Γράφει η Ιωάννα Καραγεώργου

Τους τελευταίους μήνες σε αρκετά κοντινά μέρη της περιοχής μας εγκαταστάθηκαν μικρά αιολικά πάρκα, τοποθετώντας έτσι τις ανεμογεννήτριες σε κεντρικό θέμα συζητήσεων. Πολλοί πολίτες μου εξέφρασαν απορίες για το θέμα αυτό οδηγώντας με στην δημιουργία ενός άρθρου. Συνοψίζοντας έτσι κάποιες βασικές πληροφορίες και λύνοντας αρκετές απορίες που όλοι δημιουργούμε στην πρώτη επαφή με το αντικείμενο αυτό.

Λίγα λόγια για τις ανεμογεννήτριες

Οι ανεμογεννήτριες είναι μια σύγχρονη μηχανική κατασκευή, η οποία συλλέγει τον αέρα μετατρέποντάς τον σε ηλεκτρική ενέργεια. Η όψη τους θυμίζει τους παλαιούς ανεμόμυλους και η μέθοδος αυτή κατατάσσεται στις κυρίαρχες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι ανεμογεννήτριες βρίσκουν πολίτες που είναι υπέρ, αλλά και κατά της εγκατάστασής τους στις περιοχές τους. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα σε διάφορες περιοχές, δείχνουν ότι η άποψη των πολιτών εξαρτάται από τις ευρύτερες γνώσεις των ατόμων πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Δηλαδή κατά πόσο έχουν ενημερωθεί για αυτή την μέθοδο ανανεώσιμης πηγής ενέργειας και αν η ενημέρωση τους είχε αντικειμενική, θετική ή αρνητική μορφή.

Παρακάτω παραθέτουμε τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα των αιολικών πάρκων:

Μειονεκτήματα:

 • Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό ή θανατώσεις πουλιών. Είναι ένας από τους λόγους όπου για να επιλεχθεί η τοποθεσία τους γίνονται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
 • Οπτικοαισθητική επίδραση. Ανάλογα την τοποθεσία μπορεί να θεωρηθεί οπτικά δυσάρεστη από τον παρατηρητή.
 • Ηλεκτρομαγνητική επίδραση στις ραδιοσυχνότητες.
 • Απαιτούν πολύ χρόνο και υψηλό κόστος για τη μελέτη και την εγκατάστασή τους.
 • Η ενεργεία τους είναι μεταβαλλόμενη όπως και ο αέρας που τις τροφοδοτεί χωρίς την δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας αυτής (μπορεί να αποθηκευτεί σε μπαταρίες οι οποίες έχουν πολύ υψηλό κόστος).
 • Έχει μικρό συντελεστή απόδοσης γι’αυτό χρησιμοποιείται μέχρι στιγμής ως συμπληρωματική μορφή ενέργειας. Χρειάζονται πολλές ανεμογεννήτριες για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πλεονεκτήματα:

 • Ο άνεμος, το καύσιμο των ανεμογεννητριών, είναι άφθονο και παρέχεται δωρεάν.
 • Είναι φιλικό προς το περιβάλλον και η χρήση του περιορίζει την έκλυση των αερίων του Θερμοκηπίου. (Χαρακτηριστικά η χρήση μιας ανεμογεννήτριας 600 kw , σε κανονικές συνθήκες αποτρέπει την ελευθέρωση 1200 τόνων CO2 ετησίως που θα αποβάλλονταν στο περιβάλλον αν χρησιμοποιείτο άλλη πηγή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως π.χ. άνθρακας).
 • Προσφέρει τεράστιο οικονομικό όφελος στις περιοχές που εγκαθίστανται.
 • Είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας (4-6 cent/ kwh).
 • Η κατασκευή τους και η συντήρησή τους είναι απλή και έχουν μεγάλο χρόνο ζωής.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτονομία ενέργειας σε μικρές περιοχές και να αποτελέσει μελλοντική πρόταση απεξάρτησης των κοινωνιών από τη χρήση πετρελαίου.
 • Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να εγκατασταθούν σε αγροτικές περιοχές χωρίς να επηρεάζουν τις αγροτικές εργασίες καθώς δεν καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο. Οι ιδιοκτήτες των αιολικών πάρκων πληρώνουν ενοίκιο προς τους αγρότες για τη χρήση γης.
 • Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες τείνουν να είναι αθόρυβες.
 • Προσφέρουν ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια.
 • Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αλλαγή στα ενεργειακά και περιβαλλοντικά δεδομένα, βάζοντας ως στόχο τη την οικονομική αλλά και την ποιοτική εξέλιξη του ανθρώπου.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες η αιολική ενέργεια μπορεί να καλύψει την απαιτούμενη ενέργεια του πλανήτη εγκαθιστώντας αιολικά πάρκα σε περιοχές όπου δεν είναι δασικές εκτάσεις ή καλυμμένες με πάγο. Σήμερα γίνεται συστηματική μελέτη για την αντιμετώπιση των μειονεκτημάτων της αιολικής ενεργείας επιτρέποντας έτσι στην εξάπλωσή της.

Τώρα αν οι ανεμογεννήτριες είναι καλές ή κακές τελικά είναι και θέμα οπτικής γωνίας. Αν τη συγκρίνουμε με ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (από όπου τροφοδοτούμαστε σήμερα), τι αποτελέσματα θα έχουμε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ