Γιορτινές ημέρες με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά να πλησιάζουν και τα εορταστικά μενού να μας προκαλούν να τα γευθούμε! Κατά κύριο λόγο το κυρίως μενού περιλαμβάνει κοτόσουπα (η παραδοσιακή συνταγή) ή γαλοπούλα γεμιστή (η σύγχρονη συνταγή) ή χοιρινό στο φούρνο (η συνταγή για τους λάτρεις του κόκκινου κρέατος)! Ό,τι και αν προτιμήσετε να θυμάστε ότι το ιδανικό είναι να καταναλώσουμε την ποσότητα που μας αναλογεί! Εφόσον το μενού μας θα περιλαμβάνει τα παραπάνω πιάτα θα αναλύσουμε τι μας προσφέρει το καθένα ξεχωριστά!

Η κοτόσουπα είναι το κλασικό παραδοσιακό φαγητό που θα καταναλωθεί κυρίως την ημέρα των Χριστουγέννων ή την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων ή την επόμενη ημέρα της Πρωτοχρονιάς! Στα περισσότερα νοικοκυριά προτιμούν την κοτόσουπα την επόμενη των ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθότι έχουν καταναλώσει στο ρεβεγιόν κυρίως κόκκινο κρέας και ορεκτικά που περιέχουν περισσότερα λιπαρά! Η κοτόσουπα αποτελείται από λευκό κρέας, κοτόπουλο βραστό και το ρύζι σε σούπα, που οι περισσότεροι την αυγοκόβουν! Το κοτόπουλο (χωρίς πέτσα) είναι λευκό κρέας, μας προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, λίγες θερμίδες, είναι χαμηλό σε λιπαρά και χοληστερόλη, έτσι μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα με υψηλή χοληστερόλη, καρδιαγγειακά προβλήματα! Είναι πλούσιο σε μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο) και βιταμίνες (φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη A, βιταμίνη Β12). Λόγω του σιδήρου, του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β12 μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με σιδηροπενική αναιμία! Συγκριτικά βέβαια με το μοσχάρι έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο, Β12 και φυλλικό οξύ! Η επεξεργασία που υφίσταται το κοτόπουλο σε αυτή τη συνταγή είναι το βράσιμο, επομένως μας παρέχει λίγες θερμίδες. Μαζί με το κοτόπουλο τη σούπα θα τη συνοδέψουμε με ρύζι, το οποίο είναι συνήθως αυγοκομμένο. Το ρύζι είναι πηγή υδατανθράκων, γι’ αυτό καλό είναι να μην συνοδέψουμε την κοτόσουπα με ψωμί, έτσι ώστε να μην αυξήσουμε πολύ την ποσότητα των υδατανθράκων στο γεύμα μας! Εάν αυγοκόψουμε το ρύζι αυξάνουμε κατά λίγο την πρόσληψη των θερμίδων αλλά επωφελούμαστε τα συστατικά του αυγού (πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Α). Επομένως, η κοτόσουπα είναι μία καλή επιλογή για το εορταστικό μας μενού και μπορούμε να πούμε ότι σωστά στο σπίτι επιλέγουν να την καταναλώσουν την επόμενη ημέρα των ρεβεγιόν, ως αποτοξίνωση από το κόκκινο κρέας που έχουμε καταναλώσει εκείνες τις ημέρες!

Στα πιο σύγχρονα νοικοκυριά θα μαγειρέψουν γαλοπούλα γεμιστή κυρίως την ημέρα των Χριστουγέννων ή/ και της Πρωτοχρονιάς! Η γαλοπούλα (χωρίς πέτσα) ανήκει και εκείνη στο λευκό κρέας, μας παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, λίγες θερμίδες, είναι χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη, έτσι μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα με υψηλή χοληστερόλη, καρδιαγγειακά προβλήματα! Αν καταναλωθεί με την πέτσα της αυξάνεται η πρόσληψη των θερμίδων, η χοληστερόλη και τα κορεσμένα λιπαρά που επιβαρύνουν την υγεία μας, επομένως την αφαιρούμε μετά το ψήσιμο! Η γαλοπούλα μας προσφέρει μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο). Εκτός από τη γαλοπούλα που είναι ψητή, συνοδεύουμε το γεύμα μας με γέμιση η οποία περιέχει συνήθως ρύζι, εντόσθια, κιμάς, κουκουνάρι, δαμάσκηνα, κάστανα, καρύδια! Όλα αυτά τα συστατικά προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρος, κάλιο, ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κ.α), αλλά μας αυξάνουν τις θερμίδες που θα προσλάβουμε στο σύνολο! Επίσης, αυτό που μπορεί να μας επιβαρύνει (θερμιδικά και σε χοληστερόλη, λιπαρά) από αυτή τη συνταγή είναι η χρήση βουτύρου κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γι’ αυτό προτιμήστε να την μαγειρέψετε με ελαιόλαδο ή μαργαρίνη (φυτικό λίπος).

Μία άλλη επιλογή που έχουμε για το εορταστικό μενού είναι το χοιρινό ψημένο στο φούρνο που το συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου. Πιθανόν να προσθέσουμε στη συνταγή δαμάσκηνα ή κάποια σάλτσα πορτοκαλιού για να γίνει περισσότερο γκουρμέ το πιάτο μας! Οι θερμίδες αλλά και τα λιπαρά που θα προσλάβουμε από αυτή τη συνταγή εξαρτάται από το μέρος του χοιρινού που θα χρησιμοποιήσουμε! Το ιδανικό είναι να επιλέξουμε φιλέτο χοιρινού και να αφαιρέσουμε το ορατό λίπος! Το χοιρινό ανήκει στο κόκκινο κρέας και θέλουμε να το καταναλώνουμε λίγες φορές το μήνα (π.χ 1 την εβδομάδα)! Ως κρέας μας παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας! Τα μικροθρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει είναι ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, φυλλικό οξύ, βιτμαίνη Α. Οι πατάτες που θα το συνοδέψουμε είναι πηγή υδατανθράκων, βιταμίνης C, καλίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β! Ιδανικά προτιμούμε να μαγειρέψουμε το φαγητό αυτό με ελαιόλαδο και όχι βούτυρο, για την αποφυγή πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης! Ακόμη, αν προσθέσουμε δαμάσκηνα θα προσθέσουμε θερμίδες αλλά και φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη Α και επιπλέον γεύση! Επίσης, αν προσθέσουμε χυμό πορτοκαλιού θα προσθέσουμε γεύση, βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες!

Αν το αξιολογήσουμε από άποψη λιγότερων θερμίδων θα επιλέγαμε πρώτα την κοτόσουπα, έπειτα το χοιρινό (αν επιλέξουμε το λιγότερο σε λίπος μέρος του) και μετά τη γαλοπούλα (λόγω γέμισης και βουτύρου που προσθέτουμε στο ψήσιμο)! Επομένως, η παροχή θερμίδων και η αντίστοιχη σειρά στο χοιρινό και τη γαλοπούλα εξαρτώνται από τα υλικά της συνταγής και τον τρόπο μαγειρέματος. Όμως, και οι τρεις επιλογές είναι νόστιμες και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά! Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η ποσότητα! Καλές γιορτές!

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
SHARE
Προηγούμενο άρθροΙόνια Οδός: Το συντομότερο δυνατό η ολοκλήρωση, λένε πηγές της Κυβέρνησης
Επόμενο άρθροΤο ντοκιμαντέρ για τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού (VIDEO)
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2005 και κατέχει το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή (Κατεύθυνση: Διατροφή και Άσκηση) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2008. Από το 2005 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και από το 2008 ιδιωτεύει σε διαιτολογικό γραφείο στο Αγρίνιο. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε έρευνες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της πόλης της. E-mail: [email protected] - Διεύθυνση: Βότση 15, Αγρίνιο.