Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κάντε τα υπολείμματα της κουζίνας σας χρήσιμα!

Κοινοποίηση

Από τα παλαιότερα χρόνια οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών γνωρίζοντας καλύτερα από μας τους κατοίκους της πόλης, τη φύση και τις ανάγκες της συνήθιζαν να επαναχρησιμοποιούν υπολείμματα τροφών και άλλων υλικών. Οι λέξεις κομπόστ και κομποστοποίηση ίσως δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστές μέχρι μερικά χρόνια πριν, αλλά η διαδικασία και το αποτέλεσμα που περιγράφουν οι δύο αυτοί όροι έχει ξεκινήσει πολλά πολλά χρόνια πριν.

Ένα παράδειγμα αποτελέσματος κομποστοποίησης είναι η γνωστή σε όλους μας «κοπριά». Ένα υλικό που παράγεται από τα οργανικά υπολείμματα των ζώων, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για τον εμπλουτισμό του εδάφους και την καλύτερη αποδοτικότητα των καλλιεργειών.

Σήμερα παρατηρείται ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που αφιερώνει χρόνο στην καλλιέργεια, έστω και αν αυτό είναι μία γλάστρα που στολίζει το μπαλκόνι τους. Στην κουζίνα μας λοιπόν έχουμε όλο το υλικό που χρειάζεται η γλάστρα ή ο κήπος μας, για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξή τους σωστά και χωρίς να εκθέσουμε σε κίνδυνο τον οργανισμό μας από τα διάφορα χημικά που προωθούν οι εταιρείες χημικών λιπασμάτων. Πιο συγκεκριμένα τα υλικά που μπορούμε να κομποστοποιήσουμε και υπάρχουν στην κουζίνα ή γενικά στο σπίτι και τον κήπο μας είναι:

-Φυτικά υπολείμματα
-Φύλλα
-Τσόφλια αυγών
-Πριονίδια
-Χνούδι από ηλεκτρική σκούπα
-Κομμένο χλοοτάπητα
-Κατακάθια καφέδων
-Φακελάκια τσαγιών
-Μαλλί – βαμβάκι – κουρέλι
-Διάφοροι καρποί
-Πατάτες
-Χάρτινα ρολά
-Χόρτα
-Λαχανικά
-Μαλλιά
-Στάχτες τζακιού

Τα παραπάνω υλικά είναι μια εικόνα των υπολειμμάτων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να παράγουμε εδαφοβελτιωτικό (λίπασμα) για τα φυτά μας. Πριν προχωρήσουμε στις μεθόδους μας πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην παραγωγή κομπόστ στο χώρο μας δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε: φύλλα και κλαδιά καρυδιάς διότι καθιστά το κομπόστ μας τοξικό και ακατάλληλο για την παραγωγή ντομάτας, κρόκους αυγών- υπολείμματα κρεάτων και ψαρικών- λάδια και γράσα διότι προσελκύουν μύγες, παράσιτα και τρωκτικά και τέλος ακαθαρσίες ζώων γιατί μπορεί να μεταφέρουν διάφορες ασθένειες. Το κομποστοποιήσιμο υλικό που παράγεται σε μονάδες υποβάλλεται σε συνεχούς χημικούς ελέγχους έτσι ώστε να αποφεύγεται το οποιαδήποτε ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.

Απλές μέθοδοι παραγωγής κομπόστ στο σπίτι

Το πιο βασικό υλικό που χρειαζόμαστε είναι το χώμα. Αν διαθέτουμε έστω ένα μικρό κήπο μπορούμε να σκάψουμε ένα λάκκο με βάθος όχι μεγαλύτερο του ενός μέτρου. Ανάλογα την ποσότητα των υπολειμμάτων της κουζίνας μας υπολογίζουμε και την έκταση του λάκκου. Σε μέσο όρο οι διαστάσεις του ενός μέτρου είναι αρκετά ικανοποιητικές για τα δεδομένα ενός νοικοκυριού. Ρίχνουμε τα υπολείμματά μας στο βάθος και προσθέτουμε ένα μέρος χώμα από πάνω μέχρι να καλυφθούν. Επαναλαμβάνουμε τη ρήξη κάθε φορά που προσθέτουμε τα υλικά μας. Ένα βασικό μυστικό για σωστότερο και γρηγορότερο αποτέλεσμα είναι η προσθήκη νερού (όσο χρειάζεται) και η συχνή ανάδευση του μείγματος. Με αυτό τον τρόπο διατηρείτε η σωστή υγρασία και ο εμπλουτισμός οξυγόνου μέσα στο μείγμα μας βοηθώντας τις συνθήκες που χρειάζονται οι μικροοργανισμοί στην διαδικασία της ζύμωσης.

Σε αυτή τη μέθοδο μπορούμε να φυτέψουμε ακριβώς από πάνω από το “γεμάτο” πλέον λάκκο μας, εφόσον έχει ετοιμαστεί το υλικό μας (όταν δηλαδή στη διαδικασία ανάδευσης δεν εμφανίζεται κάποιο υπόλειμμα και έχουν μετατραπεί όλα σε χώμα). Τον ίδιο τρόπο μπορούμε να επαναλάβουμε σε ειδικούς κάδους παραγωγής κομπόστ όπου μπορούμε να προμηθευτούμε σε αντίστοιχα καταστήματα, σε κάδους που έχουμε κατασκευάσει οι ίδιοι, σε κάποια άδεια γλάστρα ή οποιοδήποτε άλλο δοχείο που μπορούμε να σκεφτούμε για να χρησιμοποιήσουμε (το υλικό των κάδων που επιλέγονται για χρήση να μην φθείρεται εύκολα).

Τέλος, το κομποστ αποτελεί το καλύτερο εδαφοβελτιωτικό για τα φυτά μας, χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε και έτοιμο στην ελεύθερη αγορά!

Ιωάννα Καραγεώργου
Ιωάννα Καραγεώργου
Η Ιωάννα είναι πτυχιούχος του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένες ημερίδες πάνω σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, ενώ είχε και εθελοντική συμμετοχή σε περιβαλλοντικές έρευνες στα πλαίσια πτυχιακών εργασιών.
spot_img

Διαβάστε επίσης: