«Ο πιο ευτυχισμένος, είτε βασιλιάς είτε χωριάτης, είναι αυτός που βρίσκει γαλήνη στο σπίτι του», σύμφωνα με το Βόλφγκανγκ Γκαίτε. Το σπίτι είναι το μέρος εκείνο που παρέχει ασφάλεια και ηρεμία στους ενοίκους του. Είναι όμως έτσι; Σύμφωνα με έρευνες τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν μέσα στο σπίτι σε ποσοστό 80% ενώ μόλις ένα 20% εκτός αυτού. Έρευνες λένε ότι από τα 60 εκατομμύρια ατυχήματα, που καταγράφονται συνολικά κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου τα 2/3 συμβαίνουν μέσα στο σπίτι ή στον ελεύθερο χρόνο των παθόντων.

Οι βρετανοί επιστήμονες έγιναν και πιο συγκεκριμένη στην μέρα και την ώρα με τις περισσότερες πιθανότητες ατυχήματος. Με βάση έρευνα που πραγματοποίησαν, το Σάββατο το απόγευμα στις 18:30, συμβαίνουν κατά μέσο όρο τέσσερα ατυχήματα. Αυτά έχουν να κάνουν με ηλεκτροπληξίες, εγκαύματα, διαρροές αερίου και φωτιές. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν αυτά τα ατυχήματα τη δεδομένη στιγμή είναι γιατί εκείνη την ώρα οι Βρετανοί είναι πιο αφηρημένοι ή έχουν πιεί μερικά ποτά καθώς και συνηθίζουν να μαγειρεύουν τότε. Στην ίδια έρευνα σημειώνεται ότι σε ποσοστό 63% των οικιακών ατυχημάτων γίνονται στη κουζίνα, με το 33% των παθόντων να καίγονται με ηλεκτρικές συσκευές, το 55% να τραυματίζονται ενώ μαγειρεύουν και το 10% να πιάνει φωτιά το σπίτι. Περισσότερα ατυχήματα προκαλούν τα παιδιά, ακολουθούν οι γυναίκες μετά οι άνδρες και τελευταίοι οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Για την Ελλάδα τα ποσοστά ατυχημάτων παιδιών ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών μέσα στο σπίτι αγγίζει το 50-60%. Περισσότερα από 180.000 παιδιά οδηγούνται κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων στην Ευρώπη, εξαιτίας ατυχημάτων, που σχετίζονται με φαινομενικά αθώα αντικείμενα, μέσα στο σπίτι όπως η κούνια, η τσουλήθρα, διάφορα παιχνίδια, η αλλαξιέρα μωρού, το καροτσάκι, τα ψηλά καθίσματα ταΐσματος και πολλά ακόμα βάση της λίστας που ανήρτησε η Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για τραυματισμούς. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στο καθιστικό και στο υπνοδωμάτιο, γιατί αυτοί είναι οι χώροι που τα παιδιά περνούν τον περισσότερο χρόνο τους. Το 70% των παιδικών τραυματισμών συμβαίνουν με την παρουσία ενός ενήλικα.

Οι δηλητηριάσεις που συμβαίνουν στο σπίτι αγγίζουν το ποσοστό 90%. Πολλά από τα προϊόντα καθημερινής χρήσης του σπιτιού, όπως είναι τα καθαριστικά, το οινόπνευμα, τα εντομοκτόνα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά, μπορεί να δηλητηριάσουν τα παιδιά . ενώ το 17% των φαρμακευτικών δηλητηριάσεων οφείλεται σε φάρμακα που ανήκαν στον παππού ή τη γιαγιά.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος