«Διάλεξε ένα επάγγελμα που σου αρέσει και δεν θα ξαναχρειαστεί να δουλέψεις στη ζωή σου», είπε ο Κομφούκιος και αυτή την επιλογή θα κληθούν σύντομα να κάνουν όσοι έδωσαν Πανελλήνιες εξετάσεις. Οι επιλογές τους πρέπει να είναι προσεχτικές και να εξασφαλίζουν, στο βαθμό που είναι δυνατό, επαγγελματική αποκατάσταση.

Οι ραγδαίες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές αλλαγές δεν αφήνουν ανεπηρέαστο κανένα τομέα. Με τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα να αγγίζουν το 24 % το βάρος της σωστής επιλογής είναι μεγάλο. Εξαιτίας αυτών, έρευνες προσανατολίστηκαν στο να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που βασανίζουν πολλούς. Ποια επαγγέλματα θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση; Ποια θα παρουσιάσουν πτωτική πορεία;

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το ΣΕΒ – McKinsey, ο κλάδος με τη μεγαλύτερη ζήτηση θα είναι αυτός του Τουρισμού. Μέσα στην επόμενη δεκαετία θα δημιουργηθούν πάνω από 220.000 θέσεις εργασίας. Ειδικά μετά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα λύσει και το πρόβλημα της «εποχικότητας» του επαγγέλματος.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού καθιστούν τον κλάδο της υγείας μια καλή επιλογή επαγγέλματος, πάντα σε βάθος χρόνου καθώς τα προβλήματα που γνωρίζει τελευταία, είναι γνωστά.

Η Ελλάδα βασιζόταν ανέκαθεν στη γεωργία, έτσι και δεν θα μπορούσε να είναι ένας κλάδος που θα εκλείψει. Αντιθέτως καταγράφεται ήδη άνοδος 3,7% στους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο και 8,5% στους μισθωτούς, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Έως το 2020 αναμένεται ότι 1 στις 2 νέες θέσεις εργασίας στο μέλλον θα δημιουργηθούν εκτός των αστικών κέντρων.

Στην εποχή της τεχνολογίας επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια και την πράσινη τεχνολογία, αλλά και την ψηφιακή τεχνολογία και τις επικοινωνίες, αποτελούν σίγουρα μια ασφαλή επιλογή.

Στον αντίποδα, δεν είναι λίγα τα επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, ενώ ανοίγει το δρόμο για νέες θέσεις εργασίας, είναι και αιτία να εκλείψουν άλλα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό του ταχυδρόμου, όπου έρχεται να αντικατασταθεί από τα emails ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι το 2022, προβλέπεται μείωση κατά 28% των θέσεων εργασίας των ταχυδρομικών υπηρεσιών, δηλαδή περίπου 139.100 λιγότερες θέσεις.

Με μείωση έως 12% απειλούνται και οι Ταξιδιωτικοί πράκτορες, αφού οι διάφορες ιστοσελίδες έρχονται να τους αντικαταστήσουν. Οι υπάλληλοι τυπογραφείου μέχρι το 2022 θα μειωθούν 5%, γιατί με την ψηφιοποίηση των περισσοτέρων μέσων ενημέρωσης μειώθηκε ο όγκος εκτύπωσης. Και ο κλάδος της Δημοσιογραφίας θα πληγεί σε ποσοστό 13% κυρίως λόγο των μειωμένων εσόδων από διαφημίσεις σε ραδιόφωνα κι εφημερίδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ