Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κάποιοι «εκεί πάνω» μας «δίνουν τα μυαλά στα χέρια»

Κοινοποίηση

vouli

Η κυβέρνηση συζητά για το πώς θα γεμίσει τα Ταμεία της. Δεν βλέπει πως «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Το ίδιο όμως κάνουν οι Τράπεζες: Στραγγίζουν την αγορά, αντί να την αιμοδοτούν. Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Σα να μη συνέβη τίποτα γύρω μας. Οι δημοσιογράφοι ωρύονται για την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης. Δεν βγάζουν όμως άχνα για το ρόλο και, εν τέλει, την ενοχή των Τραπεζών στη γέννηση και τη συνέχιση της κρίσης.

Κανείς δεν συζητά για το πώς θα κάνει επανεκκίνηση η παραγωγή, πώς θα κινηθεί η αγορά, ώστε να πετύχουν εισόδημα τα νοικοκυριά. Ν’ αποκτήσουν εισόδημα για να πληρώσουν την εφορία, το Ασφαλιστικό Ταμείο, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την Τράπεζα.

Μοιάζει να μην κατανοεί κανείς το απλούστατο: Αν μπορούσαν να εργαστούν οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις, ούτε ανεργία θα είχαμε, ούτε τα δάνεια των Τραπεζών θα ήταν «κόκκινα», ούτε τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα ήταν υπό κατάρρευση, ούτε τα φορολογικά θέματα θα είχαν ιδιαίτερη σημασία πέραν της… φιλοσοφικής τους διάστασης! Αυτοί «εκεί πάνω» μοιάζει να μη μπορούν «να μοιράσουν δύο γαϊδουριών άχυρα». Είναι οι ηλίθιοι ή σαδιστές. Η κυβέρνηση ή η «Τρόικα» δεν έχει σημασία.

Το πρώτο είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό. Το δεύτερο χρειάζεται κάποιες διευκρινίσεις: Σαδιστικό είναι το Ελληνικό και το Παγκόσμιο Σύστημα. Το οποίο εξετράφη με παράλογους και άδικους νόμους, αν και αυτό ήταν δυσδιάκριτο από τη μάζα στη μικροκλίμακά τους. Το «Σύστημα» είναι απλά μια συσσώρευση των ηλίθιων λεπτομερειών που έγιναν νόμοι. Παράδειγμα: Για να προσλάβει το Γραφείο ενός δικηγόρου μία Γραμματέα, πρέπει να πληρώσει 200 ευρώ σ’ έναν μηχανικό, ο οποίος θα βεβαιώσει ότι δεν θα πέσει το ταβάνι του Γραφείου στο κεφάλι της.

Έτσι ακριβώς. Το κτίριο, ας πέσει… δεν πειράζει. Το θέμα είναι να μην πέσει το ταβάνι του Γραφείου του δικηγόρου πάνω στη Γραμματέα του. Έχει όμως ο άνθρωπος… εναλλακτική λύση:Να εκπαιδευτεί ως εργοδότης, ώστε να μάθει τι πρέπει να προσέχει για να μην πάθει κάτι η Γραμματέας. Είναι υποχρεωμένος λοιπόν να πληρώσει 80 ευρώ για να παρακολουθήσει ένα επιδοτούμενο (από το ΕΣΠΑ) σεμινάριο, στο οποίο μαθαίνει μεταξύ άλλων τραγελαφικών, ότι το δάπεδο του Γραφείου… δεν πρέπει να είναι ολισθηρό, διότι υπάρχει κίνδυνος να πέσει η Γραμματέας και να σπάσει το πόδι της. Κι όταν σχολάει το μεσημέρι, να την συμβουλεύει να προσέχει στο δρόμο για να μην πάθει τροχαίο. Μα τη μπαναΐα! Οπότε λες «άει σιχτίρ»!

Δεν έχει νόημα, αδερφέ! Αυτή η νομοθετημένη σχιζοφρένεια δεν παλεύεται. Θέλει μόνο ξήλωμα. Θέλει ένα δυναμίτη στα θεμέλια. Το Σύστημα, σήμερα, εν μέσω εφιαλτικής κρίσης, επιδοτεί όλο αυτό το αεριτζίδικο πράμα, αδιαφορεί όμως για την παραγωγή και για την επανεκκίνησή της. Από ηλιθιότητα ή από σκοπιμότητα; Σκοπιμότητα… για ποιο λόγο άραγε; Και, εν τέλει, ό,τι και να συμβαίνει, αναρωτιέσαι: Τι μπορεί να κάνει ο ευφυέστερος, ο εργατικότερος, ο εφευρετικότερος όλων των πολιτών σ’ αυτή τη χώρα της καθημερινής παράνοιας;

Παντολέων Φλωρόπουλος
Παντολέων Φλωρόπουλοςhttps://pantoleon.gr
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.
spot_img

Διαβάστε επίσης: