Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Σχέδιο τριών αξόνων για την περιφερειακή ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας

Κοινοποίηση

Το σχέδιο ανάπτυξης που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια – Τι είπε ο Περιφερειάρχης στο 8ο Regional Growth Conference 2020

Στο νέο παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται στη φιλοσοφία «Η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει», αλλά και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ισχυροποίηση των Περιφερειών εστίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το 8ο Regional Growth Conference 2020, που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss στην Πάτρα. Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου έγινε την Παρασκευή 3 Ιουλίου.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε στα ισχυρά πλεονεκτήματα της περιοχής, τονίζοντας ότι με βάση αυτά η περιοχή μπορεί να πετύχει ένα ισχυρό άλμα και να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια της νέας εποχής.

Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είμαστε η γη του Ολυμπισμού, αλλά και η γη της εθνικής παλιγγενεσίας. Πάντοτε ήμασταν – και παραμένουμε – ένα από τα πιο ευρωπαϊκά τμήματα της χώρας, αλλά και η σπονδυλική στήλη του δυτικού άξονα της Ελλάδας, που συνδέει την Ήπειρο με την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου. Διαθέτουμε μία γη πολλών εξαιρετικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Αλλά και έναν ισχυρό μεταφορικό και εμπορικό τομέα ως πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση. Επίσης, διαθέτουμε μεγάλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα με δεκάδες χιλιάδες νιάτα. Και βέβαια, είμαστε κληρονόμοι ενός μεγάλου φυσικού πλούτου που οφείλουμε να προστατεύσουμε αλλά και να αξιοποιήσουμε».

Ο… χάρτης για την επόμενη μέρα

Μιλώντας για την περιφερειακή ανάπτυξη και τον ρόλο της Ευρώπης, ο κ. Φαρμάκης παρουσίασε τον… οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα της πανδημίας που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα το σχέδιο τριών αξόνων, που είναι το εξής:

  • * Πρώτον: Στήριξη και Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 56.800.000 ευρώ
  • * Δεύτερον: Εξ αποστάσεως υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 5.000.000 ευρώ
  • * Τρίτον: Δράσεις ένταξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, συνολικής δημόσιας δαπάνης 5.000.000 ευρώ.

«Όπως γίνεται αντιληπτό, η οικονομική βοήθεια των επιχειρήσεων στον σχεδιασμό μας είναι αρκετά υψηλή. Και σχεδιάζουμε να δοθεί γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, αλλά και να καταμεριστεί σε επιμέρους μέτρα και δράσεις που έχουν καθοριστεί ως bottom-up, δηλαδή από τις ειδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε υποβοηθούμενου κλάδου» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και επιπλέον δράσεις με αποδέκτη τις επιχειρήσεις.

Επίσης αναφέρθηκε σε απαραίτητες διαρθρωτικές και τεχνολογικές αλλαγές που θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις εξωστρεφείς, καινοτόμες και ανταγωνιστικές στημετά-κορωνοϊό εποχή. «Θα ακούσετε πολύ άμεσα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δράσεις όπως ‘ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων’ που αποσκοπούν σε ακριβώς αυτή την λογική της ανταγωνιστικότητας στη νέα εποχής» ανέφερε.

Αναφερόμενος στα στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρης Σκάλκος, σύμφωνα με τα οποία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ενταγμένα 318 έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εκ των οποίων τα 39 χωρίς πληρωμή επί 4 χρόνια και άλλα 42 ενταγμένα πριν το 2016, ο κ. Φαρμάκης είπε: «Οι πολίτες απαιτούν αποτέλεσμα. Και αυτή είναι μια βαθιά πολιτική αλλαγή που από την πρώτη μέρα έχουμε υιοθετήσει ως νέα Περιφερειακή Διοίκηση».

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: