Συζήτηση Λιβανού – Παπαναστασίου για τον Καπνικό Σταθμό Αγρινίου

Τι συζήτησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Δήμαρχος Αγρινίου – Η πρόταση του Δήμου

Την πρόταση του Δήμου Αγρινίου για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Καπνικού Σταθμού Αγρινίου παρουσίασε ο Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου. Ο κ. Λιβανός, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή, βρέθηκε στο χώρο και άκουσε την πρόταση του Δήμου.

«Με ενδιαφέρον άκουσα τις σκέψεις και το όραμα σας για την δημιουργία Μουσείου Καπνού, σε μια πόλη που ταύτισε την ιστορία και την κουλτούρα της με τον καπνό. Χαίρομαι που συνδυάζετε, στον ίδιο χώρο, την ίδρυση Μουσείου με την λειτουργία Λαϊκής Αγοράς Βιολογικών Προϊόντων και εκπαιδευτικά προγράμματα. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ξανά γι’ αυτή τη πρόταση και να συνδράμω στην υλοποίηση της».

Ο κ. Παπαναστασίου ευχαρίστησε τον Υπουργό και αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρότασης:

«Είχαμε, ήδη, από το 2019 ζητήσει με επιστολή προς τον τότε Υπουργό τη παραχώρηση της κυριότητας στον Δήμο Αγρινίου του συγκεκριμένου ακινήτου. Προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την αξιοποίηση του υποβάλλαμε μια πρόταση, σε συνεργασία με την Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία και το ΤΕΕ, για την «Χωροθέτηση Μουσείου Καπνού, στεγασμένου Πολυχώρου και υπαίθριων Αθλητικών Υποδομών με αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Καπνικού Σταθμού Αγρινίου». Η δημιουργία Μουσείου Καπνού με αναφορά στην ιστορία της παραγωγής και επεξεργασίας καπνού αποτελεί οραματική διεκδίκηση μας. Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να δικαιωθεί το πάγιο αίτημά μας».

Η πρόταση του Δήμου Αγρινίου προβλέπει:

Κτίριο Στεγασμένου Πολυχώρου συνολικής επιφάνειας (2055,07τ.μ.).

Το κτίριο τοποθετείται στο αδόμητο τμήμα του οικοπέδου και στα όρια που εφάπτονται επί της Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων και επί της οδού Ηρακλείτου. Ο προτεινόμενος χώρος θα αξιοποιηθεί μελλοντικά για χρήσεις που θα καθοριστούν όπως αυτή της φιλοξενίας εκθέσεων γεωργικού χαρακτήρα.

Μουσειακό χώρος με αναφορά στον καπνό καθώς και πολυχώρος συνεδρίων με ανάπλαση και ενοποίηση υφιστάμενων κτιρίων καπνικού σταθμού 582μ2.

Πρόκειται για την ανάπλαση και κατάλληλη διαμόρφωση υφιστάμενων κτιρίων του Καπνικού Σταθμού που βρίσκονται επί της οδού Λυσιμαχίας. Μετά την προτεινόμενη ανάπλαση τα κτίρια θα ενοποιηθούν με μεταλλικά ημιυπαίθρια στέγαστρα και θα δημιουργηθεί σύγχρονος πολυχώρος καθώς και μουσείο που θα στεγάσει την ιστορία του καπνού στην περιοχή. Επίσης με την κατάλληλη διαμόρφωση υφιστάμενου κτιρίου με τη μία του πλευρά προς την οδό Ηρακλείτου που σήμερα εξυπηρετεί τις εγκαταστάσεις του Καπνικού Σταθμού.

Κτίριο πολυχώρου εκπαίδευσης και σεμιναρίων. Αφορά υφιστάμενο κτίριο συνολικής επιφάνειας (115μ2) που με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και διαμορφώσεις θα στεγάσει έναν πολυχώρο εκπαίδευσης και σεμιναρίων

Κτίριο με χρήση υγειονομικού ενδιαφέροντος με ανάπλαση και κατάλληλη διαμόρφωση 2 υφιστάμενων κτιρίων του Καπνικού Σταθμού.

Τα 2 κτίρια θα ενοποιηθούν για να ανταποκριθούν στη λειτουργία καφέ- μπαρ αλλά και χώρων υγιεινής, εξυπηρετώντας έτσι τις ανάγκες των παραγωγών εμπόρων αλλά και των επισκεπτών.

Περιβάλλων χώρος

Η διαμόρφωση των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου αποσκοπεί στο σεβασμό του περιβάλλοντος και στην ανάδειξη του. Διατηρείται το ανάγλυφο του οικοπέδου σε όλους τους ακάλυπτους χώρους με πολύ περιορισμένες υψομετρικές παρεμβάσεις για λόγους λειτουργικούς, όπως η απορροή των επιφανειακών όμβριων υδάτων και η πρόσβαση οχημάτων και πεζών στο κτίριο. Ο βόρειος και ανατολικός ακάλυπτος φυτεύεται συμβάλλοντας στην αναβάθμιση, όχι μόνο της εικόνας της αγοράς, αλλά και της περιοχής. Επίσης ο χώρος προβλέπεται να έχει 2 βασικές εισόδους, μία στη βόρεια πλευρά στην οδό Λυσιμαχίας και μία στη νότια πλευρά στον παρόδρομο της Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων. Το τμήμα του ακάλυπτου χώρου στη δυτική πλευρά του οικοπέδου προτείνεται να διαμορφωθεί σε χώρο στάθμευσης για τις ανάγκες εξυπηρέτησης των εγκαταστάσεων. Επίσης διαμορφώνονται κατάλληλοι διάδρομοι κυκλοφορίας των εγκαταστάσεων ενώ με ασφαλή και λειτουργικό τρόπο έχει συνδεθεί ο χώρος με το οδικό δίκτυο.

Φωτογραφίες από την επίσκεψη Λιβανού

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος