Αν ανοίξει κανείς το λεξικό, ο εθισμός ορίζεται ως: η εξάρτηση από μια συνήθεια που επηρεάζει τη συμπεριφορά και τον ψυχισμό και είναι δύσκολο να διακοπεί. Η εξάρτηση αυτή μπορεί να είναι από ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ, κάπνισμα, τζόγο. Ο εθισμός στο διαδίκτυο όμως είναι μια πιο σύγχρονη μορφή και επηρεάζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εκδηλώσει συμπτώματα εθισμού στο Διαδίκτυο. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 182 εκατομμύρια άτομα.

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι υπεύθυνα για ένα μεγάλο ποσοστό εθισμού των χρηστών, με τους ερευνητές να χρησιμοποιούν ερωτήσεις που είναι παρόμοιες με τα διαγνωστικά κριτήρια για όσους έχουν προβλήματα με το αλκοόλ. Παράδειγμα τέτοιων ερωτήσεων είναι: “Πόσο καλά σας κάνει να νιώθετε το Facebook;” και “Είναι το να ελέγξετε το Facebook το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε/κάνετε όταν ξυπνάτε το πρωί;”
Το γεγονός ότι οι χρήστες δεν μπορούν να ελέγξουν τι θα «ανέβει» στο διαδίκτυο, πότε και από ποιόν είναι αυτό που εξιτάρει τον εγκέφαλο και τους ωθεί να ελέγχουν την ροή των ειδήσεων ασταμάτητα. Το 1/3 των συμμετεχόντων στην έρευνα περνούσε το χρόνο τους στο Διαδίκτυο στο Facebook και το 67% λάμβαναν ειδοποιήσεις για το Facebook στα κινητά τους τηλέφωνα όλη μέρα.

Αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν ασχολήθηκαν οι ερευνητές με την Ελλάδα τα αποτελέσματα προκαλούν σοκ.  Ένας στους επτά εφήβους είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο. Η έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141 εφήβων, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πριν δυο χρόνια, έδειξε ότι το 54,5% των εφήβων στην Ελλάδα, ηλικίας από 11 έως 15 ετών, περνούν κατά μέσο όρο τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα μπροστά σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή με οθόνη (τηλεόραση, υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο κ.α.). Τα αγόρια, μάλιστα, συγκεντρώνουν ποσοστό 60,3%, υψηλότερο από ότι τα κορίτσια που αγγίζουν το 48,7%.

Τα αγόρια παρακολουθούν τηλεόραση ή βίντεο τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα σε ποσοστό 13%, έναντι του 7,7 αντιστοίχως των κοριτσιών. Τα δύο φύλα δεν διαφέρουν σημαντικά στον χρόνο που αφιερώνουν στην ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή άλλη συσκευή για ενημέρωση ή κοινωνική δικτύωση.

Η ηλικία λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με το χρόνο που αφιερώνουν οι έφηβοι μπροστά σε ηλεκτρικές συσκευές με οθόνη, με τους 11χρονους να αφιερώνουν πολύ λιγότερο χρόνο συγκριτικά με τους έφηβους ηλικίας 13 και 15 ετών.

Οι έφηβοι ηλικίας 15 ετών σε ποσοστό 57% δηλώνουν ότι ασχολούνται πάνω από δύο ώρες την ημέρα με το διαδίκτυο. Αντίστοιχα οι 13χρονοι σε ποσοστό 49% και οι 11χρονοι σε ποσοστό 24%. Το 14,1% των εφήβων ηλικίας 15ετών εμφανίζει συμπτώματα εξάρτησης από το Ίντερνετ. Τα αποτελέσματα είναι σχετικά ίδια και για τα δυο φύλα, τα αγόρια με ποσοστό 13,9 % και τα κορίτσια με 14,4%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ