Ανοιχτή επιστολή δημότη προς τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου για τα Δημοτικά Τέλη

Αγρίνιο, 10.06.2016
Προς τον αξιότιμο Δήμαρχο και το αξιότιμο Δημοτικό Συμβούλιο

Κατ’ αρχή, θέλω να διευκρινίσω ότι δεν γνωρίζω αν τα Δημοτικά Τέλη ρυθμίζονται από μία ανώτερη από τον Δήμο Αρχή, αν καθορίζονται από πληθυσμιακά κριτήρια ή αν εναπόκεινται πλήρως στην αρμοδιότητά σας.

Παίρνω το τελευταίο ως αφετηρία των συλλογισμών μου. Πιστεύω ότι τα Δημοτικά Τέλη θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν, προς τα κάτω φυσικά, για τους παρακάτω λόγους:

  • Η ΔΕΗ, συναισθανόμενοι τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι έλληνες επιχειρηματίες, μας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μείωσε κατά 10% την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις από 01.04.2016.
  • Η ΔΕΗ δεσμεύθηκε πρόσφατα να δώσει «μπόνους» στους συνεπείς καταναλωτές για να μειώσουν έτσι κι άλλο τον λογαριασμό τους.
    Η ΔΕΗ, δηλαδή, προσπαθεί.
  • Ο συντελεστής τιμολόγησης των τετραγωνικών μέτρων για τις οικείες αλλά και για τις επιχειρήσεις (μαγαζιά για να το λέμε πιο απλά) στο ΑΓΡΙΝΙΟ δεν είναι και από τους πιο χαμηλούς στην Ελληνική επικράτεια. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι τα τετραγωνικά μέτρα κάθε σπιτιού ή καταστήματος παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό ποσό.

Παρακάτω παραθέτω κάποια λίγα δείγματα που μπόρεσα να βρω. Μία πανελλαδική λίστα δεν κατόρθωσα να εντοπίσω, αλλά θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μας την παρουσίαζε κάποιος.
(Πίνακας 1 και 2)

Πίνακας 1 Κατοικίες ευρώ/ τ.µ.
Γλυφάδα 1,45
AΓΡΙΝΙΟ 1,33
Άμφισσα 1,32
Αγία Παρασκευή Αττικής 1,27
Ίλιον 1,25
Παλαιό Φάληρο 1,21
Μοσχάτο-Ταύρος 1,20
Χρυσούπολη Καβάλας 1,20
Αγία Βαρβάρα 1,19
Πετρούπολη 1,18
Αργυρούπολη 1,15
Αιγάλεω 1,10
Ξάνθη 1,10
Νάουσα 0,94
Ελληνικό 0,86
Πίνακας 2 Επιχειρήσεις ευρώ/ τ.μ.
Γλυφάδα 4,90
AΓΡΙΝΙΟ 3,09
Καρδίτσα 2,59
Κιλκίς 2,55
Αργυρούπολη 2,32
Ελληνικό 2,32
Άργος-Μυκήνες 1,81
Ζάκυνθος 2,10

Όπως βλέπουμε, το Αγρίνιο μπορεί να είναι πιο φθηνό από την Γλυφάδα, είναι όμως πιο ακριβό από αρκετές άλλες περιοχές.

  • Τα τετραγωνικά μιας επιχείρησης δεν μαρτυρούν και τα έσοδα αυτής. Κάποιες επιχειρήσεις χρειάζονται πολύ χώρο για να κάνουν ένα μικρό τζίρο.
    Για παράδειγμα, ένα χρυσοχοείο των 20 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να κερδίζει πολύ περισσότερα από ένα «ποδηλατάδικο» ή ένα «επιπλάδικο», που για να στοιβάξει μόνο και μόνο 5-10 προϊόντα σαν έκθεση, χρειάζεται πενταπλάσιο χώρο από ένα χρυσοχοείο.
    Το ποδηλατάδικο/ επιπλάδικο θα πρέπει να πληρώνει 5 φορές περισσότερα Δημοτικά Τέλη, γιατί απλά δεν μπόρεσε να στεγαστεί σε ένα χώρο τόσο μικρό όσο ένα χρυσοχοείο ή ένα «βραχιολάδικο». Λαμβάνει και παραπάνω υπηρεσίες από τον Δήμο από ένα μικρότερο μαγαζί;
    Κάποιος θα ισχυριστεί, ότι ένα ποδηλατάδικο/ επιπλάδικο έχει μεγαλύτερο πεζοδρόμιο. Λάθος. Γιατί απλά δεν υπάρχει καμιά διαφορά στους συντελεστές χρέωσης, αν η επιχείρηση είναι σε ισόγειο ή και στον 5ο όροφο πολυκατοικίας.
    Τουτέστιν: Τα Δημοτικά Τέλη θα πρέπει να πάψουν να υπολογίζονται με βάση τα τετραγωνικά. Ή αλλιώς να γίνουν πιο λογικά.
  • Ο συντελεστής για τις επιχειρήσεις είναι «2,3» φορές παραπάνω απ’ ότι είναι για τις κατοικίες.

Για παράδειγμα:

Πίνακας 3 Τετραγωνικά Μέτρα Όροφος Περιοχή Δημοτικά Τέλη
Διαμέρισμα 100 τμ 1ος ,2ος ,3ος … Κέντρο του Αγρινίου 28,11
Μαγαζί 100τ.μ 1ος ,2ος ,3ος … Κέντρο του Αγρινίου 57,52

Υπάρχει κάποιος λόγο για τον οποίο ένα μαγαζί πρέπει να καταβάλλει δυόμιση σχεδόν φορές περισσότερα Δημοτικά Τέλη από μία οικεία; Τον βλέπετε να έχει υπερκέρδη και θέλετε να τον «αρμέξετε» και σεις; Ή του προσφέρετε κάτι παραπάνω απ’ ότι στις οικείες; Προσθέτετε μία ακόμη σφαλιάρα κατά του επιχειρείν; Και ποιος μου λέει εμένα ότι τα υπέρογκα δημοτικά τέλη δεν ήταν ένα ακόμα λιθαράκι στο να κλείσουν κάποιες επιχειρήσεις;

Χρειάζεται αλλαγή λογικής:

Ο μαγαζάτορας, από τον οποίο ζητάτε αυτά τα ποσά, έχει και ένα σπίτι από το οποίο έχετε ΉΔΗ εισπράξει κάποια Δημοτικά Τέλη. Τα Δημοτικά Τέλη για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν μικρότερο και όχι μεγαλύτερο συντελεστή από τις οικείες, γιατί επιβαρύνουν προσθετικά ένα πολίτη. Ο μαγαζάτορας, για να το πω κι αλλιώς, δεν μένει στο μαγαζί του. Μένει σε ένα σπίτι και έχει ήδη συνεισφέρει στο ταμείο του Δήμου.

Κάποιοι φτάνουν να «πριμοδοτούν» τον Δήμο με 100 και πλέον ευρώ σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ. Εσείς πιστεύετε ότι στην σημερινή μας εποχή, υπάρχουν πολλοί μαγαζάτορες που μπορούν να καταβάλλουν 100 και πλέον ευρώ μόνο και μόνο για τον Δήμο;

Μάλλον, το να είναι κανείς μόνο σε έμμισθες θέσεις, δεν του επιτρέπει να διαπιστώσει την πραγματική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι ελεύθεροι επαγγελματίες..

  • Σε σχέση με τις χρεώσεις του «εύφορου» 2009, το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο μείωσε τα Δημοτικά Τέλη για τις επιχειρήσεις κατά 5% (από 3,25 σε 3,09). Άραγε, μόνο 5% διαφορά έχουν τα εισοδήματά μας από το 2009;
  • Με αυτή την τιμολογιακή πολιτική σπρώχνετε στα αζήτητα μεγάλα μαγαζιά / ακίνητα.

Ένα τελευταίο παράδειγμα από την δική μου επιχείρηση:

Στον συγκεκριμένο λογαριασμό, όπως βλέπετε, η χρέωση του ρεύματος είναι 127,03 ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται πάμπολλες χρήσεις, μερικές από τις οποίες είναι:
– κλιματισμός (ψύξη- θέρμανση)
– εσωτερικός φωτισμός
– εξωτερικός φωτισμός (προβολείς)
– αδιάκοπη λειτουργία υπολογιστών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών

Με τις καινούργιες μειώσεις της ΔΕΗ, ο λογαριασμός μου θα «πέσει» στα 100 ευρώ περίπου ή και παρακάτω, ενώ για τον Δήμο θα πληρώνω 84,00!

Δηλαδή, 100 ευρώ για όλες τις παραπάνω χρήσεις και 84,00 ευρώ για τον Δήμο. Αν προσθέσει κανείς και τα Δημοτικά Τέλη από μία υποτυπώδη κατοικία, στην οποία ζω, τότε είμαι ένας από αυτούς που σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, αγγίζω τα 100 ευρώ υπέρ Δήμου.
Σημειωτέον: Και η δική μου επιχείρηση απαιτεί – βάσει προδιαγραφών – αρκετά τετραγωνικά.

Εν κατακλείδι:
Δεν γνωρίζω τα αποθεματικά του Δήμου μας. Κάτι μου λέει ότι περιθώρια για περικοπές υπάρχουν.
Γιατί και μεις καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε όλους αυτούς τους λογαριασμούς.

Χ.Π.
Αγρίνιο, 10.06.2016
*το όνομα του συντάκτη είναι στη διάθεση της ιστοσελίδας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ