Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Νομός από τους 51 συνολικά της Ελλάδας και βρίσκεται στο δυτικό μέρος της χώρας. Ιστορική πρωτεύουσα είναι το Μεσολόγγι και μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό κέντρο είναι το Αγρίνιο.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που διαθέτει ο Νομός είναι τα πολλά νερά του, αφού διαθέτει πολλούς ποταμούς και λίμνες στην ενδοχώρα του. Εδώ, αυτή τη φορά, θα σταθούμε στις λίμνες του Νομού: Τριχωνίδα, Αμβρακία, Λυσιμαχία, Οζερός, Βουλκαριά και οι τεχνητές λίμνες του Καστρακίου, των Κρεμαστών, της Στράτου και του Ευήνου. Υπάρχουν ωστόσο και πολλές άλλες μικρότερες και άγνωστες σε πολύ κόσμο λίμνες (Κομίτης, Σαλτίνη Βουλκαριάς κλπ).

Ας τις πάρουμε με τη σειρά:

Λίμνη Τριχωνίδα

Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας και βρίσκεται ανάμεσα σε Μεσολόγγι και Παναιτωλικό όρος. Εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά του Νομού και συνορεύει με τη λίμνη Λυσιμαχία. Έχει επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 21,5 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 58 μέτρων. Πρόκειται για θερμή λίμνη με τη θερμοκρασία του νερού να κυμαίνεται, ανάλογα την εποχή, από τους 4° έως τους 25° βαθμούς Κελσίου.

Πέρα από τη φυσική ομορφιά της η Τριχωνίδα διαθέτει μεγάλη βιοποικιλότητα, με πλούσια ορνιθοπανίδα. Περισσότερα από 200 είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί στη περιοχή και μερικά πολύ σπάνια όπως ο πορφυροτσικνιάς. Φιλοξενεί επίσης 25 είδη ψαριών, 11 από τα οποία είναι ενδημικά και το Νανογωβιό να βρίσκεται μόνο στη λίμνη Τριχωνίδας.

Κάποτε ήταν γνωστή ως «πέλαγος», αλλά αρκετοί γέροντες στα γύρω χωριά εξακολουθούν να την αποκαλούν έτσι. Προϊστορικά καταλάμβανε ολόκληρη τη λεκάνη του Αγρινίου και συνδεόταν με την Λυσιμαχία, αλλά εξαιτίας γεωλογικών ανακατατάξεων μέσα στους αιώνες πήρε τη σημερινή της μορφή. Εικάζεται πως στην αρχαιότητα υπήρχε μια πόλη που βυθίστηκε, η οποία είχε τρεις κώνους-χωριά, εξ ου και το όνομά της, Τριχωνίδα. Υπάρχουν πολλές μυθολογικές εξηγήσεις για την ονομασία της, ωστόσο επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι πήρε το όνομά της από την αρχαία πόλη Τριχώνιο, που βρίσκεται κοντά στη λίμνη.

Λίμνη Αμβρακία

Βρίσκεται ανάμεσα στο Αγρίνιο και την Αμφιλοχία και το κύριο τμήμα της λίμνης έχει σχήμα τριγώνου, με κορυφή προς το νότο. Έχει μέγιστο μήκος 13,8 χιλιόμετρα, πλάτος 3,8 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 40 μέτρα, ενώ απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από τη λίμνη Οζερού.

Αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της περιοχής, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, ενώ διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα και παραλίμνια βλάστηση στην δυτική της όχθη κυρίως. Υδροδοτείται από τις βροχοπτώσεις, την τήξη του χιονιού και από τα ύδατα χειμάρρων και πηγών και από υπόγεια υδρολογική λεκάνη.

Λίμνη Λυσιμαχία

Βρίσκεται νότια του Αγρινίου, με επιφάνεια 13,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίμετρο 17 περίπου χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος μόλις 9 μέτρα. Με την Τριχωνίδα παλιότερα ήταν εντελώς ενωμένες και αποτελούσαν ένα πλούσιο υγροβιότοπο. Σήμερα με την κατασκευή της εθνικής οδού και διάφορα άλλα αρδευτικά έργα, η επικοινωνία ανάμεσα στις δυο λίμνες γίνεται μέσω ενός ελεγχόμενου καναλιού και έχουν ενιαίο οικοσύστημα.

Λίμνη Οζερός

Η λίμνη Οζερός (ή Γαλίτσα) βρίσκεται δυτικά του ποταμού Αχελώου, περίπου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την πόλη του Αγρινίου. Το όνομά της έχει σλαβική προέλευση, καθώς Οζέρο στα σλάβικα σημαίνει «λίμνη». Έχει έκταση 10-11,1 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίμετρο 14 χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 5 χιλιόμετρα, μέγιστο πλάτος 2,6 χιλιόμετρα και βάθος 8-10 μέτρα.

Η λίμνη έχει ευρεία λεκάνη απορροής, το δυτικό τμήμα της οποίας περιλαμβάνει το ανατολικό τμήμα του λόφου Λυγοβίτσι, ενώ το ανατολικό τμήμα μία εκτεταμένη περιοχή καλλιεργειών. Τροφοδοτείται με νερό από χείμαρρους που απαντούν κυρίως στο ανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα της, καθώς επίσης και από τον Αχελώο, όταν υπερχειλίζει.

Λίμνη Βουλκαριά

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού, καταλαμβάνει έκταση 9,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει μέγιστο μήκος 4 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος 3,5 χιλιόμετρα. Η επιφάνειά της βρίσκεται λίγο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ιδιαίτερα ρηχή με το μέγιστο βάθος της να φτάνει τα 2,9 μέτρα.

Συνδέεται με την θάλασσα μέσω μίας στενής διώρυγας μήκους 1400 μέτρων που ονομάζεται κανάλι της Κλεοπάτρας. Λόγω της σύνδεσης με την θάλασσα τα νερά της παρουσιάζουν αυξημένη αλατότητα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άδρευση. Κοντά στις όχθες της λίμνης βρίσκονταν οι αρχαίες πόλεις Ανακτόριο και Πάλαιρος.

Διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα, καθώς βρίσκεται πάνω στο διάδρομο μετανάστευσης των πουλιών. Ο υγρότοπός της είναι διεθνούς σημασίας και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ. Στην λίμνη παρατηρείται αρκετά σπάνια και η Βίδρα.

Τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών

Εκτός από τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδος (Τριχωνίδα), ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας διαθέτει και την μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της χώρας, που δεν είναι άλλη από τη λίμνη των Κρεμαστών. Δημιουργήθηκε το 1965 μετά την κατασκευή του φράγματος από τη συσσώρευση υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, οι οποίοι ενώνονται με τη Γέφυρα της Επισκοπής. Η λίμνη είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000 και έχει χωρητικότητα 4.750.000.000 κυβικά μέτρα νερού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την κατασκευή της λίμνης βυθίστηκαν:

  • Η πηγή της Μαρδάχας, η μοναδική πηγή του Αχελώου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Το βυζαντινό μοναστήρι της Επισκοπής
  • Το γεφύρι του Μανόλη που για περισσότερα από 400 χρόνια αυτό συνέδεε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη.
  • Η ιστορική μονοκάμαρη γέφυρα της Τατάρνας.
  • Τα χωριά Άγιος Βασίλειος και Σίδερα Τριχωνίδας.

Τεχνητή Λίμνη Καστρακίου

Είναι τεχνητή λίμνη κοντά στα χωριά Καστράκι και Μπαμπαλιό, πάνω στην κοίτη του ποταμού Αχελώου. Η έκταση της επιφάνειάς της είναι 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιέχει 1.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Το φράγμα της λίμνης έχει ύψος 95 μέτρα, μήκος 530 μέτρα και το πάχος στην βάση του είναι 380 μέτρα, ενώ εκεί ακριβώς υπάρχει και υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ.

Τεχνητή Λίμνη Στράτου

Δημιουργήθηκε με φράγμα στον ποταμό Αχελώο, με συνολική έκταση 8.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα και με 60-70.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Ο ταμιευτήρας του υδροηλεκτρικού σταθμού Στράτου έχει επιφάνεια 7,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και χωρητικότητα 80.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Το φράγμα έχει μήκος 2 χιλιομέτρων και είναι το μεγαλύτερο σε μήκος στην Ελλάδα. Στη βάση του φράγματος δημιουργήθηκε πάρκο έκτασης 500 στρεμμάτων. Η παρόχθια βλάστηση, η εναλλαγή χρωμάτων και ο πλούτος του οικοσυστήματος μετέτρεψαν τον τόπο από έργο ενέργειας και άρδευσης σ’ έναν από τους πλουσιότερους υδροβιότοπους της χώρας.

Τεχνητή Λίμνη Ευήνου

Γνωστή και ως Φίδαρης, δημιουργήθηκε για να καλύψει ανάγκες ύδρευσης ανάμεσα στα Βαρδούσια Όρη και το Παναιτωλικό Όρος, σε ένα απόλυτα κομβικό σημείο του Νομού. Έχει ύψος 104 μέτρα και επιφάνεια 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται μόλις 30′ από τα σύνορα με την Ευρυτανία και τροφοδοτεί με νερό τη λίμνη του Μόρνου. Ολοκληρώθηκε το 2000 και αποτελεί υπέροχη πρόταση για διαδρομές με Ι.Χ. ή και 4×4 για όσους αγαπούν τις off-road εμπειρίες.

Επιμέλεια αφιερώματος: Έρση Βλάχου και Κωνσταντίνος Φλωρόπουλος, με πληροφορίες από el.wikipedia.org, agrocapital.gr, crystalmountain.gr και discoveragrinio.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ