Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η κρίση που δεν ήρθε ακόμα

Κοινοποίηση

troika

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κρίση… δεν ήρθε ακόμα. Είναι μπροστά μας. Και θα είναι χειρότερη από την πρώτη. Επειδή:

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της επταετούς ύφεσης, ο επιχειρηματίας έκαμε παύση πληρωμών. Σταμάτησε να πληρώνει την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις Τράπεζες.

ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ των επιχειρηματιών δεν είχε ποτέ λεφτά για να τα βγάλει στο εξωτερικό. Λίγοι το πιστεύουν, αλλά, ναι, η παύση πληρωμών οφείλεται σε πραγματική αδυναμία: Ο τζίρος της μικρής επιχείρησης έπεσε από 40 έως 70%. Αυτό σημαίνει οικονομική κατολίσθηση που φτάνει λίγο πριν από την εξόντωση. Μια κατολίσθηση που δεν οφείλεται στην κακή διαχείριση του επιχειρηματία, αλλά στην διαχείριση των Τραπεζών, κατά συνέπεια της Πολιτείας και των πολιτικών.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥΝ ΚΑΙΡΟ η είσπραξη της μικρής επιχείρησης φτάνει μόνο για το ψωμί της οικογένειας, για τ’ απολύτως απαραίτητα, κι αυτά με το ζόρι. Οι ρυθμίσεις χρεών που έγιναν και γίνονται, δεν λύνουν το πρόβλημα.

Η “ΤΡΟΪΚΑ” ΑΡΝΕΙΤΑΙ τη ρύθμιση των 100 δόσεων επειδή θέλει μακροπρόθεσμη συγκέντρωση της οικονομίας, άρα οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να κλείσουν. Τίποτα δεν μπορεί να τις σώσει. Ούτε καν ο Σύριζα. Ο κ. Παπαδημούλης κατ’ επανάληψη στην τηλεόραση χαρακτήρισε “συστηματικούς φοροφυγάδες” αυτή την τάξη των επαγγελματιών.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ επομένως θα πρέπει να περιμένουν πολύ πιο σκληρή πολιτική απέναντί τους. Η ειρωνεία της υπόθεσης (αλλά, ταυτόχρονα, και το αυριανό αδιέξοδο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα) είναι ότι αυτή η τάξη επαγγελματιών έχει εναποθέσει τις τελευταίες της ελπίδες στον… Σύριζα!

ΓΙΑ ΟΣΟΝ ΚΑΙΡΟ η Εφορία, τα Ταμεία και οι Τράπεζες… έχουν την υπομονή να περιμένουν να προσέλθει ο επιχειρηματίας για να κάνει… ρυθμίσεις, τα μέλη της οικογένειάς του μπορούν να σιτίζονται και να στεγάζονται.

ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ η Πολιτεία εξαντλήσει την “υπομονή” της, θα προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες. Άρα η μικρή επιχείρηση που ακόμα σήμερα είναι ανοιχτή, έχει ημερομηνία λήξης. Κι αμέσως ο επαγγελματίας, ο μαγαζάτορας, ο μικρός επιχειρηματίας, θα βρεθεί άστεγος και πένης.

ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ σε 700.000 οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου. Δεν αντιπροσωπεύουν 700.000 άτομα, αλλά 700.000 οικογένειες. Δηλαδή περίπου τρία εκατομμύρια άτομα. Που θα προστεθούν αυτόματα στη δίνη της ανεργίας.

kammenos-banner-inner

Παντολέων Φλωρόπουλος
Παντολέων Φλωρόπουλοςhttps://pantoleon.gr
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.
spot_img

Διαβάστε επίσης: