Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τι θα χρειάζονταν οι επενδύσεις, αν δεν έκλειναν οι επιχειρήσεις;

Κοινοποίηση

louketo

Η είδηση λέει ότι «ο πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται στις Η.Π.Α. και κάνει επαφές με επενδυτές». Θυμίζουμε ότι από τις σελίδες της «Αναγγελίας» έχουμε γράψει πολλές φορές ότι επενδύσεις δεν θα γίνουν. Οι επενδυτές δεν θα έρθουν. Αν έρθουν, θα το κάνουν με τη νοοτροπία του αποικιοκράτη. Δεν έρχονται όμως ούτε έτσι.

Όχι μόνο για την Ελληνική γραφειοκρατία που δεν θέλουν να μπλέξουν, ούτε για το μπάχαλο της Δημόσιας Διοίκησης που ανεβάζει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων (αυτά θα μπορούσαν να διορθωθούν λίγο – λίγο) δεν έρχονται κυρίως για το φόβο των απεργιών που διαλύουν την πιο δυναμική επιχείρηση. Ο εργαζόμενος κόσμος της χώρας φαίνεται να έχει κάνει την στρατηγική επιλογή του: Δεν θα επιτρέψει σε κανέναν καπιταλίστα να του πιει το αίμα. Ή θα πληρώσει καλό μισθό στον εργαζόμενο ή θα τον ξετινάξουν οι εργαζόμενοι στην απεργία. Αναφαίρετο δικαίωμα, λέει, της λαϊκής πάλης. Έχει κανείς αντίρρηση; Κανείς!

Δικαίωμα όμως έχει και ο επενδυτής να μην έρθει στην Ελλάδα για μπίζνες. Ποια δύναμη θα τον υποχρεώσει να έρθει; Γιατί να τον υποχρεώσει να έρθει στην Ελλάδα και όχι στο Μπαγκλαντές; Αλλά το βασικό ερώτημα είναι: Τι θα χρειάζονταν οι νέες επενδύσεις, αν δεν έκλειναν οι παλιές επιχειρήσεις; Θα είχε άραγε φτάσει η ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, αν δεν είχαν πρόβλημα λειτουργίας οι 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που απασχολούσαν πριν από την κρίση 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους; Όχι! Μετά από τρία χρόνια έπεσαν στο ένα και σε λίγο θα φτάσουν στο μισό εκατομμύριο απασχολούμενους. Με ποια σκέψη το σύστημα έκαμε αυτό το θηρίο κακό; Το έκαμε, πρώτον, για να μην απολύσει ούτε έναν δημόσιο υπάλληλο και, δεύτερον, για να συγκεντρώσει το επιχειρείν σε λίγες μεγάλες εταιρείες. Ο διπλός αυτός στόχος θα επιτυγχανόταν θεωρητικά με νέες επενδύσεις. Ήταν όμως και αποδείχτηκε χρεοκοπημένη συνταγή.

Αν υπάρχει λοιπόν περιθώριο, ας πούμε ακόμα μία φορά το αυτονόητο: Η Πολιτεία που θέλει να εξαλείψει την ανεργία, παύει το κυνήγι επενδύσεων στο εξωτερικό, παράλληλα στρέφει όλη την προσοχή της στις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην αγροτική παραγωγή. Γιατί δεν το κάνει;

Παντολέων Φλωρόπουλος
Παντολέων Φλωρόπουλοςhttps://pantoleon.gr
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.
spot_img

Διαβάστε επίσης: