Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Τράπεζες: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου

Κοινοποίηση

Θέμα ημερών η κατάθεση του Νομοσχεδίου

Οι τράπεζες θα χορηγούν σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊο και ήταν ενήμερες στις υποχρεώσεις τους μέχρι τις 31/12/19 δάνεια για κεφάλαια κίνησης τα οποία θα είναι εγγυημένα σε ποσοστό 80%.

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης του νομοσχεδίου για την παροχή δανείων σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Το σχετικό προσχέδιο έχει ήδη σταλεί στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να συμπεριλάβουν μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας τις προτάσεις τους. Οι τράπεζες από την πλευρά τους δεν έχουν ουσιαστικές αντιρρήσεις επί του θέματος με αποτέλεσμα να επιταχύνεται σημαντικά ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου.

Σύμφωνα με το news247.gr, οι τράπεζες θα χορηγούν σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, δάνεια για κεφάλαια κίνησης τα οποία θα είναι εγγυημένα σε ποσοστό 80%.

Δικαίωμα στα συγκεκριμένα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις -τόσο οι μικρομεσαίες όσο και οι μεγαλύτερες- που ήταν ενήμεροι ως προς τις οφειλές τους προς το πιστωτικό σύστημα στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Κάθε επιχείρηση μπορεί να πάρει μόνο ένα δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες της σε ρευστότητα.

Ειδικότερα σύμφωνα με το προσχέδιο, το ύψος του δανείου καθορίζεται στο:

  • Διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης (όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος του 2019), συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και των αμοιβών υπερεργολάβων.
  • 25% του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης
  • Επίσης μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης το ποσό του δανείου μπορεί ν’ αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας της επιχείρησης από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τις ΜμΕ και 12 μήνες για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Τα δάνεια θα είναι 5ετούς διάρκειας. Θα χορηγηθούν επίσης και δάνεια με διάρκεια 3 έτη και με αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη (ballon loan).

Σύμφωνα με το προσχέδιο θα δοθούν εγγυήσεις ύψους 1 δις ευρώ για κεφάλαιο κίνησης, και η μόχλευση του ποσού στοχεύει στην κινητοποίηση τουλάχιστον 5 δις ευρώ σε νέες χορηγήσεις. Οι εγγυήσεις αφορούν δάνεια που θα εκδοθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020, ενώ η εγγύηση θα καλύπτει τη ζημιά για περίοδο ως 5 χρόνια από την εκταμίευση του δανείου.

Σε περίπτωση που το δάνειο δεν εξυπηρετηθεί και «κοκκινίσει» και η τράπεζα προχωρήσει στην ανάκτηση του θα αποδίδει στο Ταμείο Εγγυοδοσίας το 80% του ποσού που θα εισπράξει (εξαιρουμένων των εξόδων αναγκαστικής εκτέλεσης).

Οι τράπεζες θα δημιουργήσουν ξεχωριστά χαρτοφυλάκια για τα δάνεια αυτά που θα έχουν την εγγύηση του δημοσίου, που δεν θα ξεπερνούν το 25% της αξίας του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου.

Τα δάνεια με τη εγγύηση του δημοσίου αφορούν αποκλειστικά νέες χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας. Απαγορεύεται η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων και πιστωτικών γραμμών.

Η εγγύηση του 1 δις ευρώ θα καλύπτει δάνεια προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους (500 εκατ. ευρώ) και προς μεγάλες επιχειρήσεις (500 εκατ, ευρώ). Τα πιο πάνω όρια δύνανται να ανακατανεμηθούν μεταξύ των κατηγοριών των επιχειρήσεων αναλόγως των επικρατουσών συνθηκών.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό εγγύησης σε κάθε δάνειο που θα χορηγείται στο πλαίσιο του εν λόγω Ταμείου, θα είναι 80%, με τις τράπεζες ν’ αναλαμβάνουν το υπόλοιπο 20% του ανοίγματος.

Για το θέμα ερωτήθηκε την Παρασκευή το βράδυ από ξένους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Β. Ψάλτης με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας για το 2019.

Απαντώντας στις ερωτήσεις ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στα προσωρινά μέτρα που αποφάσισε η DGComp για να επιτρέψει την παροχή κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες προκειμένου αυτές να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, πρόκειται για εγγυήσεις ύψους 5,8 δισ. ευρώ, οι οποίες θα μπορούν να καλύπτουν μέχρι το 90% της χορήγησης νέου δανεισμού προς μία επιχείρηση, αλλά σε επίπεδο συνολικού χαρτοφυλακίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 35%. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το θέμα της παροχής των εγγυήσεων αυτών για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες με το υπουργείο Οικονομικών.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: