Τα μηνύματα από το διάγγελμα Μητσοτάκη

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται από τους επιστήμονες οι πιο κρίσιμες στην μάχη με τον κορωνοϊό.

Αυτές οι δύο εβδομάδες θα καθορίσουν το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από αυτό τον πόλεμο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες ή θα βρεθεί στο έλεος της πανδημίας που θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας και εν τέλει της ίδιας της κοινωνίας. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η ατομική ευθύνη των πολιτών και η τήρηση των μέτρων που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα για απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει όλες τις πολιτικές για την ανάσχεση του φονικού ιού και χθες, με το μήνυμα του, έκρουσε το καμπανάκι της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε περίπτωση που παρατηρηθεί αντικοινωνική συμπεριφορά, παρόμοια με αυτήν που παρατηρήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρωινό καφέ που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε δεχθεί εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε αυτά τα δραστικά μέτρα.

Η μαζική έξοδος πολιτών από τα αστικά κέντρα, ειδικά της Αθήνας, προς την επαρχία και τα νησιά θορύβησε πολλά κυβερνητικά στελέχη. Επισήμαναν τον κίνδυνο να υπάρξει διάδοση του ιού σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν πληγεί και ταυτόχρονα, όσοι νοσήσουν να μην μπορούν να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, ιδίως στην νησιωτική χώρα.

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να δείξει εμπιστοσύνη στους πολίτες και γι’ αυτό απευθύνθηκε για τρίτη φορά με προσωπικό μήνυμα σε αυτούς. Παρουσίασε όλα τα δεδομένα της κατάστασης και προειδοποίησε για τις συνέπειες σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοπεριορισμός. Στην φαρέτρα της κυβέρνησης υπάρχουν και μέτρα περιορισμού στην δυναμικότητα των πλοίων σε ό,τι αφορά την τη μεταφορά προς τα νησιά. Επίσης, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα αεροδρόμια για πτήσεις εξωτερικού. Όμως, δεν προχώρησε αυτή η πρόταση καθώς ήδη οι πτήσεις έχουν μειωθεί κατά 90% και το κλείσιμο των αεροδρομίων αποτελεί μια απόφαση που θα παρθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όλα τα κράτη μέλη.

Έμφαση Μητσοτάκη στην στήριξη της οικονομίας

Ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στις αποφάσεις για στήριξη της οικονομίας μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση που θα προσφέρει τεράστια ρευστότητα. Ξεχωριστή αναφορά υπήρξε στην πρόνοια για τους εργαζόμενους και την ανακοίνωση για καταβολή του δώρου Πάσχα σε όλους, παρά το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την καταβολή του στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου οπότε και υπολογίζεται ότι ο ιός θα έχει υποχωρήσει, η οικονομική ζωή θα ξεκινά εκ νέου και τα χρήματα θα κατευθυνθούν στην τόνωση της αγοράς.

Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις ανακοινώσεις που θα κάνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο θα προβλέπεται η ταυτόχρονη καταβολή και του επιδόματος αδείας που συνήθως καταβάλλεται στα μέσα Ιουλίου. Στην ουσία οι εργαζόμενοι θα λάβουν έναν επιπλέον ολόκληρο μισθό.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ