Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αγρίνιο… Βιέννη

Κοινοποίηση

Η μουσική γέφυρα των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου με την κορυφαία Φιλαρμονική του κόσμου

Πρώτη φορά που επισκέφτηκα την Βιέννη ήταν το 1981. Από τότε ξαναπήγα αρκετές φορές. Κάθε φορά ανακάλυπτα και κάτι καινούργιο σε ό,τι αφορά την ιστορία της πόλης, αλλά και της Ελληνικής παροικίας που άνθησε και μεγαλούργησε στην Αυστριακή Πρωτεύουσα, ιδιαίτερα από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα.

Στην Βιέννη έχω δημιουργήσει πολλές και σημαντικές φιλίες. Φιλίες με Έλληνες επιστήμονες, καλλιτέχνες και εμπόρους που διαπρέπουν εκεί, αλλά και με Αυστριακούς ανθρώπους του πνεύματος, και κορυφαίους μουσικούς. Μια από τις γνωριμίες αυτές ήταν με την Αλθαία – Μαρία Παπούλια που έγινε στα πλαίσια κάποιας εκδήλωσης τον Δεκέμβριο του 1996 που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αυστριακής Πρωτεύουσας με συνεργασία του Πανεπιστήμιου της Βιέννης και του Διαπολιτιστικού Συλλόγου «Μακεδονία» και αφορούσε την βράβευση του Ελληνιστή καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βιέννης Καρλ Σβαμπλ για την προσφορά του στην διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού στην Αυστρία και την Ευρώπη γενικότερα. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και η Αλθαία Παπούλια, κορυφαία σοπράνο, που την εποχή εκείνη διέπρεπε στην όπερα της Βιέννης. Δέχθηκε να μου δώσει μια συνέντευξη και από τότε γίναμε φίλοι. Μια φιλία που κρατάει ακόμα.

Σε κάποια εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου (το 2002 αν θυμάμαι καλά) εντυπωσιάστηκα από την ποιότητά της και πρότεινα στην τότε διευθύντρια κ. Μαμασούλα με το υλικό που είχα από την Βιέννη να κάνουμε ένα οδοιπορικό αφιερωμένο στην πρωτεύουσα της μουσικής. Σε συνεργασία λοιπόν με τις καθηγήτριες Μαρία Γεωργακοπούλου και Σοφία Σβαρνά και με την συμμετοχή κάποιων μαθητών πραγματοποιήσαμε ένα DVD με θέμα την Βιέννη. Η εργασία αυτή έδωσε την ιδέα μήπως και βρεθεί κάποιος τρόπος, ώστε μια ομάδα μαθητών του σχολείου να πραγματοποιήσει μια εκδρομή στη Μέκκα της μουσικής.

Βρέθηκαν τα χρήματα (βασικά ήταν από εισφορές των μαθητών) και με πρόσκληση του προέδρου του συλλόγου της Βιέννης «Μακεδονία» κ. Χάρη Ζήκου πραγματοποιήθηκε το ταξίδι που ήταν τόσο ουσιαστικό για τους μαθητές που συμμετείχαν.

Στα πλαίσια του ταξιδιού αυτού εκτός από τις επισκέψεις στα αξιοθέατα και τους «ναούς» της μουσικής έγινε και συνάντηση με την Αλθαία Παπούλια και τον σύζυγό της Alexander Steinberger, ο οποίος, εκτός από βιολιστής, είναι και αντιπρόεδρος της κορυφαίας φιλαρμονικής του κόσμου που είναι αυτή της Βιέννης.

Ο Alexander έκανε στους μαθητές ένα μικρό σεμινάριο βιολιού και έπαιξε μαζί τους το δημοτικό μας τραγούδι «η καραγκούνα». Η Αλθαία τους μίλησε για την φιλαρμονική και την όπερα.

Η συνάντηση αυτή ήταν καθοριστική για την μετέπειτα σχέση της Αλθαίας με το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου. Επισκέφτηκε δυο φορές την πόλη μας και δίδαξε σε αντίστοιχα σεμινάρια την τεχνική του κλασσικού τραγουδιού. Οι εντυπώσεις της για την ποιότητα των μαθητών, αλλά και το υπέροχο σχολικό συγκρότημα, ήταν μεγάλες με αποτέλεσμα να ενθουσιαστεί τόσο πολύ, ώστε να γίνει ένθερμος υποστηρικτής του σχολείου.

Τον Δεκέμβριο του 2010 το Μουσικό Σχολείο πραγματοποίησε και δεύτερη επίσκεψη στη Βιέννη με την χορωδία «Αλθαία» που παρουσίασε ένα μουσικό πρόγραμμα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης αυτής δόθηκε η ευκαιρία μέσω της Αλθαίας και του συζύγου της, Αlexander Steinberger, ώστε οι μαθητές να φιλοξενηθούν και να παρακολουθήσουν την πρόβα της χορωδίας για το χριστουγεννιάτικο κονσέρτο που δίνεται κάθε χρόνο παραμονή της μεγάλης γιορτής στο Μέγαρο των Φίλων την Μουσικής της Βιέννης που, όπως είναι γνωστό, την κατασκευή του χρηματοδότησε ο Έλληνας μεγιστάνας Νικόλαος Δούμπας.

Η προσφορά λοιπόν του ζεύγους Αλθαίας Παπούλια και Alexander Steinberger προς το Μουσικό Σχολείο της πόλης μας υπήρξε μεγάλη και ουσιαστική. Η αγάπη τους όμως δεν σταμάτησε εκεί. Εφέτος με την 50η επέτειο των γενεθλίων του o Αlexander πραγματοποίησε δεξίωση σε γνωστό Ελληνικό εστιατόριο της Βιέννης με καλεσμένους φίλους του που διαπρέπουν στην μουσική και καλλιτεχνική ζωή της πόλης. Ζήτησε λοιπόν από αυτούς, αντί για δώρο να καταθέσουν ένα συμβολικό ποσό για το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου. Το ποσό αυτό έφτασε στο ύψος των 3.600 ευρώ περίπου!

Βέβαια η προσφορά δεν σταμάτησε εδώ. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Φιλαρμονικής της Βιέννης στην Αθήνα για τις συναυλίες που πραγματοποίησε στις 28 και 29 Απριλίου του 2012 στο Μέγαρο Μουσικής, με παρέμβαση του Alexander, προσφέρθηκαν από την Φιλαρμονική στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου τέσσερα βιολιά! Πρόθεση των δυο διακεκριμένων καλλιτεχνών είναι η συνέχεια της συνεργασίας και με την νέα Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου κ. Μαδιά. Και επειδή η Κρατική μέριμνα είναι ανεπαρκής, για ένα Σχολείο όπως είναι το Μουσικό, μακάρι να βρεθούν και συμπολίτες μας χορηγοί που θα βοηθήσουν, ώστε να επιτευχθούν οι υψηλοί του στόχοι.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Αlexander Steinberger

Γεννήθηκε στη Βιέννη το 1962. Τα πρώτα μαθήματα βιολιού τα πήρε σε ηλικία πεντέμισι ετών. Κέρδισε αρκετά βραβεία σε διαγωνισμούς βιολιού. Από τα 22 του χρόνια συμμετέχει στη φιλαρμονική της Βιέννης και έχει παίξει υπό την διεύθυνση διάσημων μαέστρων όπως του Leonard Bernstein, Herber von Karajian, Carlos Kleiber, Ricardo Muti κλπ. Έχει παίξει σε όλα τα σημαντικά θέατρα και μέγαρα μουσικής σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια είναι ο αντιπρόεδρος της φιλαρμονικής της Βιέννης.

Αλθαία Παπούλια

Είναι σοπράνο γεννημένη στον Καναδά από Έλληνες γονείς. Σπούδασε στο Mc Gill University του Μοntreal και στη συνέχεια στο Λονδίνο, το Μιλάνο, την Βιέννη κλπ. Έχει τραγουδήσει στην κρατική και λαϊκή όπερα της Βιέννης. Επίσης στο Σάλτσμπουργκ, Μόναχο, Κολωνία, Φραγκφούρτη, Τόκυο, Αθήνα κλπ. Έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους και έχει ερμηνεύσει 54 ρόλους σε διάφορες όπερες με τεράστια επιτυχία.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: