«Μείωσε, ξαναχρησιμοποίησε, ανακύκλωσε και επανέλαβε» (reduce- reuse- recycle- repeat). Ένα από τα πιο διαδεδομένα συνθήματα της εκστρατείας υπέρ της ανακύκλωσης, που είναι τόσο απαραίτητη στις μέρες μας.

Μόνο στη Γαλλία το 2015, 4,73 δισεκατομμύρια πλαστικά ποτήρια καταλήγουν στα σκουπίδια και περίπου 17 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στα σούπερ μάρκετ της χώρας. Έτσι θεσπίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο από το 2020 η Γαλλία απαγορεύει τη χρήση όλων των πλαστικών ποτηριών, πιάτων και μαχαιροπίρουνων και θα επιτρέπει την κυκλοφορία μόνο υποκατάστατων που θα κατασκευάζονται από υλικά βιολογικής προέλευσης με δυνατότητα ανακύκλωσης. Ενώ οι πλαστικές σακούλες θα απαγορευτούν στα καταστήματα φρούτων και λαχανικών από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της INTERPOL, στην Ευρώπη, μόλις το ένα τρίτο του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που απορρίπτεται ανακυκλώνεται σωστά, ενώ ένας τεράστιος αριθμός κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών, τηλεοράσεων, ψυγείων και άλλων συσκευών είτε πωλείται παράνομα ή καταλήγει σε χωματερές. Η Σουηδία και η Νορβηγία προσεγγίζουν τους ευρωπαϊκούς στόχους όσον αφορά την αποκομιδή και την ανακύκλωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), έχοντας φθάσει στο 85%.

Στην Ελλάδα τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 96% αναγνωρίζει την αξία της ανακύκλωσης και τη θεωρεί σημαντική. Ένα 73% απαντά πως η ανακύκλωση έχει μεγάλη προτεραιότητα στην καθημερινότητά του, ενώ το 88% δηλώνει πως πραγματοποιείται ανακύκλωση στο νοικοκυριό του. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ALCO σε δείγμα 1000 ατόμων, ηλικίας από 25 έως 65 έδειξε ότι το 57%, όσων ανακυκλώνουν, δηλώνει ικανοποιημένο από το Σύστημα Ανακύκλωσης συσκευασιών στους μπλε κάδους. Το 60%όσων δεν ανακυκλώνουν συσκευασίες (δηλ.το12%τουδειγματος), δηλώνει έτοιμο να αρχίσει να το κάνει αν λυθούν τα χρηστικά πρακτικά ζητήματα που το εμποδίζουν, με κύριο την τοποθέτηση μπλε κάδου κοντά στο σπίτι του.

Ο μπλε κάδος έχει εντυπωθεί στη συνείδηση του Ελληνα και είναι ουσιαστικά ταυτισμένος με την ανακύκλωση, με αποτέλεσμα το 94% των ερωτηθέντων να γνωρίζει ακριβώς τη χρήση του.

Ένα μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση είναι οι ογκώδης ηλεκτρικές συσκευές. Τις περισσότερες (το 80% των συσκευών) τις παρατάνε οι ιδιοκτήτες τους έξω από το σπίτι τους ή δίπλα από τα σκουπίδια για να τα μαζέψουν οι παλιατζήδες. Η περιβαλλοντική ζημιά είναι τεράστια, εφόσον οι συσκευές δεν περνάνε από την κατάλληλη διαδικασία ανακύκλωσης. Τοξικά εξαρτήματα και υγρά καταλήγουν στους κοινούς κάδους απορριμμάτων, μέταλλα καίγονται σε υψικαμίνους χωρίς κανένα περιβαλλοντικό κριτήριο, ψυκτικά υγρά, υγρά μπαταριών αυτοκινήτων και βαρέα μέταλλα από τις οθόνες τηλεοράσεων μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Στις σκανδιναβικές χώρες οι πολίτες διανύουν έως και 30 χιλιόμετρα για να φτάσουν στην πλησιέστερη μονάδα και να αποθέσουν τις συσκευές τους, αλλά το κάνουν, επισημαίνει ο Μάριος Ιντζελέρ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ