Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ιδανικό βάρος: υπολογίζεται ή/και ατομικά προσδιορίζεται;

Κοινοποίηση

Ιδανικό βάρος… ποιο είναι αυτό και πως μπορώ να το αξιολογήσω; Είναι ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που δέχεται ένας διαιτολόγος!

Το ιδανικό βάρος επηρεάζεται από τις εξής παραμέτρους: φύλο, ηλικία, ύψος, τη σύσταση σώματος (μυϊκή και λιπώδη μάζα) και από τη μοναδικότητα του ατόμου! Υπάρχουν διάφορες υπολογιστικές μέθοδοι για να αξιολογήσουμε το ιδανικό βάρος οι οποίες χρησιμοποιούν όλες τις παραπάνω παραμέτρους εκτός από τη μοναδικότητα του ατόμου. Δηλαδή δεν λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη του ατόμου για το ποιο βάρος θεωρεί ιδανικό για εκείνον, την κατανομή του βάρους του, το βάρος που έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει, χωρίς να έχει συνεχείς αυξομειώσεις. Επομένως, το καλύτερο είναι το ιδανικό βάρος να προσδιορίζεται ατομικά, χρησιμοποιώντας ως οδηγό τις διάφορες υπολογιστικές μεθόδους! Οπότε, γίνεται σαφές ότι το ιδανικό βάρος είναι μοναδικό και διαφορετικό για κάθε άνθρωπο!

Ένας απλός τρόπος για να αξιολογήσουμε το ιδανικό μας βάρος είναι με τη βοήθεια του Δείκτη Μάζας Σώματος (Body Μass Index). Ο Δείκτης Μάζας Σώματος υπολογίζεται από το βάρος διαιρώντας το 2 φορές με το ύψος μας (σωματικό βάρος/ ύψος2 ). Τοποθετείται στην εξίσωση το σωματικό βάρος σε κιλά και το ύψος σε μέτρα. Ο δείκτης αυτός χρησιμοποιείται για να αξιολογήσουμε αν το σωματικό μας βάρος είναι φυσιολογικό, δηλαδή υγιές, ή είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ή ακόμη και ελλιποβαρείς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO, 2004 – βλ. πίνακα) η αξιολόγηση του σωματικού βάρους φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Οι τιμές που παρατίθενται είναι για τους ενήλικες, για τα παιδιά τα όρια διαφοροποιούνται.

Αξιολόγηση BMI (kg/ m2)
Ελλιποβαρής <18,5
Φυσιολογικό βάρος 18,5-24,99
Υπέρβαρος ≥25
Προ-παχυσαρκία 25,0-29,99
Παχυσαρκία 30
Παχυσαρκία τύπου І 30,0–34,99
Παχυσαρκία τύπου ІІ 35,0–39,99
Παχυσαρκία τύπου ІІІ >40,0

Στόχος μας είναι να έχουμε ένα σωματικό βάρος που να είναι μέσα στο φυσιολογικό εύρος τιμών για τον δείκτη μάζας σώματος (18.5-24,99 kg/m2), δηλαδή να έχουμε ένα υγιές βάρος. Φυσικά, πρέπει να τονίσουμε ότι για να είναι υγιές το βάρος μας πρέπει να έχουμε και υγιές ποσοστό λίπους. Το ποσοστό του λίπους μπορεί εύκολα να αξιολογηθεί με μία λιπομέτρηση. Επίσης, να επισημάνουμε ότι για τους άνδρες τα όρια είναι λίγο πιο ελαστικά, λόγω της υψηλότερης μυϊκής μάζας που διαθέτουν εκ φύσεως σε σύγκριση με τις γυναίκες. Το επόμενο στάδιο για να βρούμε το ιδανικό βάρος για εμάς είναι να απαντήσουμε στις εξής ερωτήσεις: ποιο είναι το βάρος που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα με τον εαυτό μας και ποιο βάρος μπορούμε να διατηρήσουμε χωρίς να έχουμε συνεχείς αυξομειώσεις. Απατώντας σε αυτά τα ερωτήματα σε συνδυασμό με ένα φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος έχουμε βρει το ιδανικό μας βάρος.

Το να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος είναι πολύ σημαντικό και πιο ουσιαστικό από το να έχουμε ένα υγιές βάρος το οποίο όμως έχει αυξομειώσεις. Επομένως, ο απώτερος στόχος μας είναι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους! Ένας επιστήμονας διαιτολόγος-διατροφολόγος θα σας βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου αυτού, δηλαδή να βρείτε το ιδανικό βάρος για εσάς, αλλά και να το διατηρήσετε!

Ελένη Νικολάου
Ελένη Νικολάου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2005 και κατέχει το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή (Κατεύθυνση: Διατροφή και Άσκηση) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2008. Από το 2005 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και από το 2008 ιδιωτεύει σε διαιτολογικό γραφείο στο Αγρίνιο. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε έρευνες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της πόλης της. E-mail: [email protected] - Διεύθυνση: Βότση 15, Αγρίνιο.
spot_img

Διαβάστε επίσης: