Αλλάζει ο Νόμος για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Τι είπε ο Θεοδωρικάκος στο Υπουργικό Συμβούλιο – Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η αναμόρφωση του Νόμου 2190/1994

Συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης έκανε το Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανακοινώθηκαν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και συζητήθηκαν μια σειρά από Νομοσχέδια. Μεταξύ αυτών ήταν και το Νομοσχέδιο αναμόρφωσης του Νόμου 2190/1994, το οποίο αλλάζει τον τρόπο προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος παρουσίασε τους βασικούς άξονες για την αναμόρφωση του Νόμου 2190/1994 για το ΑΣΕΠ.

Εισηγήθηκε την υιοθέτηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο βασίζεται στα προβλήματα που επισημαίνονται στις ετήσιες εκθέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά και από τις διαμορφούμενες συνθήκες (π.χ. πανδημία) των απαιτήσεων από τον δημόσιο υπάλληλο του σήμερα αλλά και των επόμενων ετών.

Η μεταρρύθμιση εστιάζει στον ανασχεδιασμό κι εκσυγχρονισμό των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ τόσο για το τακτικό προσωπικό όσο και για το προσωπικό ορισμένου χρόνου. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, στόχος του Νομοσχεδίου είναι να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, με διεξαγωγή γραπτών δοκιμασιών Γνώσεων, Δεξιοτήτων και Προσωπικότητας, διακρίβωση δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας των υποψηφίων δημοσίων υπαλλήλων.

Ο  Υπουργός τόνισε επίσης ότι θα γίνει περαιτέρω ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών και ανάπτυξη διαλειτουργικότητας μεταξύ ΑΣΕΠ κι εμπλεκομένων στις επιμέρους διαδικασίες φορέων που παρέχουν «στοιχεία-εισροές» στις διαδικασίες. Το Νομοσχέδιο υπόσχεται σύντμηση χρόνου ολοκλήρωσης των διαδικασιών πρόσληψης, ώστε ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ υποβολής αιτήματος του φορέα και ανακοίνωσης του πίνακα διοριστέων να μην υπερβαίνει το ένα έτος.

Προβλέπεται κατάργηση των ειδικών διατάξεων που θεσπίζουν αποκλίνουσες διαδικασίες ή μοριοδοτήσεις, μείωση διοικητικού βάρους ΑΣΕΠ μέσα από τη δόμηση μιας ενιαίας και προγραμματισμένης διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης: Ριζικές αλλαγές στο ΑΣΕΠ – Με μία μοναδική προκήρυξη όλες οι μόνιμες προσλήψεις

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος