Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Η “Βιοτριχωνίς” πρωτοπορεί σε διεθνείς διαγωνισμούς

Κοινοποίηση

Διεθνείς διακρίσεις για την ελιά καλαμών και το ελαιόλαδο “Βιοτριχωνίς” για την ποιότητά τους και τα υψηλά φαινολικά χαρακτηριστικά τους

Μεγάλη και διπλή τιμητική βράβευση έλαβε ο βιολογικός ελαιώνας “Βιοτριχωνίς” στον διεθνή διαγωνισμό Aristoleo Awards 2018, για την υψηλότερη περιεκτικότητα υγειοπροστατευτικών συστατικών στις επιτραπέζιες ελιές παγκοσμίως.

Τα Aristoleo Awards 2018 είναι ένας διεθνής διαγωνισμόςς διαφορετικός απ’ όλους τους άλλους. Δεν επικεντρώνεται στα γευστικά χαρακτηριστικά, αλλά στα υψηλά ευεργετικά συστατικά που έχουν οι επιτραπέζιες ελιές για την ανθρώπινη υγεία.

Τα υγειοπροστατευτικά αυτά συστατικά είναι πλέον μετρήσιμα με τη μέθοδο του Μαγνητικού Πηρυνικού Συντονισμού (NMR) και έχουν αναπτυχθεί από Έλληνες επιστήμονες στην Φαρμακευτική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Dr.Prokopios Magiatis’ Lab), σε συνεργασία με πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού.

Η μέθοδος αυτή έχει αναπτυχθεί από τον καθηγητή Μαγιάτη Προκόπη, την καθηγήτρια Μέλλιου Ελένη, καθώς και όλη την ερευνητική τους ομάδα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα ευεργετικά αυτά συστατικά που αφορούν τις επιτραπέζιες ελιές ονομάζονται φαινόλες με κυρίαρχες την Υδροξυτυροσόλη και την Τυροσόλη. Οι φαινόλες αυτές είναι πανίσχυρα μικροσυστατικά που ανήκουν στα φυσικά αντιοξειδωτικά, διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και τους έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Παράλληλα έχει μπει σε εφαρμογή ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 432/2012, όπου τα συστατικά αυτά, όταν περιέχονται από ένα ποσοστό και πάνω, μπορούν τα προϊόντα αυτά να φέρουν ισχυρισμό υγεία (Health claim) με σαφείς ενδείξεις υγειοπροστατευτικότητας. Το όριο του Ευρωπαϊκού κανονισμού είναι >5mb Υδροξυτυροσόλης και Τυροσόλης.

Ο διεθνής διαγωνισμός Aristoleo Awards 2018 βασίζεται δε στις υψηλότερες τιμές που θα λάβει το κάθε δείγμα επιτραπέζιας ελιάς στην συνολική ποσότητα φαινολικών ενώσεων, όπως μετρήθηκε με τη μέθοδο NMR.

Αριστείον 2018

London 2018, International Table olives Competition – Διεθνής Διαγωνισμός Επιτραπέζιας Ελιάς, Λονδίνο 14-15 Απριλίου 2018

ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
ΕΛΙΑ ΑΝΑΛΑΤΗ – ΚΑΛΑΜΩΝ
ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ

THE OLYMPIA

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ HEALTH AND NUTRITION AWARDS, 17 Μαΐου 2018

Ερευνητές και Ιδρυτές αγκαλιάζουν το όραμα του ιερού δέντρου της ελιάς και βράβευσαν στην 3η τελετή των Οlympia Health & Nutrition Awards 2018 τα ελαιόλαδα με τα υψηλότερα υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά στις 17 Μαΐου στην Παλιά Βουλή.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, στο πλαίσιο του “OLYMPIA AWARDS HEALTH AND NUTRITION” που έλαβε χώρα στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, τιμήθηκαν πέντε παραγωγοί από την Βιοτριχωνίδα.

Ο Προκόπιος Μαγιάτης, καθηγητής στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,  αναλύει δείγματα ελαιολάδου από παραγωγούς του εν λόγω προϊόντος από όλη την Ελλάδα καθώς και από Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο και ΗΠΑ. Όλα τα δείγματα αναλύονται με την μέθοδο NMR στο πανεπιστήμιο Αθηνών όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε ελαιοκανθάλη, ελαιασίνη και όλα τα λοιπά παράγωγα τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης. Όλα τα ελαιόλαδα που ξεπερνούν το όριο των 250 mg/Kg σε περιεχόμενες φαινόλες που αφορούν τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 432/2012 περί του ισχυρισμού υγείας του ελαιολάδου βραβεύονται με μια τιμητική διάκριση. Οι υψηλές φαινόλες των εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων και ιδίως η ελαιοκανθάλη μπορούν να προστατεύσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις του νευρικού συστήματος και είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, όπως επισημαίνουν ερευνητές.

Πρόκειται ασφαλώς για μια τιμητική διάκριση των πέντε παραγωγών από την Αιτωλοακαρνανία, που καταδεικνύει ότι το ελαιόλαδο  είναι, εκτός από βασικό συστατικό για την καθημερινή μας διατροφή, ένα φαρμακευτικό προϊόν που κατατάσσεται στις υπερτροφές.

ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ

ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ

ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΩΡΗΣ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ

ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
ΚΟΥΜΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ

ΧΑΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
ΚΟΥΜΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ

OLYMP AWARDS

ΑΘΗΝΑ 2017, 26-27 Μαΐου – ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
ΚΟΥΜΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ

Οι παραγωγοί Χρήστος Κουμάσης, Θεόδωρος Ζώρης, Στράτος Τσαρούχης, Δημήτρης Κουμάσης και Δημήτρης Τραπεζιώτης είναι επιλεγμένοι παραγωγοί της Βιοτριχωνίδας στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Ανάπτυξη του βιολογικού τρόπου παραγωγής φυτικών προϊόντων» 2013-2019 που χρηματοδοτείται από την εταιρία Αφοί Π. Βασιλόπουλοι ΑΕΒΕ και υλοποιείται από την ερευνητική ομάδα για το βιολογικό τρόπο παραγωγής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με την ερευνήτρια κ. Αθηνά Θεοδωρακοπούλου και τον τ. αναπληρωτή καθηγητή κ. Κ. Αγγελόπουλο.

Η καλλιέργεια ελιάς γίνεται με βάση το πρότυπο της «αγροβιοδυναμικής διαχείρισης» που προτείνει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών σε ποικιλία ελιάς Κουτσουρελιά ή Πατρινή ή Λαδολιά και ποικιλία Καλαμών. Οι καρποί μεταφέρονται για ψυχρή έκθλιψη στο οικολογικό ελαιοτριβείο του κ. Αθανασίου Τζουμερκιώτη στην απέναντι όχθη της Τριχωνίδας στη Μακρυνεία και στο ελαιοτριβείο Φώτη Κολοβού στη Παντάνασσα.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: