Χρήστος Τσιόλκας: Ένας συγγραφέας από την ορεινή Αιτωλία θριαμβεύει στην Αυστραλία

Ο 55χρονος ομογενής συγγραφέας κέρδισε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Μελβούρνης, το οποίο συνοδεύεται από ποσό ύψους 60.000 δολαρίων

Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Μελβούρνης κέρδισε ο 55χρονος ομογενής συγγραφέας Χρήστος Τσιόλκας. Γιος μεταναστών πρώτης γενιάς, γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1965. Ο πατέρας του Γιώργος κατάγεται από το Αργυρό Πηγάδι της Αιτωλίας και η μητέρα του Γεωργία από τη Δορβιτσά Ναυπακτίας. Το Βραβείο συνοδεύεται από ποσό ύψους 60.000 δολαρίων. Σύμφωνα με τον Guardian, του απονεμήθηκε για την «εξαιρετική συμβολή του στην λογοτεχνία και στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της χώρας», σύμφωνα με τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Βραβείου.

Τα βραβεία «Melbourne Prize for Literature» είναι από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία στην Αυστραλία και απονέμονται κάθε 3 χρόνια.

Ο Χρήστος Τσιόλκας έγινε γνωστός για τα βιβλία του «Νεκρή Ευρώπη» κερδίζοντας το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος από την εφημερίδα «The Age» και για το μυθιστόρημα «Κατά μέτωπο», αλλά και από το “Μπαρακούντα”. Βιβλία του έγιναν ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ακτιβιστής, αριστερός και ομοφυλόφιλος, έχει χαρακτηριστεί ως «ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους μυθιστοριογράφους της Αυστραλίας». Κέρδισε πολλές διακρίσεις και βραβεία, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 22 γλώσσες. Το 2020 τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστοριογραφίας των Λογοτεχνικών Βραβείων της Βικτώριας για το βιβλίο του “Δαμασκός”, ενώ το “Χαστούκι” χαρακτηρίστηκε ως Βιβλίο της Χρονιάς το 2009. Το 2010 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Booker.

Στην σύντομη ομιλία του κατά την απονομή ο συγγραφέας ευχαρίστησε την εκδότριά του Jane Palfreyman, αλλά και τους γονείς του λέγοντας ότι το γράψιμό του χτίστηκε στις δικές τους θυσίες και αγώνες.

«Το Χαστούκι επιβεβαιώνει ότι ο Τσιόλκας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους παραμυθάδες. Στο νέο του βιβλίο βάζει στο μικροσκόπιο την οικογένεια και μας την παρουσιάζει με αμείλικτη ειλικρίνεια και απέραντη τρυφερότητα. Η αστραφτερή του πρόζα και η λαμπρή απεικόνιση των χαρακτήρων προσδίδει και στις πιο συνηθισμένες καταστάσεις την πιο ασυνήθιστη λάμψη. Ένα μυθιστόρημα τεράστιας δύναμης και προοπτικής, που μας θυμίζει τις Διορθώσεις του Τζόναθαν Φράνζεν και τον Υπόγειο κόσμο του Ντον Ντελίλο», έγραψε ο Κολμ Τόιμπιν.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος