Τέταρτη δόση εμβολίου: Ποιες ομάδες θα την κάνουν, ποιες όχι

Τι ισχύει για τους άνω των 30 ετών

Αναλυτικές διευκρινίσεις για τις ομάδες πολιτών που θα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση εμβολίου έδωσαν χθες, Πέμπτη 30 Ιουνίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Η κα. Θεοδωρίδου υπογράμμισε αρχικά ότι η τέταρτη δόση του εμβολίου (δηλαδή η δεύτερη αναμνηστική / booster) δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών, αλλά τα ευάλωτα άτομα, λόγω σοβαρών παθήσεων, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που είναι σε ανοσοκαταστολή.

Τέταρτη δόση εμβολίου: Τι ισχύει για τους άνω των 30

Σχετικά με τους ανθρώπους άνω των 30 ετών, η Μαρία Θεοδωρίδου υποστήριξε πως όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά νοσήματα θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη του θεράποντα ιατρού τους.

«Μπορεί η τέταρτη δόση να μην αφορά τον υγιή πληθυσμό, αλλά, όπως γνωρίζετε, μέσα στον γενικό πληθυσμό υπάρχουν και άνθρωποι κάτω των 60 ετών που είναι αρκετά ευάλωτοι, καθώς ταλαιπωρούνται από σοβαρά νοσήματα και αυτοί θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη και τη συμβουλή του γιατρού τους» τόνισε χαρακτηριστικά. Σ’ εκείνο το σημείο είπε ότι η επιτροπή ουσιαστικά εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών να επιλέξουν αν θα κάνουν την τέταρτη δόση μετά τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι πρόκειται για μια λογική οδηγία, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως σε αυτή την ηλικιακή ομάδα του γενικού πληθυσμού είναι περιορισμένο το όφελος από την τέταρτη δόση. «Τα επιστημονικά δεδομένα θα θέλαμε να είναι πιο ισχυρά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη λόγω χρόνου. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες μελέτες με πρώιμα αποτελέσματα που δείχνουν πως η 4η δόση είναι αποτελεσματική, αλλά πιο σίγουροι για τα αποτελέσματα θα είμαστε εφόσον περάσει μία σημαντική περίοδος από την εφαρμογή της» τόνισε.

Ποιους αφορά -και ποιους όχι- η τέταρτη δόση

Επανέλαβε ότι η τέταρτη δόση αφορά τα ευάλωτα, λόγω σοβαρών παθήσεων, άτομα, τους ηλικιωμένους αλλά και τα άτομα με ανοσοκαταστολή και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνεται τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση.Ωστόσο, διευκρίνισε ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει τρεις δόσεις δεν χρειάζονται τέταρτη δόση.

Η σύσταση της επιτροπής για εμβολιασμό όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών με τέταρτη δόση και άνω των 60 ετών που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα αλλά και όσων διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, βασίστηκε, όπως είπε, στο γεγονός ότι πλέον η πανδημία καταγράφει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα λόγω της παραλλαγής Όμικρον και ότι συχνά ξεφεύγει από τα εμβόλια. Επίσης, ρόλο στη σύσταση αυτή έπαιξε και η χαλάρωση των μέτρων, η οποία επιτρέπει στον ιό να διασπείρεται ευκολότερα.

Το θετικό, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, είναι πως παρατηρούμε διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, παρά τον αυξημένο αριθμό μολύνσεων, ότι έχουμε λιγότερες νοσηλείες και θανάτους.

Στόχος να βρεθεί ένα εμβόλιο για όλες τις μεταλλάξεις

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν οι πολίτες αξίζει να περιμένουν τα εμβόλια που θα καλύπτουν και τις παραλλαγές «Ο» του ιού, αυτά δηλαδή που παρασκευάζονται από τις εταιρείες Phizer και Moderna, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι ακόμα βρίσκονται στη φάση της μελέτης, αλλά τόνισε ότι ο στόχος είναι να βρεθεί ένα εμβόλιο που θα μπορεί να προφυλάσσει από όλες τις μεταλλάξεις, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.

Μέχρι τότε λοιπόν, όπως τόνισε, καλό είναι οι ευπαθείς ομάδες αλλά και ηλικιωμένοι να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση, καθώς «έχουμε τώρα στα χέρια μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, είναι λάθος να μην το χρησιμοποιήσουμε για τις ευάλωτες ομάδες».

Τέλος, η κα. Θεοδωρίδου παραδέχτηκε ότι είναι υπαρκτό το φαινόμενο της ανοσοδιαφυγής, δηλαδή ότι, παρότι εμβολιαζόμαστε, έχουμε πολλές επαναλοιμώξεις, αλλά τόνισε ότι ενώ αυξάνεται ο αριθμός τους, η σοβαρή νόσηση και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Πηγή: iefimerida

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος