Τραγική η εικόνα στον επιχειρηματικό ιστό της χώρας

Τραγική είναι η εικόνα που επικρατεί στις επιχειρηματικό ιστό της χώρας με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για λουκέτο σε 280.000 επιχειρήσεις και για ανεργία που θα φτάσει το 30% υπό το δεδομένο ότι τα πράγματα θα συνεχιστούν έτσι για τους επόμενους 7 μήνες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννη Χατζηθεοδοσίου «θα είμαστε ευχαριστημένοι αν μπει λουκέτο μόνο στο 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας (σ.σ. σε σύνολο 800.000), ενώ μόλις ολοκληρωθούν τα προγράμματα αναστολής συμβάσεων εργασίας, η ανεργία θα εκτιναχθεί πάνω από το 30%».

Παράλληλα ο ίδιος επισημαίνει ότι, «όπως τονίσαμε και πρόσφατα σε συναντήσεις που είχαμε με στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης θα είμαστε ικανοποιημένοι αν μπει λουκέτο μόνο στο 30% με 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όπως καταλαβαίνουμε εκατοντάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο».

Αναφορικά με την επανεκκίνηση του click away και του click in shop ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρει «πως είναι δυνατόν να κρίνεται ότι η κίνηση στα σουπερμάρκετ ή στις λαϊκές αγορές δεν επιβαρύνει το επιδημιολογικό φορτίο, ενώ το click away το κάνει».

Να σημειωθεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει για μία εβδομάδα τις παραγγελίες και την παραλαβή των προϊόντων από τα καταστήματα έχει προκαλέσει την οργή του λιανεμπορικού κόσμου της χώρας, με τους περισσότερους να μιλούν για βιαστικές αποφάσεις και έλλειψη πλάνου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο οποίος  τόνισε πως δεν αποδείχθηκε σε καμία περίπτωση ότι η μέθοδος «click away», την περίοδο των γιορτών, από τις 13 Δεκεμβρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου, επιβάρυνε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και ότι έστω και με αυτό τρόπο, πρέπει να υπάρξει γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «χθες έπρεπε να είχε ανοίξει η αγορά με το εργαλείο click away».

Αναφορικά με τα προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Χατζηθεοδοσίου, «είμαστε η τελευταία χώρα στην ΕΕ στην στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και όταν λέμε στήριξη των επιχειρήσεων δεν εννοούμε τα δανεικά. Τα δανεικά θα πρέπει να επιστραφούν, μιλάμε για χρήματα που πραγματικά στηρίζουν τις επιχειρήσεις. Επίσης σήμερα πολλές είναι οι οικογένειες που ζουν με 534 ευρώ. Δεν ξέρω πόσο διάστημα θα μπορούν οι οικογένειες να ζουν με αυτά τα χρήματα».

Να σημειωθεί ότι πολλές είναι οι αντιδράσεις που έχουν δημιουρηθεί στην αγορά για την Επιτρεπτέα Προκαταβολή 5 που τρέχει ήδη, καθώς η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ωστόσο οι όροι και οι προϋποθέσεις θα διαμορφωθούν μετά, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς τι και αν θα πάρει χρήματα από το πρόγραμμα.

Μέχρι τώρα έχουν δοθεί 5 δισ. – Θα χρειαστούν 10 με 15 δισ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου μέχρι τώρα τα μη επιστρεπτέα χρήματα που έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις δεν ξεπερνούν τα 5 δισ, ωστόσο τα χρήματα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί από τα χρόνια της κρίσης αλλά και την πανδημία.

Σύμφωνα με τον ίδιο η έκθεση Πισσαρίδη που μιλάει για κλείσιμο του 50% των ελληνικών επιχειρήσεων σιγοντάρεται από την κυβερνητική πολιτική.

Για να κρατηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται επιπλέον μη επιστρεπτέα χρήματα ύψους 10 με 15 δισ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Τραγική η κατάσταση στην Εστίαση

Πάνω από 30.000 σε σύνολο 80.000 επιχειρήσεων, στον κλάδο της εστίασης, η οποία παραμένει για τρίτο συνεχόμενο μήνα κλειστή, δεν αναμένεται να ανοίξει ξανά. Ήδη σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς δεκάδες είναι τα ενοικιαστήρια που έχουν μπει σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ενώ αναφορικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για πρόγραμμα επιδότησης που αναμένεται να τρέξει και θα είναι ειδικά εστιασμένο στις επιχειρήσεις του κλάδου, δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Αναφορικά για το πότε θα ανοίξει η εστίαση, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς επισημαίνει ότι σε συναντήσεις που είχε με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα αυτό η απάντηση που έχει πάρει είναι «όταν εμβολιαστεί ένας ικανοποιητικός αριθμός πολιτών». «Ποιος είναι αυτός ο ικανοποιητικός αυτός αριθμός και πότε θα συμβεί αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ