Συνεργασία Υπουργείων, Περιφέρειας, Πανεπιστημίου, ΕΛΓΟ και άλλων φορέων για κατάρτιση μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης

Φαρμάκης: «Ισχυρή συμμαχία για το μετασχηματισμό και την εκπαίδευση στον Αγροτικό Τομέα»

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Ιδρύματος καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου. Στόχος του Μνημονίου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μοντέλου ανάπτυξης αγροτικής οικονομίας για τη Δυτική Ελλάδα μέσω της ίδρυσης εκπαιδευτικών – ερευνητικών δομών και προγραμμάτων.

Το Μνημόνιο, επιστημονικού, εκπαιδευτικού και ερευνητικού επιπέδου, αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη διενέργεια μίας μελέτης σκοπιμότητας που θ’ ανιχνεύσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τις απαιτούμενες δεξιότητες στον αγροτικό τομέα στη Δυτική Ελλάδα, καθώς και την κατάρτιση πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων: «H Περιφέρεια θα κάνει ό,τι της αναλογεί και ακόμα περισσότερα, προκειμένου να μετατραπούν οι αγρότες μας, από “εργάτες και τεχνίτες” σε “επιστήμονες και τεχνοκράτες” της γης και της θάλασσας. Σε άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες, οι οποίοι θα μετασχηματίσουν και θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή τους».

Ο κ. Φαρμάκης μίλησε για μία «ισχυρή συμμαχία που μπορεί ν’ αλλάξει το εκπαιδευτικό τοπίο», υπογραμμίζοντας ότι «για πρώτη φορά συντρέχουν οι συνθήκες μίας επαγγελματικής εκπαίδευσης νέου τύπου, που δεν αποκλείει κανέναν, θα μπορεί δε να παρέχει επίσημες πιστοποιήσεις και προφανώς, μεγαλύτερες και καλύτερες δυνατότητες εξέλιξης και εύρεσης εργασίας για όλους».

Στην υβριδική (δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη) εκδήλωση συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ο ΓΓ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια βίου Μάθησης και Νεολαίας Γιώργος Βούτσινος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ξενοφών Κάππας.

Λιβανός: «Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς όλο το προηγούμενο διάστημα»

Σχολιάζοντας την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Το Μνημόνιο είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και αποτελεί όχι μόνο την αρχή μιας νέας σελίδας για την ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας αλλά κα ένα νέο πρότυπο συνεργασίας μεταξύ κεντρικού κράτους, αυτοδιοίκησης, επιστημονικής κοινότητας και φορέων του ιδιωτικού (και ευρύτερου) δημόσιου τομέα».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος