Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Περί απαξίωσης και μεταγραφικής ενίσχυσης

Κοινοποίηση

Ο Γ. Τσιρώνης γράφει για τον μόλις έναν βαθμό που πήρε ο Παναιτωλικός με Ιωνικό και Τρίπολη, για τις αδυναμίες της ομάδας και τη μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου

Οι δύο τελευταίες αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα με Ιωνικό και Αστέρα Τρίπολης, επιφύλασσαν δυσάρεστες εκπλήξεις για τον Παναιτωλικό και τους φίλους του. Αντί να πάρει από αυτά τα παιχνίδια έξι βαθμούς και να ξεφύγει βαθμολογικά από την επικίνδυνη ζώνη, κατάφερε να πάρει μόνο έναν και να ψάχνει να βρει τι φταίει για όλο αυτό. Ακύρωσε έτσι το πλεονέκτημα που του έδωσε η εκτός έδρας νίκη στο Βόλο και αναζητάει εκτός από τους βαθμούς πλέον και ψυχολογία για τη συνέχεια.

Το θέμα όμως είναι ότι και να αποκτήσει ψυχολογία η ομάδα δεν αρκεί μόνο αυτό. Είναι πασιφανές ότι υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες στο παιχνίδι της που κοστίζουν σε όλες τις γραμμές και ακυρώνουν όλη σχεδόν την προσπάθεια και την δουλειά που ομολογουμένως γίνεται από το προπονητικό τιμ και τους παίκτες στις προπονήσεις. Παρά το ότι η ομάδα παίζει καλό ποδόσφαιρο και έχει το πάνω χέρι στα παιχνίδια, δεν μπορεί είτε να κρατήσει το αποτέλεσμα όπως στο παιχνίδι με τον Ιωνικό είτε να σκοράρει και να εξαργυρώσει με γκολ την ανωτερότητα της στον αγωνιστικό χώρο και να χάσει μάλιστα στο τέλος δεχόμενη αυτή γκολ, όπως ακριβώς έγινε στην Τρίπολη.

Την λειψανδρία που προκάλεσαν οι πολλοί τραυματισμοί βασικών και κομβικών για το παιχνίδι της ομάδας ποδοσφαιριστών και που έφερε ένα σερί ηττών και καθίζηση στην βαθμολογία, διαδέχτηκε η αδυναμία διαχείρισης των παιχνιδιών έτσι ώστε η ομάδα να παίρνει αυτό που δικαιούται με βάση την εμφάνισή της στον αγωνιστικό χώρο. Η αδυναμία σωστής διαχείρισης έχει να κάνει μεν με την ψυχολογία, αλλά πρωτίστως με ελλείψεις στο ρόστερ που δεν επιτρέπουν και στον προπονητή να κάνει στην διάρκεια του αγώνα τις κινήσεις εκείνες που θα του εξασφαλίσουν το θετικό αποτέλεσμα.

Παρά τις όποιες επιστροφές τραυματιών που υπάρχουν, κάποιοι δυστυχώς δεν επιστρέφουν μέσα στη σεζόν λόγω της σοβαρότητας του τραυματισμού τους (πχ. Βαρόνε) και κάποιοι άλλοι και να επιστρέψουν δεν γίνεται να βρουν ρυθμό έγκαιρα και να μπορέσουν να προσφέρουν στην ομάδα αυτό που μπορούν (πχ. Λιάβας, Ντίας). Συνεπώς είναι αυτονόητο πως τα κενά των παικτών αυτών πρέπει να καλυφθούν όχι μόνο άμεσα, αλλά και με ισάξιους και έτοιμους να προσφέρουν ποδοσφαιριστές. Αν μέσα σε όλο αυτό συνυπολογιστεί και το ότι έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις τον Ιανουάριο, κάτι που θα κάνουν και οι άλλες ομάδες (και οι άμεσοι ανταγωνιστές στην βαθμολογία), εύκολα γίνεται κατανοητή και κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, η ανάγκη για ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ και ΠΟΙΟΤΙΚΗ ενίσχυση στη μεταγραφική περίοδο.

Ο προπονητής από την πλευρά του καλά κάνει και αναφέρει όταν ερωτάται για μεταγραφική ενίσχυση, για την ανάγκη μη απαξίωσης κάποιων ποδοσφαιριστών από τους υπάρχοντες, θέλει να διατηρήσει ένα καλό κλίμα. Όμως η απαξίωση ή όχι κάποιων δεν έρχεται με λόγια αλλά με την παρουσία τους μέσα στο γήπεδο και με το τι μπορούν ή όχι να κάνουν. Με το πόσο μπορούν ή όχι να βοηθήσουν την ομάδα να πετύχει το στόχο της. Δεν σημαίνει ότι όταν γίνεται λόγος για την ανάγκη μεταγραφικής ενίσχυσης απαξιώνονται οι ποδοσφαιριστές. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί το ποδόσφαιρο έτσι κι αλλιώς και το ζητούμενο είναι η βελτίωση της απόδοσης και το πώς θα έρθουν τα καλά αποτελέσματα.

Ο Παναιτωλικός αυτή τη στιγμή με το μικρό ρόστερ που έχει και την έλλειψη πολλών λύσεων από τον πάγκο, δεν έχει πολλές επιλογές. Πρέπει να ενισχυθεί δραστικά για να επιβιώσει. Έτσι απλά. Δεν απαξιώνει κανείς ούτε τους νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στον πάγκο, ούτε κάποιους από τους άλλους που λογίζονται βασικοί αλλά για διάφορους λόγους δεν έχουν καταφέρει να προσφέρουν τα αναμενόμενα. Η ομάδα για να ανταπεξέλθει χρειάζεται ποιότητα στο ρόστερ και παίκτες με προσωπικότητα να μπορούν να μπουν μπροστά στα δύσκολα.

Από την άλλη βέβαια εμπλέκεται αναπόφευκτα σε αυτό και ο οικονομικός παράγοντας αλλά και οι δυσκολίες και οι ιδιομορφίες που υπάρχουν αυτή την περίοδο, αναφορικά με την εύρεση ικανών παικτών. Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα στο οποίο όμως την απάντηση μπορούν να τη δώσουν μόνο οι διοικούντες και η ιδιοκτησία. Μόνο αυτοί, κανένας άλλος. Οι ανάγκες είναι ορατές και επιτακτικές. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του, μετράει τις δυνατότητές του αλλά και τα θέλω του.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Γιάννης Τσιρώνης
Γιάννης Τσιρώνης
Ασχολείται αρκετά χρόνια με το αθλητικό ρεπορτάζ και έχει συνεργαστεί με όλες σχεδόν τις αθλητικές εφημερίδες στο νομό Αιτωλ/νίας καθώς και με άλλα τοπικά μέσα (πολιτικές εφημερίδες - ραδιόφωνα - ιστοσελίδες). Επίσης έχει διατελέσει ανταποκριτής σε πολλές αθηναϊκές αθλητικές εφημερίδες και ιστοσελίδες.
spot_img

Διαβάστε επίσης: