Η μπανάνα αποτελεί αγαπημένο φρούτο των περισσότερων ανθρώπων, αν και είναι λίγο παρεξηγημένη επιλογή φρούτου! Στο παρόν άρθρο θα αξιολογήσουμε την θρεπτική της αξία και θα ενημερωθούμε για το τι μας προσφέρει στην υγεία μας!
Να δούμε όμως και την προέλευση της μπανάνας… Είναι φυτό γηγενές της τροπικής ζώνης και πιθανώς εξημερώθηκε για πρώτη φορά στην Παπούα Νέα Γουινέα. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στην τροπική ζώνη. Ορισμένες πρόσφατες ανακαλύψεις φυτολίθων μπανάνας στο Καμερούν, που χρονολογούνται στην πρώτη χιλιετία π.Χ., πυροδότησαν μια διεθνή συζήτηση για την αρχαιότητα καλλιέργειας της μπανάνας στην Αφρική.
Υφίσταται γλωσσολογική μαρτυρία ότι οι μπανάνες ήταν ήδη γνωστές στη Μαδαγασκάρη περίπου εκείνη την εποχή. Η πιο πρώιμη μαρτυρία καλλιέργειας μπανάνας πριν από αυτές τις πρόσφατες ανακαλύψεις θεωρείτο ο ύστερος 6ος αιώνας. Τούτη η μαρτυρία υπονοεί ότι οι μπανάνες καλλιεργούνταν στην Αφρική πριν φθάσουν Πολυνήσιοι έποικοι στη Μαδαγασκάρη και υποδεικνύει επίσης επαφή και εμπόριο μεταξύ Πολυνήσιων και Αφρικανών τουλάχιστον 3.000 χρόνια πριν. Άλλες ποικιλίες μπανάνας εισήχθησαν στην ανατολική ακτή της Αφρικής από Μουσουλμάνους Άραβες.
Στα 100 γραμμάρια μας παρέχει περίπου 89 θερμίδες και συγκριτικά με τα υπόλοιπα φρούτα που μας παρέχουν περίπου 60 θερμίδες στα 120 γρ. μας αποδίδει λίγες περισσότερες θερμίδες! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ως φρούτο μας “παχαίνει” και ότι δεν επιτρέπεται να το καταναλώσουμε όταν κάνουμε διατροφή ή όταν ακολουθούμε δίαιτα για απώλεια βάρους! Μπορούμε να προτιμήσουμε να καταναλώσουμε μία μικρή μπανάνα για να πάρουμε λιγότερες θερμίδες ή να την καταναλώσουμε χωρίς τύψεις διότι οι επιπλέον θερμίδες που μας δίνει είναι ελάχιστες και μας παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά!
Τα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχει κυρίως η μπανάνα είναι: υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, ασβέστιο!
Λόγω των υδατανθράκων που περιέχει δίνει άμεσα ενέργεια στον οργανισμό και έτσι αποτελεί μία καλή επιλογή φρούτου από αθλητές και αθλούμενους για την παροχή ενέργειας πριν την άσκηση! Συγκεκριμένα περιέχει 3 σάκχαρα, τη σουκρόζη, τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη, τα οποία μεταβολίζονται πολύ γρήγορα παρέχοντας άμεση πηγή ενέργειας στον οργανισμό αυξάνοντας τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα.
Οι φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του εντέρου, δρουν έναντι της δυσκοιλιότητας και δίνουν υψηλή αίσθηση κορεσμού σε εκείνον που την καταναλώνει!
Επιπλέον, το κάλιο που περιέχει βοηθάει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αρτηριακής πίεσης και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού. Ενώ, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, έχει αντιοξειδωτική δράση, αυξάνει το ποσοστό απορρόφησης του σιδήρου στο έντερο και είναι απαραίτητη για την ικανοποιητική λειτουργία των ανοσοποιητικών μηχανισμών!
Ακόμη, όπως αναφέραμε παραπάνω, περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, ασβέστιο αλλά σε μικρότερες ποσότητες! Το μαγνήσιο επηρεάζει άμεσα το μεταβολισμό του καλίου, του ασβεστίου και της βιταμίνης D, βοηθάει τους μυς να χαλαρώσουν μετά τη σύσπαση, αποτελεί μέρος των οστών, προσδίδει σκληρότητα στα δόντια επειδή συγκρατεί ασβέστιο στο σμάλτο! Ο φώσφορος είναι δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών! Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην ικανοποιητική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην επιμήκυνση υγιών οστών κατά την ανάπτυξη, στη λειτουργία της όρασης. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, για τη πρωτεϊνοσύνθεση και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τέλος, το ασβέστιο συμβάλλέι στη δόμηση των οστών και δοντιών, είναι απαραίτητο στην πήξη του αίματος, έχει κρίσιμο ρόλο στη μυϊκή σύσπαση, είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, συμμετέχει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.
Επομένως, αξιολογώντας τα οφέλη που μας παρέχει η μπανάνα λόγων των θρεπτικών συστατικών που έχει αντιλαμβανόμαστε πως μπορούμε να την καταναλώσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, χωρίς να αισθανόμαστε τύψεις ότι μας “παχαίνει”… διότι η ποσότητα είναι αυτή που μας δίνει επιπλέον θερμίδες και όχι το τρόφιμο ως τρόφιμο, αλλά και γιατί η ποιότητα είναι εκείνη που μετράει και δίνει αξία σε ένα τρόφιμο!