Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Το πρόβλημα ετούτο δεν λύνεται με απεργίες, ούτε με διαδηλώσεις, ούτε καν με εξέγερση

Κοινοποίηση

apergia

Ένα εκατομμύριο πτυχιούχοι Πανεπιστημίου περιμένουν να βρουν δουλειά. Δεν θα βρουν. Το Δημόσιο για το οποίο ετοιμάζονταν επί δύο δεκαετίες, δεν έχει πια να μοιράσει ούτε μία θέση εργασίας. Τέλος. Τα πεντάμηνα προγράμματα απασχόλησης είναι μια ασπιρίνη για να θεραπευτεί ο καρκίνος. Η ανεργία καλπάζει. Οι επιχειρήσεις κλείνουν μία μετά την άλλη. Νέοι λόχοι ανέργων προστίθενται στη στρατιά. Η κατάθλιψη έχει πλακώσει τη νεολαία. Πεθαίνουμε. Αργά, σιγά, βουβά, ανεπαίσθητα.

Όλα φθίνουν. Όχι μόνο τα εισοδήματα. Αλλά και οι λέξεις. Δεν έχει νόημα να πεις κάτι. Δεν έχει νόημα να γράψεις κάτι. Το παχύδερμο της εξουσίας δεν ακούει. Δεν αισθάνεται. Δεν ακούει και δεν αισθάνεται, γιατί δεν είναι εδώ. Δεν κατοικεί στην Ελλάδα. Εδώ είναι μόνο η μπότα του. Δεν κυβερνά η κυβέρνηση. Η πολιτική τάξη της χώρας είναι δέσμια των μακροχρόνιων επιλογών της. Ο λαός δε μπορεί να σκεφτεί. Από το 1967, επί 46 χρόνια τώρα, σταμάτησε να σκέπτεται. Δεν ξέρει τον τρόπο που σκέπτονται οι πολίτες.

Γενιές και γενιές αντρώθηκαν με το έτοιμο φαΐ. Με το τσιτάτο. Τώρα όμως δεν υπάρχει έτοιμο φαΐ. Ούτε τσιτάτο. Τώρα που ο λαός πρέπει να σκεφτεί, δεν ξέρει τη μέθοδο της σκέψης. Θα περίμενε κανείς να λειτουργήσει το ένστικτο της επιβίωσης, αλλά κι αυτό εξαντλείται σε ανούσιες κουβέντες για μια φανταστική εξέγερση που θα κάνουν οι άλλοι. Πώς να πεις σ’ αυτό το λαό ότι το πρόβλημα ετούτο δεν λύνεται με απεργίες, ούτε με διαδηλώσεις, ούτε καν με εξέγερση; Δεν θα το καταλάβει. Ως μέσο πίεσης γνώριζε μόνο την απεργία και τη διαδήλωση.

Αυτό ήξερε, αυτό κάνει. Όμως τα όπλα αυτά δεν έχουν πια καμία ισχύ. Επειδή, καθώς είπαμε, το παχύδερμο της εξουσίας δε μένει εδώ, δεν ακούει, δεν συγκινείται. Ακόμα και αν σκίσουμε τη μπότα του που μας πατάει στο σβέρκο, τι θα πετύχουμε; Τίποτα! Τι εννοείς; Είναι το επόμενο ερώτημα. Εννοείς ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Όχι βέβαια. Το ακριβώς αντίθετο εννοώ. Εννοώ απλά να μην κάνουμε, όσα κάναμε, αλλά να κάνουμε κάτι καινούριο. Κάτι απρόβλεπτο. Και μην περιμένετε να το πω. Γιατί πρέπει να προκύψει εκεί που δεν θα το περιμένει κανείς…

Παντολέων Φλωρόπουλος
Παντολέων Φλωρόπουλοςhttps://pantoleon.gr
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.
spot_img

Διαβάστε επίσης: