Ιστορικές ημέρες ζει ο Παναιτωλικός από την περασμένη Τετάρτη (9/3), αφού έκλεισε τα 90 χρόνια ζωής. Ο μοναδικός στην Ελλάδα Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος και εν πολλοίς πρωτοπόρος παγκοσμίως στον τομέα αυτό, έχει την τύχη να βρίσκεται στην Σούπερ Λιγκ και να αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ λίγες ημέρες μετά τα γενέθλιά του. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη αφορμή, για να γεμίσει το γήπεδο και με νίκη να γιορταστούν τα 90 χρόνια του Συλλόγου…

Αναμφίβολα ο Τίτορμος διανύει τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία του, έχοντας 4 παρουσίες στην Σούπερ Λιγκ τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ του χρόνου θα βρίσκεται για 4η σερί χρονιά στην κορυφαία κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Το κοινωνικό του έρεισμα όμως δεν στηρίζεται σε αυτό…

Ήταν 9 Μαρτίου 1926 όταν ο Σύλλογος έκανε τα πρώτα του βήματα ως Γυμναστικός Φιλεκπαιδευτικός Παναιτωλικός. Ο Τίτορμος στα πρώτα χρόνια της ζωής του διέθετε τμήματα όλων των αθλημάτων, έχοντας αρκετές αθλητικές επιτυχίες. Εκείνο όμως που τον καθιέρωσε σαν Σύλλογο στην πόλη, αλλά και στην Ελλάδα ολόκληρη ήταν το Φιλεκπαιδευτικό του έργο, αφού επί πολλές δεκαετίες παρείχε δωρεάν μόρφωση σε χιλιάδες ορφανά και άπορα παιδιά, τα οποία δεν είχαν δυνατότητα να σπουδάσουν. Ο στόχος του Συλλόγου να ενισχύσει την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις αξίες της περιοχής, του έδωσαν το όνομα που μέχρι και σήμερα φέρνει ανατριχίλα σε αυτούς που υποστηρίζουν την ομάδα, πόσο μάλλον σε αυτούς που έχουν ζήσει μέσα σε αυτή.

Η αγάπη όλης της πόλης για τον Παναιτωλικό κορυφωνόταν χρονιά με τη χρονιά. Ο Τίτορμος έγινε ευρέως γνωστός στην Ελλάδα με την συμμετοχή του στο πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα (1954-1955), όταν δόθηκε η κατάλληλη αφορμή να «ψαχτεί», να αναλυθεί και να παρουσιαστεί πανελληνίως η ιστορία του Συλλόγου. Τα επόμενα χρόνια ήταν κυρίως ποδοσφαιρικά για τον Παναιτωλικό. Και ήταν μέτρια. Χρονιές στις οποίες πολύ δύσκολα μπορούσε να αποδώσει καλό ποδόσφαιρο, αλλά που διατηρούσε επαρκώς το όνομά του στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Επί δύο περίπου δεκαετίες προσπαθούσε ν’ ανέβει στην Α Εθνική, αλλά χρειάστηκε να έρθει το 1975, για να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην πρώτη κατηγορία. Οι δύο σερί παρουσίες του βοήθησαν στην διατήρηση του ονόματός του στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ελλάδας της τότε εποχής.

Στη συνέχεια ήρθαν τα «πέτρινα χρόνια», όπου ο Παναιτωλικός έφτασε μέχρι και τη Δ Εθνική. Εκεί, αρκετοί ήταν αυτοί που σταμάτησαν να ασχολούνται. Από την άλλη, υπήρχαν και κάποιοι που έβαζαν χρήματα από το υστέρημά τους, για να κρατήσουν ζωντανή την ομάδα. Ακόμη και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας έπαιζαν τότε χωρίς χρήματα. Αφιλοκερδώς, ναι! Με στόχο να στηρίξουν έναν ιστορικό σύλλογο, τον οποίο κρατούσαν «με νύχια και με δόντια» όχι μόνο στην Γ Εθνική, αλλά και στη ζωή…

Όλα άλλαξαν όταν ήρθε ο Φώτης Κωστούλας. Ο «Σουηδός» έκανε μεγάλες επενδύσεις και έχει φέρει άλλον αέρα στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Μπορεί πλέον να έχει αποσυνδεθεί σε μεγάλο βαθμό το Φιλεκπαιδευτικό έργο με τις δραστηριότητες των τελευταίων δεκαετιών, ωστόσο ο Τίτορμος παραμένει σημείο αναφοράς για κάθε Αγρινιώτη. Όλοι, λίγο ή πολύ, έχουν περάσει από το γήπεδο έστω και μία φορά. Όλοι γνωρίζουν τι εστί Παναιτωλικός για την πόλη και για όλους αυτούς τους λόγους, το γήπεδο στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ πρέπει να είναι γεμάτο.

Μία νίκη κόντρα σε μία ισχυρή ομάδα όπως οι Θεσσαλονικείς, σε συνδυασμό με ένα γεμάτο γήπεδο, θα είναι ο καλύτερος τρόπος για τον Σύλλογο να γιορτάσει τα 90 χρόνια προσφοράς του στην κοινωνία της πόλης. Στα γενέθλια αυτά, οι οποιεσδήποτε κόντρες θα πρέπει να μπουν στην άκρη και όλοι «σαν ένα» να νιώσουν υπερήφανοι για τον Παναιτωλικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ