Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι πολλά από τα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού ήταν «στημένα». Κάποιοι μάλιστα τονίζουν ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι μαύρο, αλλά… κόκκινο. Όλα αυτά όμως τα λένε γιατί υπάρχουν οι κατάλληλες αφορμές. Και αντίστοιχη αφορμή δόθηκε το περασμένο Σάββατο στον τελικό Κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης. Βέβαια, ο Ολυμπιακός δεν είναι σε βάθος χρόνου ο μόνος που έχει βοηθηθεί. Ο ίδιος ο αντίπαλός του μάλιστα στον τελικό, Αστέρας Τρίπολης, έχει στο παρελθόν ευνοηθεί από διαιτητικές αποφάσεις…

Ο Αστέρας Τρίπολης αδικήθηκε στον τελικό. Ναι. Έτσι είναι. Ο Αστέρας Τρίπολης ήταν καλύτερος από τον Ολυμπιακό. Ναι. Έτσι είναι. Αλλά σε βάθος χρόνου οι «κυανοκίτρινοι» δεν δικαιούνται να φωνάζουν. Γιατί φαίνεται πως ξέχασαν τις εύνοιες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια…

Είναι γεγονός ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι άμοιρο. Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα πρωταθλήματα (και Κύπελλα) στην Ευρώπη. Δεν διακρίνεται για τίποτα! Η σαπίλα του έχει φτάσει πλέον σε τραγικά όρια, που δεν επιτρέπουν σε φίλους του αθλήματος να το παρακολουθούν συστηματικά. Κι όταν έρχεται ένα σημαντικό παιχνίδι (όπως ο τελικός Κυπέλλου) όλοι υποθέτουν ότι θα δουν ένα καλό παιχνίδι, χωρίς «χρώματα» διαιτητών ή επισκέψεις στα αποδυτήρια…

Το Σάββατο όμως φάνηκε (γι’ ακόμη μία φορά) το εξής: Ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει. Γιατί στην Ελλάδα ευνοείται πάντα ο ισχυρότερος και όχι μόνο ο Ολυμπιακός. Γιατί στην Ελλάδα πάνε όλα με βάση τα «πρέπει»:

«Πρέπει να κερδίσει ο Ολυμπιακός»

«Πρέπει να ανέβει κατηγορία η Καβάλα»

«Πρέπει να πέσει κατηγορία η ΑΕΚ»

«Πρέπει να αλλάξει η διοίκηση της ΚΕΔ, γιατί αδίκησε τον Ολυμπιακό»

«Πρέπει να βγει Ευρώπη ο Παναθηναϊκός και όχι ο ΠΑΣ Γιάννινα»

«Πρέπει να μείνει στην κατηγορία ο Αστέρας Τρίπολης, παρά το γεγονός ότι υποβιβάστηκε στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος»

…και άλλα πολλά!

Ας επιστρέψουμε όμως στο «ζουμί της υπόθεσης». Ο Ολυμπιακός ευνοήθηκε από την διαιτησία στον τελικό του Κυπέλλου και ο Αστέρας έχει παράπονα. Αν απομονώσουμε το συγκεκριμένο παιχνίδι, τότε δικαίως η επαρχιακή ομάδα φωνάζει, γιατί όντως αδικήθηκε. Ειδικά μάλιστα όταν το σκορ είναι 1-1 και ο Ολυμπιακός απειλείται με πέναλτι και κόκκινη κάρτα, τα οποία τελικά γίνονται «γαργάρα». Πρέπει εδώ να αναγνωριστεί η ανωτερότητα του Αστέρα, αλλά στεκόμαστε λίγο στα παράπονά του.

Όποιος έχει παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη αυτής της «ομάδας – πρότυπο», όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, καταλαβαίνει πολλά πράγματα. Η Τρίπολη είναι μία ομάδα – πυροτέχνημα, που είχε 5 ανόδους σε 6 χρόνια και βρέθηκε αμέσως από τα τοπικά της Αρκαδίας στην Α Εθνική όπου έχει πλέον εγκατασταθεί για 5 σερί χρονιές.

Πρέπει να θυμίσουμε όμως για όσους τυχόν το έχουν ξεχάσει, ότι ο Αστέρας είχε την εύνοια των διαιτητών και σε Γ και σε Β Εθνική, για να φτάσει στην Σούπερ Λιγκ. Άλλωστε, όσοι Παναιτωλικοί φίλαθλοι παρακολουθούσαν το πρωτάθλημα Γ Εθνικής του 2005-2006, καταλαβαίνουν για τι πράγμα μιλάμε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Τρίπολη δεν είχε καλή ομάδα, αλλά ότι ευνοήθηκε εκεί που «έπρεπε»!

Στην Σούπερ Λιγκ, παρόλο που υποβιβάστηκε στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος της περιόδου 2010-2011, έμεινε στην κατηγορία με γραφειοκρατικές διαδικασίες που ίσχυσαν ΜΟΝΟ για την Τρίπολη (και τον Ηρακλή αντίστοιχα).

Την φετινή περίοδο μάλιστα, ο Αστέρας πραγματοποίησε μεν εξαιρετικές εμφανίσεις, αλλά ουκ ολίγες φορές ευνοήθηκε από τις διαιτητικές αποφάσεις. Καλό θα ήταν για την «ομάδα – πρότυπο» να συνηθίσει στις αδικίες όταν αγωνίζεται με «μεγαλύτερες» ομάδες, όπως συνήθισε στις εύνοιες όταν αγωνίζεται με «μικρότερες» ομάδες! Έτσι είναι το (ελληνικό) ποδόσφαιρο… Δυστυχώς ή ευτυχώς. Μας αρέσει ή όχι.

* Πολύ κρίσιμο είναι το παιχνίδι του Παναιτωλικού με τον Ηρακλή Ψαχνών την Τετάρτη 15 Μαΐου, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και ο Τίτορμος βρίσκεται σε ισοβαθμία με τρεις ακόμη ομάδες. Σε μεγάλο βαθμό οι παίκτες του Μάκη Χάβου έχουν εξασφαλίσει την συμμετοχή τους στα play off, ωστόσο οι προοπτικές της απ’ ευθείας ανόδου είναι πολλές και κανείς στο Αγρίνιο δεν φαίνεται διατεθειμένος να χάσει αυτή την ευκαιρία. Το κακό είναι ότι ο Παναιτωλικός έχει 3 υποχρεώσεις εκτός έδρας και μόλις 1 εντός για τις τελευταίες 4 αγωνιστικές…

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος