Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Πραματευτές

Κοινοποίηση

Με την εξάπλωση του ελληνικού εγωισμού πάνω στην μεσόγειο, καθώς ικανοί ποντοπόροι, έμποροι, ναυτικοί προχωρούσαν έναν «αρχαίο καπιταλισμό», έμειναν κι εγκαταστάθηκαν κομμάτια Ελλάδας στην Κύπρο.

Σαρωμένα από τους αιώνες, τους διαβάτες κατακτητές και τις θρησκείες, συρρικνώθηκαν με τα χρόνια, με τα χαστούκια, με τα λάθη.

Έμειναν όμως εκεί κάτω στο νησί , που μοιάζει με καθρεφτάκι της Αφροδίτης με χερούλι τούρκικο, στοιχεία Ελλάδας να καθρεφτιζόμαστε, όσοι μπορούν να δουν. Μαζεμένα, συρρικνωμένα σαν δείγματα εργαστηρίου, κατάλληλα για δοκιμές.

Τούρκικες αποζημιώσεις όχι ακόμα. Μη μας κόψουν τα σήριαλ και χάσουμε το τέλος.

Έβγαινε λοιπόν κι εκεί στην τηλεόραση, όπως κι εδώ, μητροπολίτης να πει την άποψή του για τα υλικά επίγεια. Κι έμοιαζε τόσο παράξενο! Υπό το πρίσμα ενός κράτους που το έχεις μακριά και κοντά, μπορούσες να δεις το δικό σου κράτος, τα δικά του ελαττώματα, τις δικές του αγκυλώσεις.

Μια Ευρώπη τρεκλίζει μέσα σε διεθνείς οικονομικές μεταβολές καινούριες, πρωτοφανείς, τα συμφέροντα κρατών και πολιτών διαφορετικών μεταξύ τους αλληλοσυγκρούονται, τεχνοκράτες, οικονομολόγοι δοκιμάζουν λύσεις, αμήχανα πολλές φορές, αλλά με στόχο ένα νόμισμα δυνατό παίχτη στον πλανήτη.

Και βγαίνει ο παπαδάκος από το νησάκι να έχει γνώμη, να μιλήσει κι αυτός για εχθρούς ξένους, για λεφτά, για ευρωζώνη. Με τι σπουδές; Με ποιες γνώσεις; Με ποια αρμοδιότητα; Μόνο αυτή του μεγαλοκαταθέτη έχει.

Μάθαμε, συνηθίσαμε κι εδώ, ανέμελα να παρακολουθούμε κήρυγμα κάθε Κυριακή από τηλεοράσεως για εξωτερική πολιτική, οικονομία. Μισή ώρα δική του, του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Κι όμως τα πνευματικά ζητήματα είναι τόσο σημαντικά! Και τα αρνούνται! Αρνούνται να εντρυφήσουν οι κατεξοχήν «εξουσιοδοτημένοι» γι’ αυτά. Στην Κύπρο με το τραπεζικό πρόβλημα φάνηκε τόσο καθαρά! Τον τελευταίο που θα περίμενε κανείς να βγει να υπερασπιστεί τράπεζες με βρώμικο Ρώσικο χρήμα ήταν ο «θρησκευτικός αρχηγός». Και βγήκε!

Με τον όχλο λοιπόν κι αυτοί, με την φάρα των πολιτικών που διαχειρίζονται, εξ επαγγέλματος, λογικό, προβλήματα πρακτικά. Με την διαχείριση κι αυτοί! Αφού εκεί περιφέρεται η κουτάλα.

Πραματευτές κι αυτοί αντί για δάσκαλοι. Το θέμα είναι εσύ γιατί να αγοράζεις;

Χρήστος Παπανίκος
Χρήστος Παπανίκος
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο και πρωτοδημοσίευσε σκίτσα στην τοπική σατιρική εφημερίδα "Αραμπάς". Συνέχισε στο πολιτικό περιοδικό "Αντί". Έχει κάνει εικονογραφήσεις για την "Ελευθεροτυπία", για παραμύθια, και για εκπαιδευτικά βιβλία του υπουργείου Παιδείας και των εκδόσεων Πατάκη. Συνεργάζεται με τον Παναιτωλικό, το περιοδικό «The books journal» και την τοπική εφημερίδα "Αναγγελία".
spot_img

Διαβάστε επίσης: