Σπηλιόπουλος: «Άμεσα ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών»

Απόφαση για αποχή μέχρι να εφαρμοστεί η διαδικασία ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων

Απόφαση για αποχή από τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών πήρε η παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου, μέχρι να εφαρμοστεί η διαδικασία ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων. «Μέχρι να γίνει πράξη η ομόφωνη αυτή απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, αναγκαζόμαστε να απέχουμε από τις συνεδριάσεις του συμβουλίου καθώς και των επιτροπών» σημειώνει ο κ. Σπηλιόπουλος και τονίζει: «Η Περιφερειακή Αρχή και ο Πρόεδρος του Π.Σ. οφείλουν να μεριμνήσουν, ώστε από την επόμενη συνεδρίαση και στη συνέχεια, όλες οι συνεδριάσεις να μεταδίδονται ζωντανά και με δυνατότητα παρακολούθησης διαδικτυακά από τον κάθε πολίτη».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σπηλιόπουλου:

Βασικό στοιχείο της λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου και των περιφερειακών επιτροπών είναι η δημοσιότητα. Κάτι που προβλέπεται από το σχετικό νόμο. Μέσω αυτής ικανοποιείται το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να παρακολουθούν τις συζητήσεις καθώς και τις αποφάσεις που λαμβάνονται τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο όσο και στις επιτροπές. Έτσι οι πολίτες παρακολουθούν και ασκούν το δημοκρατικό δικαίωμά τους για τις τοπικές υποθέσεις που τους αφορούν. Φυσικά έτσι αποκτούν γνώμη όχι μόνο για την περιφερειακή αρχή, αλλά και για τις παρατάξεις και τους περιφερειακούς συμβούλους.

Στην περίοδο που διανύουμε, λόγω της COVID-19, παρουσία των πολιτών δεν μπορεί να υφίσταται, καθώς οι συνεδριάσεις γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ζητήσαμε λοιπόν από την αρχή του χρόνου οι συνεδριάσεις να μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου με live streaming, όπως εφαρμόζεται πλέον κατά κόρον σε ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Η περιφερειακή αρχή ισχυρίστηκε ότι ίσως τίθονται θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και μέχρι να διερευνηθεί το ζήτημα από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, δεν θα εφαρμόσει αυτή τη δυνατότητα δημοσιότητας. Μάλιστα απέστειλε και σχετική επιστολή (22-3-2021) προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Έκτοτε, καμία απάντηση και κανένα ενδιαφέρον. Αναγκαστήκαμε να επικοινωνήσουμε εμείς με την Αρχή.

Η απάντηση ήταν ότι θέμα δεν υφίσταται και δε θα απαντήσουν. Άλλωστε η περιφέρεια υποχρεούται να έχει δικό της μηχανισμό ελέγχου. Επικοινωνήσαμε και με τον Υπουργό Εσωτερικών. Η απάντησή του ήταν σαφής και κατηγορηματική: δεν υφίσταται κανένα θέμα, αντιθέτως επιβάλλεται η μετάδοση των συνεδριάσεων λόγω και της πανδημίας και αν είχε υποβληθεί ερώτημα σε αυτόν, η απάντηση θα ήταν ότι σαφώς μπορεί και πρέπει οι συνεδριάσεις να μεταδίδονται διαδικτυακά και δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα.

Κατόπιν όλων αυτών θέσαμε το ζήτημα ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της 20 Ιουλίου 2021 όπως είχαμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της περιφέρειάς μας.

Μετά από εκτενή συζήτηση όλων αυτών, το Π.Σ. αποφάσισε ομόφωνα ότι η περιφερειακή αρχή και ο πρόεδρος του Π.Σ. πρέπει να εφαρμόσουν ΑΜΕΣΑ τη διαδικασία ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου και των περιφερειακών επιτροπών.

Επομένως, η περιφερειακή αρχή και ο πρόεδρος του Π.Σ. οφείλουν να μεριμνήσουν ώστε από την επόμενη συνεδρίαση και στη συνέχεια, όλες οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου καθώς και των επιτροπών να μεταδίδονται ζωντανά και με δυνατότητα παρακολούθησης διαδικτυακά από τον κάθε πολίτη.

Μέχρι να γίνει πράξη η ομόφωνη αυτή απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, αναγκαζόμαστε να απέχουμε από τις συνεδριάσεις του συμβουλίου καθώς και των επιτροπών.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος