Συνάντηση συντονισμού Περιφέρειας και Δήμων για έργα και χρηματοδοτικά εργαλεία

Συνάντηση εργασίας με τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας – Φαρμάκης: «Ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων»

Συνάντηση εργασίας με το σύνολο των Δημάρχων και εκπροσώπων των Δημοτικών Αρχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ), πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, στην έδρα της ΠΔΕ στην Πάτρα. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, με στόχο τον συντονισμό των δράσεων και την ενημέρωση των Δημοτικών Αρχών σχετικά με την εικόνα προώθησης των έργων, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τον σχεδιασμό νέων έργων.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η συνάντηση γίνεται στην αρχή της νέας θητείας, προκειμένου Περιφέρεια και Δήμοι να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα και να συντονίσουν τον «βηματισμό» τους. O κ. Φαρμάκης υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων και των δράσεων που υλοποιούνται από τους Δήμους και έχουν ενταχθεί και συγχρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», επαναλαμβάνοντας ότι η Περιφέρεια στέκει στο πλευρό των Δήμων με κάθε δυνατότητα που διαθέτει, ώστε να παραδοθούν ποιοτικά έργα στις τοπικές κοινωνίες και μάλιστα στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα παντού. Και επίσης, κοινός μας στόχος είναι πάντα η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η ανάπτυξη του τόπου μας. Γι’ αυτό, ακριβώς όπως κάναμε μέχρι τώρα, έτσι και σε αυτή τη νέα θητεία, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Δήμους προκειμένου να μπορούμε να ωριμάζουμε και να ολοκληρώνουμε γρήγορα τα έργα, ώστε νέα έργα να μπαίνουν στη σειρά, ανεβάζοντας διαρκώς τη Δυτική Ελλάδα όλο και ψηλότερα. Από την αρχή αυτής της θητείας είπαμε ότι το σύνθημα που μας εμπνέει και μας καθοδηγεί σε αυτή τη θητεία είναι το “πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά”. Αυτό το σύνθημα, αυτό το συναίσθημα και τελικά, αυτή την προσπάθεια, θέλουμε να την μοιραστούμε με τους Δήμους που αποτελούν πάντα τους πιο στενούς συνεργάτες μας» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης μετά το τέλος της σύσκεψης.

Έγινε ολοκληρωμένη επισκόπηση των έργων και των δράσεων που έχουν ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο προϋπολογισμό στη χώρα (μετά τον αντίστοιχο προϋπολογισμό των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας), κυρίως λόγω του εμπροσθοβαρούς προγράμματος έργων που υπήρξε την περίοδο 2019-2021, γεγονός που σηματοδοτεί και τη μεγάλη ευθύνη όλων για ολοκλήρωση των έργων μέχρι το τέλος του 2025, ώστε το 2026 που θα ξεκινήσει η νέα πενταετής περίοδος του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, να υπάρξει εκ νέου πλήρης αξιοποίηση των πόρων και των δυνατοτήτων που θα δίνονται για νέα έργα στη Δυτική Ελλάδα.

Ολοκληρωμένη επισκόπηση υπήρξε επίσης για τα έργα και τις δράσεις του ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα ως προς την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των έργων του Περιφερειακού Προγράμματος 2014-2020, αλλά και την ταχεία ανταπόκριση στις προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027) με ολοκληρωμένες και ώριμες προτάσεις. Εξάλλου, στόχος είναι, μετά την ένταξη κάθε έργου, να δίνεται αμέσως η εντολή για τη δημοπράτησή του. Τέλος ειδική μνεία έγινε στις νέες στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, για τις οποίες όπως είναι γνωστό, απόφαση της Περιφερειακής Αρχής είναι να δημιουργηθούν σχήματα στα οποία θα περιλαμβάνονται όλοι οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος