Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Με τη Δύναμη των Ματιών

Κοινοποίηση

Γράφει η Ιωάννα Καραγεώργου

Ο άνθρωπος από τη φύση του δίνει μια ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητα των ματιών του. «Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» είπε ο Κομφούκιος και κάθε φορά που κοιτάμε ένα μαγευτικό τοπίο επαληθεύουμε το ρητό. Ακόμα και η τεχνολογία εξελίσσεται επηρεαζόμενη από το τι μπορεί να δει και να αντιληφθεί αυτή η αίσθηση.

Πιο συγκεκριμένα το ανθρώπινο μάτι μπορεί να αντιληφθεί 100 αποχρώσεις του κάθε χρώματος, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κόρη του ματιού μας αν ήταν κάμερα, με ένα πρόχειρο υπολογισμό, θα είχε 576 megapixel!

Συχνά χαζεύουμε φωτογραφίες που μπορεί να απεικονίζουν από ένα απλό ξεχασμένο τοπίο μέχρι το πιο γνωστό πίνακα του κόσμου. Οι περισσότεροι άνθρωποι από εμάς όμως, αν όχι όλοι, δεν αρκούμαστε σε μια ψυχρή φωτογραφία που παρουσιάζει μόνο ένα σημείο που ο εκάστοτε φωτογράφος επιλέγει να απαθανατίσει. Θέλουμε να τα συναντήσουμε και να τα δούμε από κοντά, έτσι ώστε το μάτι μας να μην έχει όριο, να μπορεί να κινηθεί και να αφομοιώσει στη μνήμη του αυτό που επιθυμεί ο καθένας μας.

Ο άνθρωπος την ώρα που βλέπει κάτι ζωντανά, συνδυάζει όλες τις αισθήσεις για να το αφουγκραστεί και να το αποτυπώσει μέσα του. Σε ένα δάσος για παράδειγμα, εκτός από την ατελείωτη πανδαισία χρωμάτων, συνδυάζει ήχους, μυρωδιές ή ακόμα και γεύσεις που μπορεί να μεταφερθούν με τον αέρα. Έτσι η ανάσυρση μιας εικόνας από τη μνήμη μας ακολουθείτε από διάφορες άλλες αισθήσεις και μας ξυπνά συναισθήματα.

Συνδυάζοντας όλες σας τις αισθήσεις λοιπόν, κλείστε τα μάτια σας και ονειρευτείτε ότι βρίσκεστε σε ένα τοπίο που θα επιλέγατε να παρευρεθείτε. Είμαι σίγουρη πως αυτό το μέρος που επιλέξατε σας πλημμυρίζει από συναισθήματα που επιθυμείτε να έχετε και η καθημερινότητα σας τα στερεί. Τώρα μέσα σε αυτό το τοπίο που εσείς δημιουργήσατε για τον εαυτό σας γεμίστε το σκουπίδια. Άδεια πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, αποφάγια, γόπες τσιγάρων, ντενεκεδάκια, σακούλες, διαφόρων ειδών κουτιά, χαρτικά είδη, απορρίμματα τουαλέτας κ.λπ. Είμαι σίγουρη πως η μαγεία του τοπίου σας μόλις χάλασε!

Το μέρος που επιλέγουμε να ζούμε, περνώντας το 90% της ζωής μας, είναι το πραγματικό μαγευτικό μας τοπίο. Ας σκεφτούμε πολύ πριν ξαναχαλάσουμε τη μαγεία του!

Ιωάννα Καραγεώργου
Ιωάννα Καραγεώργου
Η Ιωάννα είναι πτυχιούχος του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένες ημερίδες πάνω σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, ενώ είχε και εθελοντική συμμετοχή σε περιβαλλοντικές έρευνες στα πλαίσια πτυχιακών εργασιών.
spot_img

Περιεχόμενα άρθρου

Διαβάστε επίσης: