Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Το θαλάσσιο χωροταξικό και η διαχείριση υγρών αποβλήτων στο 29ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Κοινοποίηση

Στη Ναύπακτο το Συνέδριο από 22 έως 24 Νοεμβρίου

Στο επίκεντρο του 29ου Συνεδρίου του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) βρέθηκε το θαλάσσιο χωροταξικό και η διαχείριση υγρών αποβλήτων. Στο Συνέδριο, που διεξήχθη στη Ναύπακτο από 22 έως 24 Νοεμβρίου, συμμετείχαν ως σύνεδροι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, στελέχη της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, στελέχη των ΔΕΥΑ και των ΦοΔΣΑ, επιστήμονες, μέλη οικολογικών οργανώσεων, στελέχη εταιρειών και απλοί πολίτες.

Το συνέδριο έγινε σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΔΕ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον ΣΠΟΑΚ «ΑΡΙΩΝΑ» και τον Δήμο Ναυπακτίας.

Χαιρετισμό μέσω βίντεο απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Το πρώτο μέρος του Συνεδρίου είχε ως θέμα το Θαλάσσιο Χωροταξικό και τη Διαχείριση των Υγρών Αποβλήτων με αποδέκτη τη θάλασσα. Ειδικοί επιστήμονες και συγκεκριμένα οι Χάρης Κοκκώσης, Μάνος Δασενάκης, Σεραφείμ Πούλος και Γιώργος Νικόπουλος αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία που διέπει τη θαλάσσια χωροταξία, τις προκλήσεις από τη μη εφαρμογή της και τα προβλήματα που δημιουργούνται εξ αυτού. Έγινε επίσης αναφορά στη συμβολή της ωκεανογραφικής γνώσης στη θαλάσσια χωροταξία και την αξία της χωροταξίας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με έμφαση στην περίπτωση των Δελφών. Ας σημειωθεί ότι το θέμα του θαλάσσιου χωροταξικού είναι «αχαρτογράφητο» και χωρίς ουσιαστική εφαρμογή στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια του Συνεδρίου οι επιστήμονες Πέτρος Σαμαράς, Γιώργος Παπαπολυμέρου, Κώστας Φυτιάνος, Σάκης Κούγκολος, Σπύρος Κυρίτσης και Νίκος Μουργκογιάννης αναφέρθηκαν στη διάθεση υγρών αποβλήτων στις θάλασσες, τα προβλήματα και τις συνέπειες που υπάρχουν εξ αυτού, τα φυσικά συστήματα καθαρισμού υγρών αποβλήτων, τα λογισμικά συστήματα για την επαναχρησιμοποίησή τους, τα μικροπλαστικά στη θάλασσα και τις συνέπειες στην υγεία των έμβιων όντων, καθώς και την εκτίμηση της τοξικότητας στο νερό και τα υγρά απόβλητα.

Η συζήτηση ήταν πλούσια και ζωηρή, με τους επιστήμονες να δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα που προέκυψαν. Όμως υπάρχει ανάγκη σχεδιασμού του χρόνου και του τόπου άσκησης ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη θάλασσα, προκειμένου για την προστασία της ενώ είναι απαραίτητο να υπάρξουν κανόνες έτσι ώστε οι όποιες επενδύσεις να μην επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και να μη βλάπτουν τον τουρισμό. Επίσης η επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, ακόμα και σε μικρά αστικά κέντρα είναι μια απαραίτητη διαδικασία για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στο δεύτερο μέρος του 29ου Συνεδρίου και μετά τους απολογισμούς της προηγούμενης διοίκησης του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας Επταμελούς Γραμματείας και εκλέχτηκαν οι εξής: Νίκος Ασλάνογλου (Βέροια), Κώστας Βολιώτης (Βόλος), Θανάσης Θεοδωρόπουλος (Πάτρα) Γιώργος Καλλιαμπέτσος (Αθήνα), Δημήτρης Μίχαλος (Ρόδος), Γιώργος Παλαμάρης (Κορινθία) και Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα).

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: