Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Τα νέα κόμματα εξουσίας

Κοινοποίηση

kalpes-dimoskopisi

Τα παραδοσιακά κόμματα δεν έχουν καμία τύχη πλέον…

Και να που, χωρίς να το θέλουμε, φτάσαμε σε ελιτίστικες λογικές! Να πιστεύουμε ότι τα μαζικά (και για να το πούμε πιο ήπια) τα ευρύχωρα κόμματα δεν έχουν καμία τύχη, δε μπορούν να οργανωθούν, άρα οδηγούμαστε σε κόμματα που θα διευθύνονται από κάποια μικρή μεν, ευλύγιστη δε ομάδα «ειδικών», οι οποίοι, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο, θα φτάνουν στις εσχατιές της κοινωνίας αγρεύοντας ψήφους.

Τα νέα κόμματα δεν θα έχουν (και δεν χρειάζεται να έχουν) Τοπικές Οργανώσεις. Το πολύ – πολύ να λειτουργεί μία χαλαρή παρέα ομοϊδεατών για να βρίσκονται πού και πού να λένε (άντε και να κάνουν) τα στοιχειώδη. Όλη η δουλειά θα γίνεται κεντρικά. Από τους «ειδικούς».

Αυτά τα νέα κόμματα δεν θα μπορέσουν ποτέ να πιάσουν τα 35άρια και τα 40άρια, πολλώ δε μάλλον τα 45άρια που στο πρόσφατο πολιτικό παρελθόν της χώρας ήταν ο κανόνας για τα κόμματα εξουσίας. Στο εξής, κόμμα εξουσίας δεν θα είναι το κόμμα που «χτυπάει» 35 ή 40 ή 45% στις εκλογές, αλλά το κόμμα που καταφέρνει να μπει στη Βουλή με το ισχνό 3%. Όποιο κόμμα θα εισέρχεται στη Βουλή από δω και πέρα, θα είναι εν δυνάμει κόμμα εξουσίας. Κακό του κεφαλιού του αν επιμένει να είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Η κοινωνία δεν ανέχεται πλέον τα κόμματα διαμαρτυρίας, ούτε θ’ αργήσει πολύ να τα εξαφανίσει από τον πολιτικό χάρτη. Αποδείχτηκε αυτό στην περίπτωση τη ΔΗΜΑΡ. Όσο ήταν στην κυβέρνηση, οι δημοσκοπήσεις την κατέγραφαν γύρω στο 6%. Μόλις έφυγε από την κυβέρνηση, οι δημοσκοπήσεις την καταγράφουν γύρω στο οριακό 3%. Όχι μόνο δεν εκτιμήθηκαν οι σοβαροί, ας πούμε, λόγοι για τους οποίους αποχώρησε, αλλά τιμωρήθηκαν κιόλας και θα τιμωρηθούν, ως φαίνεται πολύ περισσότερο στη συνέχεια.

Λοιπόν, τα κόμματα εξουσίας δεν θα είναι πια μόνο δύο, αλλά πολλά. Για τον λόγο ότι, με την είσοδό τους στη Βουλή, οι έδρες τους θα μετράνε καθοριστικά στη συγκρότηση κυβέρνησης. Δεν είναι μικρή αλλαγή αυτό. Είναι μεγάλη αλλαγή και, αν δει κανείς σε επιτάχυνση τον μέλλοντα ιστορικό χρόνο, θα κατανοήσει την τεράστια σημασία που έχει να ιδρυθούν Κόμματα Αρχών, με τον υπολογισμό ότι, καθώς είπαμε, θα είναι εν δυνάμει Κόμματα Εξουσίας μόνο με την είσοδό τους στη Βουλή!

Κατά τούτο, έχει τεράστια πολιτική σημασία η ίδρυση και η οριακή έστω επιτυχία ενός νέου κόμματος. Όχι μόνο. Η λειτουργία, ο χαρακτήρας και η ταυτότητά του είναι στοιχεία που υπερβαίνουν το γνωστό απαξιωτικό κλίμα για τα μικρά κόμματα και, κατά συνέπεια, θα εμβολίσουν αποφασιστικά την γνωστή επίσης «θεωρία της χαμένης ψήφου».

Ε, δεν υπάρχει πια λογική στη θεωρία αυτή! Ούτε η υπέρβασή της συνδέεται πλέον με το σύστημα της απλής αναλογικής στις εκλογές. Δεν χρειάζεται ν’ αλλάξει ο εκλογικός νόμος, δεν είναι απαραίτητο να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της αριστεράς για την απλή αναλογική, ώστε να εκφραστούν τα γνήσια ρεύματα σκέψης του λαού. Φτάνει ένας αριθμός 200.000 ψήφων για να δημιουργήσει μία τεράστια δυναμική. Τα κόμματα του διαδικτύου είναι ήδη εδώ. Μένει μόνο η σύνταξη και η εκλέπτυνση των Αρχών τους. Μένει η απόκτηση εμπειρίας.

Και θα την αποκτήσουν την εμπειρία. Οι Ομάδες Πρωτοβουλίας διαθέτουν γνώσεις που δεν διέθεταν ποτέ τα παραδοσιακά κόμματα. Αν δε τα νέα (και μικρά βεβαίως) κόμματα καταφέρουν να πείσουν ότι σέβονται και τη γνώμη των λίγων μελών τους, ότι δεν είναι δηλαδή ολιγαρχικά, τότε θα γράψουν μεγάλη ιστορία στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται…

Παντολέων Φλωρόπουλος
Παντολέων Φλωρόπουλοςhttps://pantoleon.gr
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.
spot_img

Διαβάστε επίσης: