Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Το «μαζί τα φάγαμε» δεν ισχύει, αλλά το «μαζί τα κάναμε ρόιδο» ισχύει

Κοινοποίηση

pagkalos-kal

Σε δημοσίευμά του στο «βήμα» (8/9/2013) υπό τον τίτλο «η εγχώρια μάστιγα της κλεπτοκρατίας», ο Γιάννης Μαρίνος τεκμηριώνει την προφανή θέση ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Ίσα – ίσα: Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο με αυτές. Το χρέος της χώρας οφείλεται ΣΕ αυτές: Γράφει συγκεκριμένα:

«Τα 30 τελευταία χρόνια στη χώρα μας έγιναν 5.400 γενικές και κλαδικές απεργίες (παγκόσμιο ρεκόρ) οι οποίες σε ποσοστό 96% προκλήθηκαν από τον δημόσιο και τον ευρύτερο κρατικό τομέα. Χάθηκαν έτσι 1.650 ημέρες εργασίας, ήτοι πέντε εργάσιμα χρόνια. Το δε κόστος της απώλειας αυτής αντιπροσωπεύει 140 δις ευρώ, ήτοι το 40% του συνολικού χρέους της χώρας μας, όταν αυτή ζήτησε τη βοήθεια των εταίρων της. Την ίδια τριακονταετία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι ατασθαλίες που συνολικά καταγράφονται στο Ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ».

Το σύνολο αυτών των δύο «δράσεων» ισοδυναμεί με το σύνολο του δημοσίου χρέους της Ελλάδας! Και καταλήγει:

«Το Ελληνικό δημόσιο χρέος είναι το γνήσιο προϊόν της καταληστεύσεως του δημοσίου πλούτου από συντεχνίες, συνεταιρισμούς, συνδικαλιστικά σωματεία, δημόσιες επιχειρήσεις και κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες».

Οι αριθμοί αυτοί ζαλίζουν. Οι διαπιστώσεις επίσης. Αν μη τι άλλο, στερούν τη νομιμότητα από την ακατανόητη επιμονή να συνεχίζουμε ως λαός τα ίδια σήμερα. Στερούν και το δικαίωμα των πολιτικών, ιδίως των αριστερών, να λαϊκίζουν υπέρ των «αγανακτισμένων» πολιτών απεργών.

Ίσως δε αυτά που περιγράφει ο Γιάννης Μαρίνος να παραπέμπουν και στο γνωστό Παγκάλειο ρητό «μαζί τα φάγαμε», αλλά, τελικά (και είναι καλό να το ξεκαθαρίσουμε κάποτε) αυτοί που «έφαγαν», είναι κάποιοι διεφθαρμένοι συμπολίτες και συγκάτοικοι, είτε ανήκουν στην πολιτική τάξη, είτε στην διοικητική πυραμίδα, είτε στην επιχειρηματική ελίτ της χώρας. Είτε, κυρίως, αυτοί που, χωρίς κανένα αίσθημα στοργής για την Ελλάδα, χωρίς κανένα λογισμό για το κοινωνικό σύνολο ή για το κοινό συμφέρον, «πουλάνε τσαμπουκά» και δη «για ψύλλου πήδημα» προκειμένου να υπερασπιστούν τα προνόμια της οργανωμένης τους συντεχνίας.

Παντολέων Φλωρόπουλος
Παντολέων Φλωρόπουλοςhttps://pantoleon.gr
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.
spot_img

Διαβάστε επίσης: