Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Φάκελος ΠΑΡΚΟ – ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ: “Να γίνει και πάλι το Πάρκο το επίκεντρο στη ζωή της πόλης”

Κοινοποίηση

Θέσαμε στον Δήμαρχο κ. Παύλο Μοσχολιό εφτά – κρίσιμα κατά τη γνώμη μας – ερωτήματα. Αν μη τι άλλο, ξεκαθαρίζουν μερικά σοβαρά θέματα, όπως είναι το κόστος της παλιάς και της νέας μελέτης. Οι απαντήσεις του Δημάρχου έχουν ως εξής:

Γιατί δεν έγινε η παρουσίαση της μελέτης στο ευρύ κοινό και έγινε μόνο στους εμπλεκόμενους φορείς;

Η συζήτηση για την ανάπλαση του Παπαστρατείου Πάρκου στην πόλη μας έχει ξεκινήσει προ πολλών ετών και από το 1998 μέχρι σήμερα έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην τελευταία φάση, δηλαδή μετά τον Σεπτέμβριο του 2011, και μετά τη συμφωνία των φορέων της πόλης το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης, που έθετε ως πρώτη προτεραιότητα την παρέμβαση στο Πάρκο, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στην οποία ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν αρκετοί πολίτες. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι δεν είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί ή ότι κάτι έγινε εν κρυπτώ.

Γιατί απορρίφθηκε η προηγούμενη μελέτη;

Η προηγούμενη «μελέτη» στην οποία προφανώς αναφέρεστε, εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Πολεοδομικού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είχε τίτλο «Πολεοδομική διερεύνηση για τη λειτουργική αναβάθμιση – αξιοποίηση του Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου». Όπως αντιλαμβάνεστε ήταν ένα ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο βέβαια συνοδευόταν από προτάσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν μελέτη εφαρμογής. Το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η εκπόνηση της μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Πότε εκπονήθηκε και πόσο κόστισε η προηγούμενη μελέτη;

Η εκπόνηση της έρευνας του Εργαστηρίου Πολεοδομικού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο Δήμο τον Σεπτέμβριο του 2002, οπότε και παρουσιάστηκε διεξοδικά στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς της πόλης. Το κόστος είναι 115.000 ευρώ.

Πόσο κόστισε η νέα μελέτη;

Όπως σας είπα και πριν, η νέα μελέτη εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου, η οποία αξιοποίησε το ερευνητικό πρόγραμμα του Α.Π.Θ., και ως εκ τούτου δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στο Δήμο.

Πόσο δέντρα θα κοπούν;

Δεν αντιλαμβάνομαι τους λόγους για τους οποίους αναπτύσσεται αυτή η παραφιλολογία, ότι δηλαδή θα κοπούν εκατοντάδες δέντρα. Είναι σαφές από τη μελέτη ότι θα κοπεί μόνο ένας μικρός αριθμός δέντρων (20), τα οποία θα κοπούν αναγκαστικά λόγω ανακατασκευής της μάντρας στην οδό Καζαντζάκη και μερικά γερασμένα δέντρα (10-15) στην οδό Ξυνοπούλου. Θέλω, επίσης, να σημειώσω ότι με την ανάπλαση του Πάρκου το πράσινο όχι μόνο δεν θα μειωθεί, αλλά θα ενισχυθεί σημαντικά με νέα δέντρα, θάμνους και θεματικούς κήπους.

Πώς δικαιολογείται ο προϋπολογισμός των 4,7 εκατ. ευρώ;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι τις τιμές μονάδας δεν τις καθορίζει ο Δήμος. Το κόστος των εργασιών προκύπτει από τις τιμές μονάδας που έχει καθορίσει το αρμόδιο Υπουργείο. Οι εργασίες λοιπόν που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, σύμφωνα με τις τιμές που έχει καθορίσει το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθορίζουν τον προϋπολογισμό του έργου. Έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα, ότι σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ που εισέρχεται στο ταμείο του Δήμου, ότι έχουμε ασκήσει χρηστή διοίκηση και γι’ αυτό και είμαστε από τους πλέον υγιείς Δήμους στην Ελλάδα. Με τον ίδιο σεβασμό και με πλήρη διαφάνεια προχωρούμε και στο μέλλον. Επιτρέψτε μου όμως εδώ να απαντήσω και σε κάτι που λέγεται τελευταία, γιατί δηλαδή δεν τοποθετούμε σε άλλες δράσεις αυτά τα χρήματα, σήμερα που οι καιροί είναι δύσκολοι. Η απάντηση είναι απλή. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το ΕΣΠΑ, έχουν συγκεκριμένο κωδικό και διατίθενται μόνο για τέτοιες δράσεις. Αν δεν τα αξιοποιήσουμε εμείς, θα τα πάρουν άλλοι Δήμοι. Θέλει κανείς συμπολίτης μας να οδηγηθούν τα πράγματα εκεί;

Τι απαντά ο Δήμαρχος στους πολίτες που αντιδρούν στην εφαρμογή της μελέτης;

Τόσα χρόνια δεχόμασταν κριτική γιατί δεν γινόταν κάποια ουσιαστική παρέμβαση στο πάρκο. Τώρα που εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και μπορεί να υλοποιηθεί το έργο, πρέπει να απολογηθούμε; Με την ανάπλαση επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός σύγχρονου λειτουργικού πάρκου με κοινωνικό, πολιτισμικό, ιστορικό και οικολογικό χαρακτήρα. Θέλουμε το πάρκο να ενταχθεί αρμονικά στις γύρω γειτονιές και να γίνει ένας φιλικό πόλος έλξης. Το πάρκο ήταν ένα όνειρο και ισχυρή ανάμνηση μιας εποχής που πρωταγωνιστούσε στη ζωή της πόλης. Με την δημοπράτηση του έργου σε λίγες μέρες ήρθε πλέον η στιγμή να γίνει και πάλι το Πάρκο το επίκεντρο στη ζωή της πόλης του Αγρινίου.

Παντολέων Φλωρόπουλος
Παντολέων Φλωρόπουλοςhttps://pantoleon.gr
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.
spot_img

Διαβάστε επίσης: