Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

IQ: γεννιέσαι ή γίνεσαι έξυπνος;

Κοινοποίηση

Η νοημοσύνη ή αλλιώς το IQ, είναι κληρονομική. Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον που αγγίζει το 40 με 60%. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο ποσοστό εξαρτάται από το περιβάλλον αλλά και από τα προσωπικά χαρακτηριστικά που αναπτύσσει κάθε παιδί. Τι είναι το IQ; Είναι ουσιαστικά η ικανότητά του ανθρώπου να επιλύει προβλήματα. Σύμφωνα με το Infographic, ο μέσος όρος ευφυΐας είναι γύρω στο 100 και μια διάνοια έχει IQ γύρω στα 140 και κάποιος μοναδικά έξυπνος έχει πάνω από 160 και πάνω.

Πληθώρα ερευνών κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους αναλύοντας όλες τις πτυχές της νοημοσύνης και πως αυτή εκδηλώνεται. Από τα θρησκευτικά πιστεύω μέχρι το κατοικίδιο που επιλέγουν οι ευφυείς άνθρωποι.
Όλα ξεκινούν από τη μητέρα! Έτσι υποστηρίζει τουλάχιστον έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychology Spot. Οι άνθρωποι γεννιούνται με γονίδια που λειτουργούν διαφορετικά, ανάλογα αν αυτά προήλθαν από το πατέρα ή τη μητέρα. Ειδικά το γονίδιο της εξυπνάδας έρχεται απευθείας από τη μητέρα. Το 1984 στο πανεπιστήμιο του Cambridge διεξήγαγε τη πρώτη έρευνα που αποδείκνυε ότι τα γονίδια της εξυπνάδας προέρχονται από τη μητέρα. Συγκεκριμένα έδειξε ότι τα μητρικά γονίδια συμβάλλουν περισσότερο στην ανάπτυξη των κέντρων σκέψης στον εγκέφαλο. Παρότι μπορεί κανείς να κληρονομήσει κάποια γονίδια νοημοσύνης από τον πατέρα, οι πιθανότητες να λειτουργήσουν είναι μικρές.

Στις ΗΠΑ το 1994 η ιατρική μονάδα δημόσιας υγείας έκανε έρευνα με δείγμα 12,686 μητέρες ηλικίας 14 έως 22 ετών. Τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν το IQ των παιδιών τους, την εκπαίδευση και το κοινωνικό- οικονομικό τους στάτους. Συμπέραναν ότι η καλύτερη πρόγνωση νοημοσύνης ήταν το IQ των μητέρων. Αυτό συμβαίνει και για το λόγο ότι η μητέρα είναι εκείνη που αφήνει χώρο στο παιδί για την ανάπτυξη των γνωστικών του ικανοτήτων.

Αλλά και η μουσική έχει σημαντική επίδραση στην ευφυΐα. Από παρωδική, με το να ακούει κανείς κάποιες ώρες της ημέρας κλασική μουσική μέχρι πιο μόνιμα με την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Τα μαθήματα μουσικής επειδή απαιτούν πολλές δεξιότητες ταυτόχρονα (συγκέντρωση, συντονισμό, πειθαρχεία) ενεργοποιεί συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών ζωνών του εγκεφάλου, μουσικών και μη. Μελέτη του G. Schellenberg, σε παιδιά ηλικίας 6 ετών, έδειξε ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου συμβάλλει στην ευφυΐα του παιδιού. Τα παιδιά μοιράστηκαν σε ομάδες και στην καθεμιά ανατέθηκε μια διαφορετική δραστηριότητα όπως μαθήματα πιάνου, μαθήματα τραγουδιού, θεατρικού παιχνιδιού και στη τελευταία δεν δόθηκε καμία εργασία. Οι δυο πρώτες ομάδες είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ νοημοσύνης που υποβλήθηκαν.

Οι επιστήμονες ασχολήθηκαν όμως και με το IQ συνολικά των χωρών. Εξέτασαν μελέτες από 113 χώρες για να καταλήξουν σε μια γενικότερη κατάταξη. Πρώτη είναι η Σιγκαπούρη, δεύτερη είναι η Νότιος Κορέα και Τρίτη η Ιαπωνία. Οι Αμερικάνοι με μέσο όρο IQ 98, ακολουθούν οι Ρώσοι με 97 και οι έλληνες με 92 μέσο όρο.

Έρση Βλάχου
Έρση Βλάχου
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο και σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τελειόφοιτη Δ.Ι.Ε.Κ. Αγρινίου του τμήματος Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ.
spot_img

Διαβάστε επίσης: