Ριζικές αλλαγές στο ΑΣΕΠ – Με μία μοναδική προκήρυξη όλες οι μόνιμες προσλήψεις

Αλλάζει ο τρόπος προσλήψεων

Εκ θεμελίων αλλάζει ο τρόπος που θα γίνονται οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο και τους φορείς του, με νέο νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή το επόμενο διάστημα ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, θα εκδίδεται μόνο μια προκήρυξη το χρόνο για όλες τις προσλήψεις που θα γίνονται το εκάστοτε έτος, ανάλογα τον προγραμματισμό κάλυψης θέσεων που θα είναι κι αυτός συγκεκριμένος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναμένεται να εισηγηθεί στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο την αλλαγή του νόμου του ΑΣΕΠ περί προσλήψεων τακτικού προσωπικού του ν. 2190/1994. Η αλλαγή αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο των προσλήψεων. Το Νομοσχέδιο θα προβλέπει κάθε χρόνο οι Φορείς του Δημοσίου να στέλνουν στο Υπουργείο Εσωτερικών τις ανάγκες για κάλυψη θέσεων.

Το ΑΣΕΠ θα εκδίδει την ετήσια προκήρυξη, ώστε να δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» επιτυχόντων απ’ όλες τις βαθμίδες (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ,ΥΕ) και απ’ αυτούς θα επιλέγονται οι κατάλληλες ειδικότητες για τις προσλήψεις σε κάθε φορέα.

Σκοπός του νέου συστήματος είναι να εξυπηρετήσει άμεσα τις ανάγκες των φορέων, καθώς οι διαδικασίες πρόσληψης γίνονται ταχύτερες και χωρίς την συνεχή ταλαιπωρία των υποψηφίων, ενώ δεν θα χρειάζεται οι υποψήφιοι να παρακολουθούν δεκάδες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ αφού με τη συμμετοχή τους στη μία και μοναδική προκήρυξη, κάθε χρόνο, θα εξασφαλίζουν την συμμετοχή τους σε όλες τις ειδικότητες των Δημοσίων Φορέων που ταιριάζουν στα προσόντα τους.

Το ΑΣΕΠ θα ελέγχει και θα διασταυρώνει τα προσόντα του κάθε υποψηφίου και θα αντλεί διοριστέους από την δεξαμενή της προκήρυξης.

Ακόμη μια θετική παράμετρος του νέου Νομοσχεδίου θα είναι το κόστος των παραβόλων που καλείται σε κάθε προκήρυξη να καταβάλει ο υποψήφιος, αφού δεν θα χρειάζεται να υποβάλλει αιτήσεις σε πλήθος προκηρύξεων.

Αλλαγές αναμένονται και στον τρόπο μοριοδότησης των πτυχίων των Πανεπιστημίων.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος