«Η ευτυχία δεν είναι παρά καλή υγεία και ασθενής μνήμη», σύμφωνα με το Γάλλο φιλόσοφο και γιατρό Albert Schweitzer. Η πραγματικότητα έρχεται να τον διαψεύσει. Ένα μεγάλο πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας είναι τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική πάθηση, η πιο συχνή μορφή άνοιας, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του μέσου όρου ζωής, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε παγκόσμιο επίπεδο οι ασθενείς είναι περίπου 44 εκατομμύρια, ενώ μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι θα ανέρχονται στα 65,7 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα, οι ασθενείς με άνοια είναι 200,000. Από τη νόσο του Αλτσχάιμερ πάσχουν περίπου το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% των ατόμων άνω των 85 ετών.

Στην προσπάθειά τους οι μελετητές να κατανοήσουν αρχικά τη νόσο και τα αίτια της και μετέπειτα να βρουν θεραπεία, στη μέχρι στιγμή μη αναστρέψιμη πορεία της, έχουν προβεί σε σειρά ερευνών. Έχει τονισθεί η ανάγκη για πρόληψη με μη φαρμακευτικές αγωγές. Η έρευνα του «Αλτσχάιμερ και το Ίδρυμα Πρόληψης» (ARPF), προτείνει τρόπους ώστε να προληφθεί ή έστω να καθυστερήσει η εμφάνιση της νόσου. Είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια, εξαρτάται από πολλούς τομείς όπως είναι η ηλικία, η γενετική προδιάθεση, η διατροφή, η άσκηση, η κοινωνικοποίηση και δραστηριότητες που διεγείρουν τις νοητικές λειτουργίες.

Συγκεκριμένα η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στη καλή υγεία του εγκεφάλου. Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τις νοητικές ικανότητες, όπως είναι τα μύρτιλα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Ενώ η σωματική άσκηση σε συνδυασμό με τη σωστή διαχείριση του άγχους έχει δείξει βελτίωση σε ορισμένες πτυχές της απόδοσης του εγκεφάλου. Αυτό πιθανών οφείλεται στη καλύτερη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Σε δείγμα 6000 γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών και για μια περίοδο 8 ετών, πραγματοποιήθηκε μελέτη που εξέταζε τη συσχέτιση φυσικής άσκησης και νοητικής λειτουργίας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι γυναίκες που ασκούνταν είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από εκείνες που δεν γυμνάζονταν.

Μεγάλη σημασία δίνεται στην κοινωνικοποίηση των ατόμων. Εξετάστηκαν άτομα που νοσηλεύονταν σπίτι τους και σε κοινωνικοποιημένους ηλικιωμένους. Οι μελέτες έδειξαν ότι όσο πιο πολλές κοινωνικές συναναστροφές έχει ένα άτομο εμφανίζει μικρότερο κίνδυνο για άνοια.

Καθημερινά οι γιατροί κάνουν βήματα προόδου όσο αφορά τη νόσο. Μέχρι να δοθεί οριστική απάντηση όμως όλα είναι σε πειραματικό στάδιο. Σε λίγα χρόνια μπορεί ακόμα και με ένα εμβόλιο να καταπολεμείται το Αλτσχάιμερ. Μέχρι τότε η προτροπή των γιατρών είναι η συμμετοχή των ατόμων σε μελέτες για να βοηθηθεί το έργο τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ