Στα όρια της επικινδυνότητας ζει καθημερινά ένας νεαρός Αγρινιώτης. Ο Νίκος Πατερέκας είναι ένας δραστήριος νέος που ασχολείται μεταξύ άλλων με φωτογραφία, παρκούρ, μονόζυγα, street workout και ποδηλασία. Αυτό όμως που του αρέσει περισσότερο απ’ όλα είναι η extreme ζωή.

Τα τελευταία δύο χρόνια, λοιπόν, ασχολείται με ένα πολύ επικίνδυνο άθλημα, το Urban Free Climbing ή, όπως είναι πιο γνωστό στο εξωτερικό, Buildering. Το Buildering είναι ένα ιδιαίτερα extreme άθλημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται για απροπόνητους και αρχάριους.

Στόχος του αθλητή είναι η -χωρίς σχοινιά- αναρρίχηση στο εξωτερικό των κτιρίων και άλλων τεχνητών κατασκευών, όπως γερανούς, γέφυρες κλπ. Το σπάνιο αυτό άθλημα είναι αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό, ενώ ακόμη βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο στη χώρα μας, πόσο μάλλον στο Αγρίνιο. Πρόκειται, όπως είπαμε ήδη, για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο άθλημα, το οποίο μάλιστα βρίσκεται στα όρια της… παρανομίας. Γι’ αυτό και στο εξωτερικό οι αθλητές κάνουν αναρριχήσεις κυρίως νυκτερινές ώρες.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Buildering ουδεμία σχέση έχει με το γνωστό σε όλους παρκούρ, η οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο άθλημα. Είναι ένα άθλημα δικής του κατηγορίας με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και είναι σαφέστατα πολύ πιο δύσκολο.

Μίνι ιστορικό για το Buildering:

Το Buildering πρωτοεμφανίστηκε το 1895, όταν κάποιοι φιλόδοξοι μαθητές άρχισαν να ανεβαίνουν στις στέγες του Πανεπιστημίου του Cambridge στην Αγγλίας. Μέχρι το 2008 λίγοι ήταν αυτοί που ασχολήθηκαν με το άθλημα, το οποίοα άρχισε να διαδίδεται τα τελευταία χρόνια κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος