Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τηλεόραση: Ακίνδυνη ή επικίνδυνη;

Κοινοποίηση

«Βρίσκω τη τηλεόραση πολύ διαπαιδαγωγική. Όποτε κάποιος την ανοίγει, πάω στο άλλο δωμάτιο και διαβάζω ένα βιβλίο», είχε πει ο αμερικανός κωμικός Groucho Marx, αντιλαμβανόμενος προφανώς την επιρροή της τηλεόρασης στο κοινό. Σ’ όλα τα σπίτι υπάρχει μια, τουλάχιστον, τηλεόραση η οποία αποτελεί συντροφιά, πηγή ενημέρωσης και διασκέδασης στο άτομο. Τι συμβαίνει όμως στις μικρότερες ηλικίες; Πως διαμορφώνει χαρακτήρες μέσω των προγραμμάτων που προβάλλονται;

Σύμφωνα με τη Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία η ορθή χρήση της τηλεόρασης δεν πρέπει να ξεπερνά τις δυο ώρες ημερησίως. Για τα παιδιά έως 2 ετών η τηλεόραση θα πρέπει να είναι άγνωστη. Φυσικά και η ελεγχόμενη παρακολούθηση, συγκεκριμένων προγραμμάτων, είναι ωφέλιμη για τα παιδιά σχολικής ηλικίας καθώς περιλαμβάνουν σημαντικά μηνύματα, ηθικά, κοινωνικά, συναισθηματικά. Τους βοηθούν σε σχέσεις ανάμεσα σε οικογένεια και φίλους και συνομήλικους μέσω της διαδικασίας της μίμησης αυτού που έχουν δει στη τηλεόραση.

Ευθύνεται όμως και για προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία. Η τηλεόραση φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη παιδική παχυσαρκία. Τα παιδιά αντί να κάνουν κάποια δραστηριότητα απορροφούνται μπροστά στην οθόνη και τρώνε παχυντικά σνακ, αφού τα έχουν δει στις διαφημίσεις.

Έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, με επικεφαλής τον Στέφεν Χιούτον, έδειξε ότι παρόλη την τεχνολογική εξέλιξη η τηλεόραση εξακολουθεί να κρατά τα πρωτεία προτίμησης του κοινού. Συγκεκριμένα μελέτησαν 2.620 παιδιά μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, ηλικίας οκτώ έως 16 ετών. Τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν πόσες ώρες μέσα στην ημέρα χρησιμοποιούν τις διάφορες συσκευές όπως τηλεόραση, φορητός υπολογιστής, ταμπλέτα, πριν το σχολείο, στη διάρκεια του σχολείου και μετά από αυτό. Σε ποσοστό 63% ξεπερνούσαν τη σύσταση να μην βρίσκονται μπροστά σε μια οθόνη για πάνω από δύο ώρες.

Ανάλογα με την ηλικία ωστόσο τα αποτελέσματα διέφεραν αποδεικνύοντας ότι όσο μεγαλώνει ένα παιδί, τόσο περισσότερο απορροφάται στις οθόνες των διαφόρων συσκευών. Η πιο δημοφιλής οθόνη είναι της τηλεόρασης με ποσοστό 90% των παιδιών και ακολουθούν, ο φορητός υπολογιστής με ποσοστό 59%, ο υπολογιστής – ταμπλέτα με 58% και το κινητό τηλέφωνο με 57%. Τα αγόρια είναι πιο πιθανό από ό,τι τα κορίτσια να υπερβούν το όριο του δίωρου παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, αλλά τα κορίτσια είναι πιθανότερο σε σχέση με τα αγόρια να περνούν πάνω από δύο ώρες μπροστά από κάποια οθόνη, ασχολούμενες με τα κοινωνικά δίκτυα ή βλέποντας ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η τηλεόραση πρέπει να είναι κλειστή τις ώρες του φαγητού αλλά και την ώρα του διαβάσματος.

Για την Ελλάδα τα ποσοστά είναι επίσης υψηλά. Οι έλληνες αφιερώνουν περίπου τεσσερισήμιση ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση. Γυναίκες και άνδρες άνω των 65 ετών είναι οι πιο «φανατικοί» αφού παρακολουθούν ημερησίως έως και 7 ώρες τηλεόραση. Οι άνδρες ηλικίας 15-24 παρακολουθούν περίπου μιάμιση ώρα και τα παιδιά 4-14 σχεδόν δυόμιση ώρες.

Έρση Βλάχου
Έρση Βλάχου
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο και σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τελειόφοιτη Δ.Ι.Ε.Κ. Αγρινίου του τμήματος Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ.
spot_img

Διαβάστε επίσης: