Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αμύγδαλα: η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη στην υγεία!

Κοινοποίηση

Τα αμύγδαλα ανήκουν στους ξηρούς καρπούς, μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, καθαρισμένα, ως νιφάδες και να αποτελέσουν χρήσιμο συστατικό που προσθέτει υφή και γεύση στα γεύματα! Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά που δρουν ευεργετικά στην υγεία μας!

Τα οφέλη στην υγεία μας από την κατανάλωση αμυγδάλων είναι τα εξής:

  • Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (“καλά λιπαρά”), χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (“κακά λιπαρά”) και δεν περιέχουν χοληστερόλη, οπότε προάγουν την υγεία της καρδιάς!
  • Πλούσια σε βιταμίνη Ε (λιποδιαλυτή βιταμίνη, ισχυρά αντιοξειδωτική) που συνεισφέρει στην υγεία της καρδιάς, δρα έναντι της πρόωρης γήρανσης του δέρματος και της εμφάνισης Alzheimer!
  • Πλούσια σε φυτικές στερόλες που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης στον οργανισμό μας!
  • Αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών και δε αργινίνης (αμινοξύ) που λειτουργεί έναντι της θρόμβωσης του αίματος!
  • Φαίνεται πως βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ: μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL (“κακή” χοληστερόλη)!
  • Προλαμβάνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης μέσω των πολυφαινολών (βρίσκονται στη φλούδα των αμυγδάλων, είναι αντιοξειδωτικές ουσίες) και της βιταμίνης Ε που περιέχουν. Η οξειδωμένη μορφή της LDL χοληστερόλης μπλοκάρει τις αρτηρίες, οπότε οδηγεί σε καρδιαγγειακά προβλήματα!
  • Φαίνεται πως μειώνουν δείκτες για το οξειδωτικό στρες, επομένως δρουν έναντι της καταστροφής των κυττάρων και ασθενειών, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καταρράκτης, εκφυλισμός ωχράς κηλίδας και έναντι της γήρανσης!
  • Ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση μέσω των αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών ουσιών που περιέχουν! Η χρόνια φλεγμονή προκαλεί χρόνιες παθήσεις όπως καρδιοπάθειες και σακχαρώδη διαβήτη, οπότε τα αμύγδαλα δρουν έναντι στην εμφάνιση αυτών!
  • Αποτελούν μία καλή πηγή ασβεστίου (καλή υγεία οστών και δοντιών, απαραίτητο στην πήξη του αίματος, στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης) και ειδικά για αυτούς που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα!
  • Περιέχουν σίδηρο (έναντι σιδηροπενικής αναιμίας) και ψευδάργυρο (καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη σεξουαλική ανάπτυξη, τις λειτουργίες της γεύσης και της όσφρησης) και είναι μία καλή επιλογή για τους χορτοφάγους ώστε να καλύψουν αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά!
  • Προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος μέσω των φυτικών ινών που περιέχουν! Επίσης, έχει φανεί πως μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεβιοτικό (μη εύπεπτοι υδατάνθρακες σε ένα τρόφιμο, οι οποίοι διεγείρουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο).
  • Συμβάλλουν στη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος! Συγκεκριμένα, οι ερευνητές απέδειξαν ότι η εισαγωγή αμυγδάλων στο γεύμα βοηθάει στη μείωση της ανόδου της γλυκόζης αίματος που παρατηρείται μετά τη λήψη φαγητού.
  • Σύμφωνα με έρευνες συμβάλλουν στην διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους παρότι έχουν υψηλή θερμιδική αξία!

Εντάξετε τα αμύγδαλα στη διατροφή σας!

  • Επιλέξτε τα ως σνακ σε συνδυασμό με αποξηραμένα φρούτα (π.χ σύκα, σταφίδες, cranberries, blueberries)!
  • Προσθέστε τα στα δημητριακά σας με το γάλα ή το γιαούρτι!
  • Προσθέστε τα στις σαλάτες σας!
  • Προσθέστε τα σε σπιτικά γλυκά!
  • Προσθέστε τα σε φαγητά που μαγειρεύετε!

Μια μερίδα των 30 γρ. είναι περίπου 20 αμύγδαλα και μας παρέχουν 179 θερμίδες (προτιμήστε 10 αμύγδαλα ως σνακ)!

Θρεπτική ανάλυση (θρεπτικό συστατικό)

Στα 100γρ

Ενέργεια (kcal)

598

Πρωτεΐνη (γρ.)

19,5

Αργινίνη (γρ.)

2,5

Λίπος, ολικό (γρ.)

54,7

Κορεσμένα λιπαρά (γρ.)

3,7

Μονοακόρεστα λιπαρά (γρ.)

35,9

Πολυακόρεστα λιπαρά (γρ.)

12,8

Φυτικές στερόλες (mg)

172

Υδατάνθρακες (γρ.)

4,8

Σάκχαρα (γρ.)

4,8

Φυτικές ίνες (γρ.)

8,8

Νάτριο (mg)

5,0

Κάλιο (mg)

740

Ασβέστιο (mg)

250

Μαγνήσιο (mg)

260

Φώσφορος (mg)

480

Σίδηρος (mg)

3,9

Ψευδάργυρος (mg)

3,7

Φυλλικό οξύ (ug)

29

Βιταμίνη Ε (mg)

28,1

Ελένη Νικολάου
Ελένη Νικολάου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2005 και κατέχει το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή (Κατεύθυνση: Διατροφή και Άσκηση) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2008. Από το 2005 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και από το 2008 ιδιωτεύει σε διαιτολογικό γραφείο στο Αγρίνιο. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε έρευνες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της πόλης της. E-mail: [email protected] - Διεύθυνση: Βότση 15, Αγρίνιο.
spot_img

Διαβάστε επίσης: