Ο Γ. Τσιρώνης γράφει για το μέλλον και τη μορφή του Ελληνικού ποδοσφαίρου

Πλέον το φετινό πρωτάθλημα έχει φτάσει στην ολοκλήρωσή του και τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει αναφορικά με τη θέση των ομάδων και τους στόχους που είχαν θέσει. Εκείνο που απασχολεί όλους όσους ασχολούνται με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, από οποιαδήποτε θέση και ιδιότητα, είναι το επόμενο πρωτάθλημα το οποίο σύμφωνα με όλα τα δεδομένα αναμένεται να είναι καθοριστικό για το μέλλον. Για το μέλλον και τη μορφή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε αυτή τη χώρα, παράλληλα όμως και για το μέλλον του Παναιτωλικού, κάτι που απασχολεί εμάς εδώ σε τοπικό επίπεδο.

Σχετικά με τη μορφή που θα έχει στο άμεσο μέλλον το κορυφαίο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ήδη αρχίζει να ξεκαθαρίζει το πλάνο που προκρίνεται από θεσμικούς και όχι μόνο παράγοντες. Από τη μία τα θέλω της NOVA που αποτελεί τον κύριο ίσως χορηγό του πρωταθλήματος μέσω του τηλεοπτικού πακέτου και από την άλλη ο προσανατολισμός από την πλευρά του υφυπουργού αθλητισμού για διαχωρισμό της κορυφαίας κατηγορίας σε Α1 και Α2 από τη μεθεπόμενη σεζόν, δίνουν το στίγμα προς τα πού θα πάνε τα πράγματα. Νέα δεδομένα, νέες ισορροπίες και συσχετισμοί, νέες προκλήσεις και ζητούμενα για όλους μηδενός εξαιρουμένου.

Μέσα σε αυτό το ακόμα θολό στις λεπτομέρειες αλλά και ξεκάθαρο στη γενική του θεώρηση τοπίο, το μόνο σίγουρο είναι πως αναγκαστικά θα ξεκαθαρίσουν πολλά αναφορικά με το ποιες ομάδες θα ανταποκριθούν με επιτυχία στις νέες προκλήσεις και θα παίξουν το δικό τους ρόλο στη «νέα τάξη πραγμάτων» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επίσης θα ξεκαθαρίσουν πολλά και σε ότι αφορά την επόμενη μέρα του Παναιτωλικού και το αν θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις ομάδες που θα έχουν παρουσία στις εξελίξεις και συμμετοχή στο υψηλό επίπεδο.

Τα δεδομένα που καταρχήν επιβάλουν στόχους και ζητούμενα για τις 16 ομάδες που θα μετέχουν στο νέο πρωτάθλημα, είναι η βαθμολογική κατάταξη και η αυξημένη ανταγωνιστικότητα που αναπόφευκτα θα υπάρχει εξαιτίας αυτής. Αν ισχύσει τελικά το ότι οι πρώτοι οκτώ της κατάταξης θα είναι αυτοί που θα αποτελέσουν τον κορμό της Α1 τη μεθεπόμενη σεζόν, καταλαβαίνουμε όλοι πως οι περισσότερες αν όχι όλες οι ομάδες θα θέσουν ως κύριο στόχο ακριβώς αυτό. Άλλωστε, σύμφωνα και με τις διαφαινόμενες διαθέσεις της NOVA, στην Α1 θα επικεντρωθεί το τηλεοπτικό ενδιαφέρον, θα διατεθεί το μεγάλο κομμάτι των εσόδων που θα προέλθει από αυτό, θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον του κοινού και γενικότερα το οικονομικό παιχνίδι και η δημοσιότητα.

Συνεπώς το κυνήγι «μίας θέσης στον ήλιο» για όλες της ομάδες, θα μετατρέψει το επόμενο πρωτάθλημα σε κυνήγι επιβίωσης με αυξημένες απαιτήσεις σε όλα τα επίπεδα. Βασικό διακύβευμα αναπόφευκτα θα είναι το μέλλον τους στο υψηλό επίπεδο, με όλα όσα αυτό μπορεί να σημαίνει. Σε ότι αφορά ειδικά τον Παναιτωλικό, είναι πασιφανές πως τα πάντα θα κριθούν από τις διαθέσεις, τις αντοχές και την διάθεση του μεγαλομετόχου του, να συνεχίσει να στηρίζει την ομάδα και για πόσο χρονικό διάστημα και σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένος και μπορεί να το κάνει αυτό.

Ξεκάθαρα λοιπόν η νέα σεζόν θα είναι καθοριστική για το μέλλον τόσο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη χώρα όσο και των ομάδων που έχουν βλέψεις αλλά και προϋποθέσεις για να κατέχουν μία θέση στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Το αν ο Παναιτωλικός θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, θα κριθεί από την πορεία του στο νέο πρωτάθλημα και τη θέση που θα πάρει σε αυτό. Από εκεί και πέρα μένει να αποδειχτεί, εκτός από την διάθεση του μεγαλομετόχου του να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια (οικονομικά κυρίως) και το πόσο μπορεί ο κόσμος της ομάδας να του δώσει ένα επιπλέον κίνητρο να το κάνει αυτό. Γιατί το να λέμε απλά πως ο Παναιτωλικός είναι μία εμπορική ομάδα, με κόσμο που τον ακολουθεί και του προσθέτει σε δυναμική και τον κατατάσσει στις υπολογίσιμες και σημαντικές ομάδες, από μόνο του δεν φτάνει. Πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη με την μαζική προσέλευση του κόσμου στο γήπεδο και την έμπρακτη στήριξη στην ομάδα, ειδικά τώρα σε αυτή την τόσο κρίσιμη και καθοριστική στιγμή.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος