουταλιές γλυκό την φορά!
  10. Οι συστάσεις για κατανάλωση αλκοόλ είναι μέχρι 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι 2 ποτά για του άνδρες (εφόσον πίνουν και με ιατρική έγκριση). Για να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση προτιμούμε να αποφύγουμε την κατανάλωση πριν το γιορτινό τραπέζι και τις επισκέψεις σε γιορτή ώστε να καταναλώσουμε τότε 2-3 ποτήρια κρασί ή ποτά χωρίς προσθήκη αναψυκτικού, για την αποφυγή επιπλέον πρόσληψης θερμίδων. Εφόσον έχει προηγηθεί μία ημέρα με βαριά κατανάλωση αλκοόλ απέχουμε δύο ημέρες την εβδομάδα.

Εύχομαι να απολαύσετε τις ημέρες των γιορτών με τους αγαπημένους σας ανθρώπους! Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2019! Υγεία και αγάπη να μας συντροφεύουν!

Ελένη Νικολάου
Ελένη Νικολάου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2005 και κατέχει το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή (Κατεύθυνση: Διατροφή και Άσκηση) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2008. Από το 2005 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και από το 2008 ιδιωτεύει σε διαιτολογικό γραφείο στο Αγρίνιο. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε έρευνες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της πόλης της. E-mail: [email protected] - Διεύθυνση: Βότση 15, Αγρίνιο.
spot_img

Διαβάστε επίσης: