Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γιατί λέμε ΝΑΙ στα ενδιάμεσα γεύματα;

Κοινοποίηση

Τα ενδιάμεσα γεύματα ή σνακς είναι τα γεύματα που παρεμβαίνουν μεταξύ των κυρίων γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό). Συχνά τα ενδιάμεσα γεύματα συνδυάζονται με το τσιμπολόγημα και επομένως με την αύξηση βάρους. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί όταν τα ενδιάμεσα γεύματα παρέχουν υγιή θρεπτικά συστατικά (μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες), αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και είναι μέσα στα πλαίσια των ημερήσιων συνολικών ενεργειακών αναγκών βοηθούν στη ρύθμιση και διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Συγκεκριμένα η κατανάλωση ενδιάμεσων γευμάτων είναι σύμφωνη με τη σύσταση για μικρά και συχνά γεύματα και είναι μία καλή διατροφική συνήθεια που συμβάλλει στην καλύτερη κατανομή θερμίδων/ ενέργειας και ποσότητας φαγητού μέσα στην ημέρα (δηλαδή σε περισσότερα από 2-3 γεύματα). Σύμφωνα με έρευνες η καλύτερη κατανομή των γευμάτων και τα μικρά, συχνά γεύματα συνεισφέρουν στην καλύτερη ρύθμιση μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού, όπως η γλυκόζη, η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Όπως αναφέραμε τα ενδιάμεσα γεύματα συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να βρίσκεται σε κατάσταση ευγλυκαιμίας και να μην παρουσιάζονται υπογλυκαιμίες που θα οδηγήσουν σε άμεση κατανάλωση φαγητού και κυρίως σε κατανάλωση απλών υδατανθράκων (τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, γλυκά) ή σε “ότι βρεθεί μπροστά μας”, που δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα είναι ισορροπημένο διατροφικά αλλά θα παρέχει θερμίδες κυρίως από λιπαρά. Αυτή η άμεση κατανάλωση φαγητού μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση βάρους, επομένως λέμε ναι στα ενδιάμεσα γεύματα γιατί μας βοηθούν στην αποφυγή υπερκατανάλωσης φαγητού στα δύο κυρίως γεύματα (μεσημεριανό και βραδινό) και συμβάλλουν στη ρύθμιση της αίσθησης της πείνας.

Καλό θα είναι να επιλέγουμε τα σνακς της ημέρας από το πρωί και να τα παίρνουμε μαζί μας στη δουλειά ή ακόμη και στη βόλτα. Έτσι αποφεύγουμε να καταναλώσουμε κάποιο σνακ που παρέχει πολλές θερμίδες και δεν μας παρέχει υγιή θρεπτικά συστατικά. Επίσης, έχουμε στο σπίτι μας υγιεινές επιλογές σνακ και δε γεμίζουμε τα ντουλάπια μας με τρόφιμα που παρέχουν θερμίδες από ζάχαρη, κορεσμένα λίπη, αλάτι (π.χ κρουασάν, γαριδάκια, ροφήματα με ζάχαρη, μπισκότα). Επιπλέον, να τονίσουμε ότι τα ενδιάμεσα γεύματα δεν υποκαθιστούν τα κυρίως γεύματα, αλλά αποτελούν μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής και συμβάλλουν στο να έχουμε ποικιλία τροφίμων, επομένως και θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας.
Ποιες είναι όμως υγιεινές επιλογές για ενδιάμεσα γεύματα/ σνάκς; Τα παρακάτω τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν μία καλή επιλογή και να τα εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

  • Φρούτα ή αποξηραμένα φρούτα
  • Φυσικός χυμός ή χυμός χωρίς ζάχαρη
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης
  • Κουλουράκια καρότου, κριτσίνια, κράκερς (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως, χωρίς ζάχαρη και αλάτι)
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί
  • Μπάρα δημητριακών
  • Τοστ τυρί-γαλοπούλα
  • Γιαούρτι ή γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • Ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα (σπιτική/ με κομμάτια φρούτων)

Πείτε ΝΑΙ λοιπόν στα ενδιάμεσα γεύματα γιατί συμβάλλουν στη ρύθμιση των μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού (γλυκόζη, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), στην αίσθηση-διαχείριση της πείνας και στη ρύθμιση-διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, δηλαδή στην υγεία μας.

Ελένη Νικολάου
Ελένη Νικολάου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2005 και κατέχει το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή (Κατεύθυνση: Διατροφή και Άσκηση) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2008. Από το 2005 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και από το 2008 ιδιωτεύει σε διαιτολογικό γραφείο στο Αγρίνιο. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε έρευνες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της πόλης της. E-mail: [email protected] - Διεύθυνση: Βότση 15, Αγρίνιο.
spot_img

Διαβάστε επίσης: