Σημαντικότατες αλλαγές, μικρές και μεγάλες, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που οραματίζεται ο Δήμος Αγρινίου να εφαρμόσει τα επόμενα χρόνια για την πόλη. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να καταρτιστεί μία εντελώς διαφορετική πόλη, που δεν θα έχει… καμία σχέση με το σήμερα. Μία πόλη «πράσινη, βιώσιμη και… έξυπνη», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που παρουσιάστηκε από τον Δήμο Αγρινίου στις 26 Απριλίου, εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ) και περιλαμβάνει πολλών ειδών έργα που θα διαμορφώσουν μια πόλη, με διαφορετικά στάνταρ, περισσότερους πεζόδρομους, λιγότερα αυτοκίνητα στο κέντρο και έντονο το πράσινο και το υδάτινο στοιχείο.

Όπως σχολίασε σχετικά ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, «το όραμα της Δημοτικής Αρχής είναι ένα Αγρίνιο με Ταυτότητα και Αναπτυξιακή προοπτική. Θέλουμε να αναδείξουμε το υδάτινο στοιχείο της πόλης. Το Αγρίνιο είναι η πόλη του νερού, χωρίς νερό! Θέλουμε επίσης λιγότερο κυκλοφοριακό και περισσότερους ελεύθερους χώρους».

Οι στόχοι του Προγράμματος

Το Πρόγραμμα εστιάζει σε δύο Γενικούς Στόχους: την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη – Κοινωνική Συνοχή και εξοπλισμό της πόλης με δημιουργία «πράσινου» δακτυλίου περιμετρικά.

Ο πρώτος στόχος αναμένεται να επιτευχθεί με τη χρηματοδότηση πράξεων που αφορούν:
-την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την τοπική οικονομική ανάπτυξη.
-την Ανάπτυξη δομών, υπηρεσιών και δράσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
-την Ανάπτυξη ειδικών δράσεων για άστεγους, θύματα ενδοοικογενειακής βίας
-την ολοκλήρωση υποδομών και βελτίωση του επιπέδου υπηρεσιών πρόνοιας (βρεφικών και παιδικών δομών, δομών και υποδομών για ΑμεΑ, για άτομα τρίτης ηλικίας)
-την Εφαρμογή ειδικού προγράμματος κοινωνικής ένταξης ΡΟΜΑ.

Ο δεύτερος στόχος θα περικλείει το μεγαλύτερο μέρος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της πόλης και θα λειτουργεί ως ενιαία ενότητα με το αστικό και περιαστικό πράσινο, αλλά και με τα ρέματα που «εισέρχονται» στον πολεοδομικό ιστό, ενώ αναμένεται γενικότερη αστική ανάπλαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση κεντρικής περιοχής της πόλης.

Στο πλαίσιο όλων αυτών, μάλιστα, ήδη, η Δημοτική Αρχή προχωρά σε μελέτες των έργων ανάπλασης, όπως: αναθεώρηση κυκλοφοριακής μελέτης, τοπογραφικές αποτυπώσεις, αρχιτεκτονικές μελέτες κ.α.

Πράσινος Δακτύλιος

Οι αλλαγές στο Πάρκο και ο «πράσινος δακτύλιος»

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθεί ένας «πράσινος δακτύλιος», ο οποίος θα «ενώνει» τους χώρους πρασίνου που υπάρχουν σήμερα στην πόλη, όπως το Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο, το Δασύλλιο του Αγίου Χριστόφορου, τις περιοχές ανοικτών ρεμάτων (π.χ. του Αγίου Θωμά) και τους κοινόχρηστους χώρους σχεδίου πόλης. Στην Περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Εργάνης και στο ίχνος του ρέματος του Αγίου Κωνσταντίνου
προτείνεται η διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων του σχεδίου πόλης με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού φωτισμού και συντήρηση των υφιστάμενων Αθλοπαιδιών.

Στην νότια περιοχή του δακτυλίου, στο μέτωπο της Εθνικής οδού, χαρακτηρισμένη από το Γενικό πολεοδομικό ως επιχειρησιακό κέντρο-ειδικό πολεοδομικό κέντρο, η οποία σήμερα είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη προτείνονται οι παρακάτω αισθητικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις:

  • Ολοκλήρωση της Ανάπλαση της περιοχής Αη Βασιλιώτικα με τη δημιουργία πλατειών πεζοδρομίων, αθλοπαιδιών, παιδικών χαρών.
  • Λειτουργική αναβάθμιση εισόδων της πόλης με την δημιουργία δύο κόμβων τον πρώτο στη συμβολή των οδων Χαρ. Τρικούπη και Μάνου Κατράκη και τον δεύτερο στην ΕΟ στη θέση του σταδίου.
  • Ανάπλαση της περιοχής όπισθεν των εγκαταστάσεων του υπεραστικού ΚΤΕΛ με απόδοση στην κυκλοφορία αδιαμόρφωτων ή αδοιάνοικτων οδών και διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων.

Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση του Πάρκου, αποτελεί προτεραιότητα και θα γίνει με ήπιες και αναγκαίες επεμβάσεις μέσω αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης του χώρου και εξυγίανσης του φυτικού κεφαλαίου.

Εσωτερικός Δακτύλιος

Οι αλλαγές στο κέντρο και ο ποδηλατόδρομος

Μία από τις βασικότερες αλλαγές που θα γίνουν στην πόλη είναι μία σειρά πεζοδρομήσεων σε κεντρικές οδούς. Όπως περιγράφεται στο Σχέδιο, θα γίνει επέμβαση «στον ‘εσωτερικό δακτύλιο’ της πόλης με σειρά νέων πεζοδρομήσεων των οδών πέριξ της κεντρικής πλατείας και της Πλατεία 28ης Οκτωβρίου (πρώην Καραπανέικα) καθώς και των οδών Παπαστράτου (έως την οδό Δημοτσελίου), Αντωνοπούλου, Αναστασίου Παπαστράτου Παπαθανάση και Γεράκη». Παράλληλα προβλέπεται η ανάπλαση των Οικοδομικών Τετραγώνων (Ο.Τ.) 63-64, έναντι της Δημοτικής Αγοράς, και του Ο.Τ. 65, στο οποίο βρίσκεται το αρχοντικό Σωχωρίτη.

«Θέλουμε να βάλουμε τον Αγρινιώτη στη λογική ότι δεν πρέπει να μπαίνει στο κέντρο με το αυτοκίνητο, να αγαπήσει περισσότερο το νερό και το πράσινο» ανέφερε σχετικά ο κ. Παπαναστασίου.

Αρνητική εξέλιξη θεωρείται η αδυναμία δημιουργίας ποδηλατοδρόμου, αφού, όπως τόνισε σχετικά ο Δήμαρχος, «η νομοθεσία και οι νέες προδιαγραφές λειτουργούν απαγορευτικά για τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των δρόμων της πόλης, καθιστώντας τη συγκεκριμένη παρέμβαση αδύνατη».

Οι υπόγειοι κάδοι, ο φωτισμός και οι υποδομές γενικότερα

Αξιοσημείωτο επίσης ότι στο σύνολο της περιοχής παρέμβασης, σχεδιάζονται δράσεις που θα αφορούν:

  • τα Απορρίμματα με την υπογειοποίηση κάδων και την ανανέωση εξοπλισμού,
  • την Ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού με την καταγραφή του και σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με νέους χαμηλής κατανάλωσης,
  • την Στάθμευση, με τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, και την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ελεγχόμενης στάθμευσης,
  • τη Βελτίωση των υποδομών,
  • τις Ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες, με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους και δημοτικά κτήρια, αξιοποίηση και αναβάθμιση των συστημάτων γεωπληροφορικής,
  • την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, με τη δρομολόγηση μικρών ηλεκτροκίνητων λεωφορείων που θα κινούνται εντός του δακτυλίου.

Αναβάθμιση και αξιοποίηση Δημοτικών Κτιρίων

Μία από τις βασικές και πιο θετικές αλλαγές που προβλέπει το Σχέδιο είναι η αξιοποίηση και η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων όπως το κτίριο των πρώην Καπναποθηκών Παπαστράτου, το οποίο θα μπορούσε να στεγάσει όλες τις δομές πολιτισμού του Δήμου, το Δημαρχείο, το κτίριο Δημιουργικής απασχόλησης παιδιού, το ΚΔΑΠ «Φαντασία», στην οδό Μπότσαρη.

Σημειώνεται ότι κύρια πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος θα είναι το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, αλλά θα αξιοποιηθούν και πόροι των Τομεακών Προγραμμάτων άλλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιόδου 2014-2020 και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος